Luc Aben ziet dat de wereldeconomie ongekend hard afremt

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet dat de wereldeconomie ongekend hard afremt

Luc Aben ziet dat de wereldeconomie ongekend hard afremt

30 maart 2020
Cijfers over ondernemersvertrouwen in China, de eurozone en Verenigde Staten zullen laag zijn.

Cijfers over ondernemersvertrouwen in China, de eurozone en Verenigde Staten zullen laag zijn.

 

En verder:

  • Economische activiteit 20-25% omlaag, aldus OESO
  • De verwachte inflatie voor Duitsland is historisch laag
  • Financiële markten blijven voorlopig erg beweeglijk

De mate waarmee de wereldeconomie de afgelopen weken in de remmen moest, is ongezien. Dat blijkt uit cijfers die een paar weken geleden nog totaal ondenkbaar waren. Een voorbeeld: op basis van data over het elektriciteitsverbruik, verkeer en elektronische betalingen in Frankrijk lijkt de activiteit van de Franse economie momenteel 35% onder het normale niveau te liggen. In andere landen zal dat niet anders zijn. Volgens de OESO drukken de verschillende vormen van lockdown de economische activiteit met gemiddeld 20% tot 25%.

De komende dagen verwachten we een hele reeks cijfers over het ondernemersvertrouwen in zowel China, de eurozone als de Verenigde Staten. Het is overbodig om te zeggen dat het vertrouwen van ondernemers in de economie zeer laag zal zijn. Hoewel in China misschien eerste tekenen van de economische heropstart zichtbaar zullen zijn.

 

Omvang impact lastig te voorspellen

Hoe groot de economische impact van het coronavirus zal zijn is nog steeds moeilijk te voorspellen. De komende weken krijgen we daar een iets beter idee van. Cijfers over de economie in maart en vertrouwenscijfers van consumenten komen los.

Verder zullen meer bedrijven zich met trading updates en vooruitzichten melden. Schattingen over de impact van de coronapandemie op omzet en winst bij bedrijven gaan alle kanten op en dat brengt juist onrust en aanhoudende wilde bewegingen op de financiële markten teweeg. Cruciale parameters zijn de verdere verspreiding van het virus en de duur van de beperkende maatregelen.

 

Fragiele markten

Financiële markten bleven vorige week fel op en neer gaan. Zo klom de S&P 500-index met Amerikaanse aandelen tussen maandag en donderdag met 20% om op vrijdag weer 3,3% prijs te geven. Obligatiemarkten kwamen tot rust onder invloed van de ‘whatever it takes’-woorden én daden van centrale banken. Geen betere illustratie hiervoor dan het rendement op een 10-jaars Italiaanse staatslening dat in nauwelijks anderhalve week daalde van 2,4% naar 1,3%.

Beleggers varen nog steeds in de mist. Niemand kan inschatten wat de uiteindelijke impact van dit alles op economische groei en bedrijfscijfers zal zijn. En vooral wanneer de economie de draad weer kan oppakken. Zolang deze onduidelijkheid aanhoudt, blijft de situatie op financiële markten fragiel.

 

Macro-economische agenda

Amerikaanse arbeidsmarkt implodeert

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over maart (publicatie vrijdag) heeft weinig betekenis. De schattingen voor werkgelegenheid zijn gebaseerd op data van net voor de corona-explosie in de VS. Vorige week kwamen er 3,3 miljoen nieuwe werklozen bij. In één week tijd raakte 2% van de Amerikaanse beroepsbevolking zijn baan kwijt. En dat cijfer is wellicht nog een onderschatting.

Het steunpakket van de Amerikaanse overheid van 2.200 miljard dollar biedt enig soelaas. Maar het is niet uitgesloten dat er méér nodig is als de coronacrisis langer aanhoudt.

 

Onduidelijk effect op inflatie

De cijfers over inflatie in Europa in maart (publicatie dinsdag) zullen de impact van de lagere olieprijs weerspiegelen. Daarnaast is er vanzelfsprekend steeds meer neerwaartse prijsdruk door uitval van de vraag. De inflatieverwachtingen zijn momenteel erg laag gespannen. Voor Duitsland prijzen de financiële markten een inflatie in van 0,45% op jaarbasis en dat voor een periode voor de komende tien jaar!

Voor de iets langere termijn is het uitkijken naar wat het effect van de fors opgeschaalde economische steunmaatregelen van centrale banken en overheden op de inflatie is. Zij pompen massaal geld in de economie. Als na de heropleving van de economie een deel van deze financiële liquiditeiten in het 'economische systeem’ blijft hangen, dan is een oplopende inflatie best mogelijk.

Wij hebben wel de bedenking dat de afgelopen jaren het beleid van centrale banken al zeer ruim was zonder dat de inflatiedoelstellingen werden bereikt. Het extra geld in het economisch systeem wordt een factor om in de gaten te houden, maar het is op dit moment nog te vroeg om een omlijnde mening te kunnen vormen. Maar dat de inflatieverwachting voor Duitsland historisch laag is, is een feit.  

 

Lees ook

Impact coronacrisis: 5 scenario's voor economisch herstel

Bedrijfswinsten zijn momenteel lastig te voorspellen

Werkgelegenheid en consumentenvertrouwen grootste economische zorg

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 30  maart tot

en met  03 april

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Business Confidence

Maa

-0,05

Dinsdag

China

NBS PMI Manufacturing

Maa

45,0

 

 

NBS PMI Non-Manufacturing

Maa

 

 

Eurozone

CPI Inflatie YoY (flash)

Maa

0,8%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Maa

1,1%

Woensdag

China

Caixin PMI Manufacturing

Feb

45,8

 

Eurozone

Werkloosheid

Feb

7,8%

 

VS

ISM Manufacturing

Maa

45,0

Vrijdag

China

Caixin PMI Services

Maa

 

 

VS

Banencreatie

Maa

-100K

 

 

Uurlonen MoM

Maa

0,2%

 

 

Werkloosheid

Maa

3,9%

 

 

ISM Non-Manufacturing

Maa

 

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel