Luc Aben verwacht dat Chinese economie in tweede kwartaal normaliseert

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben verwacht dat Chinese economie in tweede kwartaal normaliseert

Luc Aben verwacht dat Chinese economie in tweede kwartaal normaliseert

10 februari 2020
Als coronavirus in maart op piek zit dan valt economische schade mee.

Als coronavirus in maart op piek zit dan valt economische schade mee.

 

En verder:

  • Industriële productie in eurozone overtuigt niet, vertrouwenscijfers januari iets hoopvoller.
  • Inschatting groei economie eurozone van 0,1% in vierde kwartaal mogelijk nog te hoog
  • De Amerikaanse consument blijft positief

De uiteindelijke impact van het coronavirus op de Chinese economie hangt in belangrijke mate af van wanneer de epidemie haar top bereikt. Dat zou volgens het huidige patroon ergens eind februari of begin maart kunnen zijn.

Als de verspreiding van het coronavirus inderdaad eind deze maand of begin volgende maand op haar top is, dan vangt de Chinese economie de grootste klap in het eerste kwartaal op. Dat zou ‘een geluk bij een ongeluk’ zijn. Historisch gezien weegt het eerste kwartaal het minst zwaar in de jaarcijfers van de Chinese economie. Zo is er de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar en de bouwsector staat op een lager pitje tijdens de winterperiode. Dat maakt het eerste kwartaal economisch minder belangrijk.

Gemiddelde neemt het eerste kwartaal iets van 22% van de totale Chinese economie voor zijn rekening. Ter vergelijking: voor het laatste kwartaal is dat 28%. De bouwsector harkt de eerste drie maanden van het jaar zelfs maar 15% van zijn totale jaarproductie bij elkaar.

 

Geen blijvende schade

Als de Chinese bedrijvigheid vanaf het tweede kwartaal weer naar normale(re) niveaus kan worden opgeschaald, dan valt de schade van het coronavirus op jaarbasis al bij al mee. Vanaf die periode schakelt de bouwsector een tandje bij en begint de ‘fabriekshal van de wereld’ bijvoorbeeld al met de productie voor de drukke periodes in het Westen zoals ‘terug naar school’ of zelfs al de eindejaarskoopjes.

Chinese beleidsmakers nemen ondertussen maatregelen om de economie te ondersteunen. Die bestaan vooral uit het voorzien van voldoende liquiditeit op financiële markten ter ondersteuning van ondernemingen om de moeilijke periode te overbruggen.

Financiële markten lijken ook van het scenario uit te gaan dat het coronavirus in maart over zijn piek heen is waarna de Chinese economie kan normaliseren. Beleggers hebben vorige week de corona-angst – voorlopig – van zich afgeschud. Ook wij gaan er in ons beleggingsbeleid vanuit dat het virus uiteindelijk geen structurele schade aan het Chinese economische weefsel toebrengt. Tegelijkertijd is dit natuurlijk nog geen ‘done deal’.

 

Macro-economische agenda

‘Harde’ Europese cijfers overtuigen nog niet

In de macro-economische agenda van deze week trekken cijfers over de industriële productie in eurozone in de maand december de aandacht (publicatie woensdag). Dat de industrie het moeilijk had in 2019 is bekend. Maar de laatste weken van het jaar kregen we een aantal signalen dat het langzaam de betere kant uit zou gaan.

De signalen voor een herstel van de industrie in de eurozone betreffen vooral zachte cijfers. Zoals peilingen naar het vertrouwen bij industriële ondernemers. Dat blijft weliswaar hangen op een laag niveau, maar brokkelt niet langer af. De concrete, harde productiecijfers daarentegen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Ierland blijven wél dalen.

Het moet wel beter met de Europese industriële productie. Het spreekt voor zich dat het verdere verloop van het corona-verhaal hier een rol in speelt. Daarbij kunnen de afgenomen handelsspanningen tussen Amerika en China uiteindelijk voor enige steun zorgen. Maar de cijfers deze week zullen dat nog niet weerspiegelen, integendeel.

 

Viel de Europese economie stil?

Het zou best kunnen dat de economie van de eurozone in de laatste maanden van 2019 tot stilstand kwam. Dat is op te maken uit de aanhoudende slapte bij de industriële productie en de (onverwacht) tegenvallende detailhandelsverkopen in december.

Een eerste inschatting van de groei van de Europese economie kwam twee weken terug uit op een magere 0,1% tegenover het derde kwartaal. Maar nu we steeds meer cijfers over de maand december binnenkrijgen, verwondert het ons niet als dit magere groeicijfer alsnog te optimistisch was. Eind deze week krijgen we een geactualiseerde inschatting van de groei in het laatste kwartaal van vorig jaar. We hadden graag over deze zwakkere cijfers ‘heen’ willen kijken, maar het coronavirus is zeker een bedreiging.

 

Arbeidsmarkt steunt Joe Sixpack

Naast cijfers over de Amerikaanse industriële productie hebben we met name aandacht voor enkele consument-gerelateerde cijfers: de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen (gemeten door de University of Michigan). In het laatste kwartaal van 2019 verloren de detailhandelsverkopen enig momentum. Maar de aanhoudend stevige arbeidsmarkt blijft de Amerikaanse consument positief stemmen.

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve kan de komende maanden zijn rentebeleid onveranderd kan laten. Daarin zullen nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers over de maand januari geen verandering brengen. Sterker nog, Jerome Powell zal deze week voor het Amerikaanse Congres wellicht herhalen dat de inflatie wat betreft de Federal Reserve best een tijdje boven de 2% mag noteren. Vooraleer de centraal bankiers opnieuw gaan denken aan het optrekken van de beleidsrente. Ook in de VS blijft het monetaire beleid dus nog wel een tijdje ruim.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 10  februari tot

en met 14 februari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

NFIB Business Confidence

Jan

103,4

Woensdag

Eurozone

Industriële productie YoY

Dec

-2,3%

Donderdag

VS

CPI-inflatie YoY

Jan

2,5%

 

 

CPI kern-inflatie YoY

Jan

2,2%

Vrijdag

VS

Kleinhandelsverkopen MoM

Jan

0,3%

 

 

Industriële productie MoM

Jan

-0,1%

 

 

Consumentenvertrouwen (Mich.)

Feb

89,0

 

China

Groei uitstaande leningen YoY

Jan

12,1%

 

 

Geldhoeveelheid M2 YoY

Jan

8,6%

 

Eurozone

BBP-groei QoQ (2de schatting)

4Q19

0,1%

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel