Luc Aben kijkt door de coronaturbulentie heen

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben kijkt door de coronaturbulentie heen

Luc Aben kijkt door de coronaturbulentie heen

03 februari 2020
Wij verwachten dat de Chinese economie de schade door het coronavirus weer inhaalt.

Wij verwachten dat de Chinese economie de schade door het coronavirus weer inhaalt.

 

En verder:

  • Slechte Chinese economische cijfers met terughoudendheid bekijken
  • Amerikaanse arbeidsmarkt is degelijk 
  • Ondernemersvertrouwen in Amerikaanse industrie lijkt te verbeteren

Het coronavirus blijft de gemoederen bezig houden. Ook op de financiële markten zorgt het voor koersbeweging. De Chinese beurs ging maandagochtend onderuit, maar dat was grotendeels een ‘inhaalbeweging’ omdat de Chinese aandelenmarkt sinds 23 januari niet meer open was geweest vanwege het Chinese nieuwjaar.

Het spreekt voor zich dat de Chinese economie schade oploopt. Net als ten tijde van SARS in 2003. In het tweede kwartaal van dat jaar kreeg de Chinese economische groei een klap van ongeveer drie procentpunt. Maar dat was een tijdelijk effect met weinig of geen structurele gevolgen. De kwartalen nadien kwam de inhaalbeweging. Wij verwachten dit keer een zelfde patroon.

De komende tijd is het dus zaak om eventueel slechte economische Chinese cijfers met de nodige terughoudendheid te bekijken. Neem bijvoorbeeld de Caixin Services PMI (ondernemersvertrouwen in de dienstensector) die woensdag uitkomt. De soortgelijke index van het officiële Chinese statistische bureau NBS viel afgelopen vrijdag mee, maar weerspiegelde wellicht nog niet volledig de remmende economische impact van de corona-uitbraak en de maatregelen voor de bestrijding ervan.

Onze houding als belegger blijft momenteel onveranderd: wij kijken door de eventuele tussentijdse turbulentie heen.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt is belangrijk

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over januari zal komende vrijdag naar onze verwachting weer een degelijk beeld opleveren. Het is belangrijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt zich goed blijft houden, want dat sterkt het consumentenvertrouwen en -bestedingen.

In het vierde kwartaal van 2019 bleef de consumptie in Amerika weliswaar groeien (met 1,8% op jaarbasis), maar toch ging er wat momentum verloren. In het derde kwartaal spendeerde Joe Sixpack nog 3,2% méér op jaarbasis.

Het is niet zo dat we ons onmiddellijk grote zorgen maken over die particuliere bestedingen, maar toch. Een vertrouwenwekkende arbeidsmarkt blijft welkom voor de Amerikaanse economie.

De Amerikaanse arbeidsmarkt ondervindt vooral steun van de dienstensector. Wij rekenen dinsdag dan ook op een ISM Non-Manufacturing (het vertrouwen in de dienstensector gemeten bij inkoopmanagers) die het etiket ‘goed’ blijft verdienen. De dienstensector bepaalt het leeuwendeel van het bruto nationaal product van de VS.

 

Wisselvallige industrie

In de Amerikaanse industrie is de arbeidsmarkt wisselvalliger. Het stopzetten van de productie bij Boeing van de 737 Max levert hier bijkomende tegenwind. Zo zijn heel wat toeleveranciers al overgegaan tot ontslagen.

Met het oog op het toekomstige verloop van de Amerikaanse economische groei, kan het matige vertrouwen bij industrie-ondernemers vervelend zijn. Immers, naast de consumptie moeten ook de bedrijfsinvesteringen hun steentje bijdragen aan de economie.

De laatste drie maanden van 2019 waren de investeringen door bedrijven ronduit zwak (-1,5% op jaarbasis). Dat was al voor het tweede kwartaal op rij. Het is uitkijken naar of de ontspanning in het Amerikaans-Chinese handelsconflict en de aanhoudend lage rente de investeringsdrang de komende maanden kunnen aanwakkeren. In deze context staat maandagmiddag de belangrijke ISM Manufacturing op de agenda, die het vertrouwen in de economie bij inkoopmanagers bij Amerikaanse industrie-ondernemingen meet.

Sinds de afgelopen zomer staat deze barometer voor het industriële ondernemersvertrouwen op slecht weer. Toegegeven, andere graadmeters geven een iets positiever beeld. Maar toch rekenen we op enige verbetering van de ISM Manufacturing. Recente regionale vertrouwenscijfers suggereren alvast dat zo’n verbetering in de pijplijn zit.

 

Macro-economische agenda

Dalende werkloosheid in Europa goed voor consumptie

De Europese macro-economische agenda is deze week mager. Alleen de detailhandelsverkopen in december 2019 springen in het oog. Vorige week leerden we al dat de Europese werkloosheid - weliswaar lichtjes - blijft dalen tot het laagste niveau sinds mei 2008. Desondanks lijken Europese gezinnen de laatste tijd toch wat meer de hand op de knip te houden.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 3 februari tot

en met 7 februari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Manufacturing

Jan

48,5

Dinsdag

VS

Fabrieksbestellingen MoM

Dec

1,2%

Woensdag

VS

ISM Non-Manufacturing

Jan

55,1

 

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Dec

2,5%

 

China

Caixin Services PMI

Jan

52,6

Vrijdag

VS

Nieuwe banen (NFPR)

Jan

161K

 

 

Werkloosheid

Jan

3,5%

 

 

Uurlonen YoY

Jan

3,0%

 

China

Export YoY

Jan

-4,6%

 

 

Import YoY

Jan

-5,5%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel