Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Fed trekt plots aan rentenoodrem
Is renteverlaging door Amerikaanse centrale bank vanwege coronavirus wel juiste medicijn?
In het kort:
- Fed zet het rentewapen proactief in en verlaagt beleidsrente met 0,5%
- Tijdstip en omvang van rentestap roept vragen op en voedt onzekerheid bij beleggers
- Aandelenmarkten blijven volatiel, obligatiemarkt feest door
De woorden van de G7 over de aanpak van de economische gevolgen van de corona-epidemie stonden amper op papier of de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) kwam al in actie. De rente werd met 0,5% verlaagd om de Amerikaanse economie te steunen. Dat was verrassend, omdat de verklaring van de zeven grote, industriële landen de teneur had van ‘monitoren en waar nodig ingrijpen’.
De renteverlaging is ook een opmerkelijke wending binnen de Fed. Tot een week geleden was er bij de Amerikaanse centrale bankiers geen enkele steun te vinden om de beleidsrente te verlagen. Nu ligt er plotsklaps een 'crisisachtige' renteverlaging van 0,5% op de tafel. Dat roept veel vraagtekens op. Wat weet de Fed meer dan de financiële markten?
De positieve stemming op de aandelenmarkten sloeg meteen om nadat het rentespeelgoed was uitgepakt. Op de obligatiemarkt ging het feestje wel door waarbij de tienjaarsrente onder de 1,0% dook. Dat is een historisch dieptepunt en met de blik op nog meer renteverlagingen kan het rentefeestje in de VS nog aanhouden. Want de koers van obligaties beweegt omgekeerd aan de rente. Een renteverlaging gaat gepaard met een koersverhoging.
Renteverloop tienjaarsrente Verenigde Staten (periode 2010 – 2020)
Fed-baas Jerome Powell schreef het rentebesluit toe aan de sterk veranderde risicofactoren voor de economie door het coronavirus. Hoewel het economische plaatje van de VS er nog degelijk uitziet, gaat dat veranderen was zijn mening. De Fed voorziet dat het aantal corona-gevallen de komende maanden exponentieel stijgt en dat tast de consumentenvraag aan. Genoeg reden om al voortijdig aan de bel te trekken.
Stevig potje paniekvoetbal
De Fed stelt zich duidelijk proactief op en komt de komende tijd mogelijk vaker in actie. Het is goed denkbaar dat bij de komende reguliere rentevergadering op 18 maart nogmaals de beleidsrente wordt gedrukt met 0,25%. Het is een stevig potje paniekvoetbal.
Stel dat het aantal corona-gevallen in de VS oploopt tot enkele tienduizenden. Dat werpt het land niet in een diepe recessie. Bij grotere aantallen zieken kan de VS een milde recessie ondergaan.
Maar dan nog doemt de vraag op of grote verlagingen van de beleidsrente het juiste medicijn zijn? Gaat de Amerikaanse consument door de lagere rente meer besteden, terwijl het coronavirus ondertussen voor grote onzekerheid zorgt? Daar lijkt het niet op. Ook de escalatie van het virus buiten de VS raakt de Amerikaanse economie. Denk aan de levering van halffabricaten voor de Amerikaanse industrie vanuit andere landen of minder vraag uit andere landen naar Amerikaanse producten. De renteverlaging van de Fed heeft hier geen beterend effect op.
Het tijdstip en de kracht van de rente-ingreep brengt meer onzekerheid teweeg bij beleggers. Moest de Fed nu al zijn kruit verschieten voordat er een recessie is begonnen? Het rotsvaste vertrouwen in de Amerikaanse economie heeft wat averij opgelopen. De komende tijd bekijken zullen beleggers de macro-economische prestaties van Amerika met meer argusogen bekijken. Wij voorzien de komende tijd de nodige volatiliteit op de financiële markten. Daar is de Fed met zijn renteverlaging mede debet aan.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie