Luc Aben ziet economie eurozone flirten met nullijn

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet economie eurozone flirten met nullijn

Luc Aben ziet economie eurozone flirten met nullijn

17 februari 2020
De vraag is hoe het ondernemersvertrouwen zich houdt met de corona-epidemie, deze week antwoord.

 

En verder:

  • Europese industrie presteert nog zwakker dan verwacht
  • Amerikaanse consument en bedrijven blaken van vertrouwen
  • Sentiment van beleggers gaat op en af met corona-epidemie

De Europese industriële productie was in december nóg zwakker dan verwacht. Voorlopige cijfers voor de Duitse economie in het vierde kwartaal van 2019 wijzen op een stilstand, waar eerder nog een klein plusje werd voorzien. Het was nog een meevaller dat de verwachting voor de economie van de eurozone in het laatste kwartaal met een groei van 0,1% onveranderd bleef. Maar het is tekenend dat de eurozone-economie blijft flirten met de nullijn. En dan zijn deze cijfers nog van voordat het coronavirus roet in het eten kwam gooien.

Deze week is het vooral uitkijken naar de voorlopige inkoopmanagersindices (Markit PMI’s) voor de eurozone voor februari. Handhaven ondernemers hun eerder toegenomen vertrouwen in de economie? En hoe reageren zij op de corona-epidemie?

Er is bijzondere aandacht voor het vertrouwen in de industriële sectoren die juist net wat opkrabbelden. Als die ingezette verbetering niet blijvend is, blijven financiële markten daar dan stoïcijns onder of volgen negatieve koersreacties? Met andere woorden: kijken beleggers door de tijdelijke negatieve economische impact van de corona-uitbraak heen?

 

Amerika vol vertrouwen

Voor de Verenigde Staten liggen de kaarten voor ondernemersvertrouwen iets beter. De relatief gesloten Amerikaanse economie heeft minder last van het coronavirus. En intern kent de VS meer economische dynamiek. Het vertrouwen bij consumenten steeg in februari tot het hoogste punt in twee jaar. Het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf blaakt van vertrouwen. Economen gaan uit van vergelijkbare cijfers als in januari.

 

Sentiment bij corona-epidemie 

Het sentiment van beleggers gaat op en af met cijfers over de verspreiding van het coronavirus. Vorige week donderdag was er plotseling een piek wat nervositeit op financiële markten veroorzaakte. Totdat bleek dat het om een andere manier van tellen ging: China wacht niet meer op de resultaten van de laboratoriumtest voordat een besmetting telt, maar vinkt alvast het vakje ‘besmet’ aan bij iedereen die klinische symptomen vertoont. Er lijkt vooralsnog niet echt sprake van een dalende trend van het aantal besmettingen. 

Economen kijken reikhalzend uit naar de daadwerkelijke impact van de corona-epidemie op de Chinese economie en wereldeconomie. Eind deze maand krijgen we met de Chinese inkoopmanagersindices een indicatie.
Maandagochtend verlaagde Singapore de verwachte economische groei voor 2020. Er wordt nu -0,5% tot 1,5% groei van de economie voorzien. Eerder zaten de autoriteiten een vol procentpunt hoger.

De meeste bedrijven melden bij hun kwartaalcijfers dat ze de impact van de corona-uitbraak op hun resultaten nog niet kunnen inschatten. Wellicht dat beleggers hierover in de loop van maart meer horen als de eerstekwartaalcijfers in aantocht zijn.       

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 17  februari tot

en met 21 februari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

NAHB Index

Feb

75

 

Duitsland

ZEW Index

Feb

22

Donderdag

VS

CB Leading Indicator MoM

Jan

0,4%

Vrijdag

Eurozone

Marki PMI Manufacturing (flash)

Feb

47,5

 

 

Markit PMI Services (flash)

Feb

52,2

 

VS

Marki PMI Manufacturing (flash)

Feb

51,5

 

 

Markit PMI Services (flash)

Feb

53,4

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel