Luc Aben wacht op economische effecten van coronavirus

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben wacht op economische effecten van coronavirus

Luc Aben wacht op economische effecten van coronavirus

24 februari 2020
Deze week komen er meer indicaties over de economische impact van het coronavirus.

Deze week komen er meer indicaties over de economische impact van het coronavirus.

 

In het kort:

  • Impact corona op Europees ondernemersvertrouwen beperkt
  • Eind deze week vertrouwenscijfers over Chinese economie over februari
  • De Amerikaanse consument moet blijven spenderen, iets wat we ook voorzien

De goudprijs bereikte vorige week zijn hoogste peil sinds maart 2013. Traditioneel doet goud het goed in tijden van onzekerheid. Voor dat laatste zorgt vanzelfsprekend het coronavirus.

Het tempo waarin het virus zich verspreidt, lijkt langzaam af te nemen. Toch is het zeker nog niet ingedamd. Denk maar aan de nieuwe gevallen in Italië. Het is ook afwachten wat er gebeurt als de Chinezen op enig moment massaal terug aan het werk gaan. Ondertussen zullen ongetwijfeld steeds meer ondernemingen over voorraad- en productieproblemen gaan communiceren. De komende drie tot vier weken gaan ons meer inzicht geven of wij nog langer economisch geplaagd gaan worden door het virus.

Het eerste kwartaal van 2020 mogen we vanuit groeistandpunt in ieder geval als ‘verloren’ bestempelen. Met in China wellicht een economische krimp tegenover het laatste kwartaal van 2019 en voor het wereldwijde groeimomentum pakweg een halvering. Behapbaar mits de misser zich beperkt tot het eerste kwartaal, aldus economen.

 

Impact corona op Europees ondernemersvertrouwen valt mee

De eerste inschattingen voor de Europese Markit PMI’s over de maand februari, vielen eind vorige week mee. Tot nu toe lijkt de impact van corona relatief beperkt. Met de kanttekening dat het meevallende cijfer ietwat kunstmatig was. De tijd die leveranciers van productiecomponenten nodig hebben om de juiste spullen aan te leveren, werd wat langer. Normaal gezien is dat een positief signaal, vandaar de positieve impact op de berekening van de PMI. Het duidt er immers op dat die leveranciers het druk hebben, dat de zaken goed draaien. Nu is het echter eerder een teken dat corona de internationale productieketens verstoort.
Komende donderdag staan de vertrouwenscijfers vanuit de Europese Commissie op de agenda.

 

Doen Chinese PMI’s markten schrikken?

In het weekend publiceert het officiële Chinese statistische orgaan (NBS) zijn PMI’s (ondernemersvertrouwen gemeten bij de inkoopmanagers). Die zullen ten volle de coronaperikelen weerspiegelen. Hoewel dit een gekend feit is, is het afwachten of financiële markten hier alsnog van zullen schrikken.

 

Wanneer trekken de investeringen aan?

In de VS hebben we al enige tijd meer dan bijzondere aandacht voor de investeringsbereidheid van ondernemingen. Die staat op een al te laag pitje. De recente zwakke cijfers voor de industriële kredietverlening bevestigden dat bijvoorbeeld nog een keer. Investeringen zijn nochtans belangrijk om de verwachte economische groei van ongeveer 2% voor geheel 2020 te halen.

Komende donderdag krijgen we de orders voor duurzame goederen over de maand januari. Onderliggend geven die ook nieuw inzicht in de vraag naar kapitaalgoederen. De voorbije maanden vielen die nieuwe bestellingen voor kapitaalgoederen tegen. Uitkijken of er een kentering in zit. Hoewel ook hier corona (tijdelijk?) roet in het eten kan gooien en de data kan vertroebelen.

 

Blijven rekenen op Amerikaanse consument

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument heeft tot op heden in ieder geval nog geen last van besmetting. Met dank natuurlijk aan de stevige arbeidsmarkt en florerende aandelenbeurzen de voorbije weken.

Toch zwakte het momentum van de bestedingen wat af in het laatste kwartaal van 2019. Ook de detailhandelsverkopen in januari waren matig. Wellicht omdat de loongroei per gewerkt uur, ondanks de krappe arbeidsmarkt, gematigd blijft, zo rond de 3% op jaarbasis. Eveneens zit het gemiddeld aantal gewerkte uren in een ietwat afzwakkend patroon.

Toch blijven we erop rekenen dat Joe Sixpack de Amerikaanse economie verder ondersteunt. Zolang de investeringen niet aantrekken, waar we het al over hadden, is dat des te belangrijker. Eind deze week geven persoonlijke bestedingen en inkomen over de maand januari alvast een verder inkijkje hierover. Gelukkig is de financiële positie van de Amerikaanse burger rooskleurig en blijft het vertrouwen bij de consument ijzersterk.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 24  februari tot

en met 29 februari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

CB consumentenvertrouwen

Feb

132

Donderdag

Eurozone

EC Business Confidence

Feb

-0,25

 

VS

Orders duurzame goederen MoM

Jan

-1,5%

 

 

BBP (jaarbasis, 2de schatting)

4Q19

2,1%

Vrijdag

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Jan

0,3%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Jan

0,3%

Zaterdag

China

NBS Manufacturing PMI

Feb

45,0

 

 

NBS Services PMI

Feb

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel