Europa in de ban van coronavirus

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Europa in de ban van coronavirus

Europa in de ban van coronavirus

25 februari 2020
Virus bereikt nieuwe fase, vooralsnog verwachten beleggers tijdelijke negatieve economische effecten.

Virus bereikt nieuwe fase, vooralsnog verwachten beleggers tijdelijke negatieve economische effecten.

 

In het kort:

  • Eerste kwartaal een ‘verloren’ kwartaal vanuit groeistandpunt
  • Kans op recessie wordt nog steeds als laag ingeschat door beleggers
  • Aanpassing beleid: risico van tafel door verkoop Europese bedrijfsobligaties ten gunste van liquiditeiten (geldmarkt)

Het coronavirus verspreidt zich steeds verder buiten China. Het eerste kwartaal van 2020 mogen we vanuit groeistandpunt in ieder geval als ‘verloren’ bestempelen. Met in China wellicht een economische krimp vergeleken met het vorige kwartaal, en voor de wereldwijde groei een mogelijke halvering. Steeds meer ondernemingen rapporteren over voorraad- en productieproblemen.

Het aantal nieuwe meldingen in China lijkt inmiddels af te nemen. Het is echter onzeker of dat zo blijft wanneer de Chinezen weer massaal aan het werk gaan. Op dit moment gaat een groot aantal fabrieken weer open. Maar uit dagelijks beschikbare informatie over bijvoorbeeld de luchtvervuiling en het aantal kilometers file, blijkt dat de productie nog erg laag is.

 

Nieuwe fase

Dit weekend brak er een nieuwe ‘fase’ aan in de epidemie. En dat zorgde opnieuw voor onrust. Voor het eerst nam het aantal meldingen ook buiten China verontrustend snel toe. Bijvoorbeeld in Zuid-Korea. Daarnaast wijst het grote aantal nieuwe gevallen in Italië erop dat ook Europa niet gespaard blijft. De ingestelde maatregelen zijn fors. Openbare gebouwen worden gesloten, en het dagelijks leven ligt grotendeels stil in Noord-Italië, de regio met de meeste economische activiteit.

Nu is het zo dat ook zonder het coronavirus al veel bedrijven gesloten zouden zijn in verband met de vakantieperiode. Een toevallige overeenkomst met het verloop in China, waar de eerste maatregelen ook samenvielen met een vrije periode, namelijk het Chinees Nieuwjaar.

Het spreekt voor zich dat de economische gevolgen groot zijn wanneer de economie langere tijd gehinderd wordt. Het is vooralsnog lastig aan te geven in hoeverre dit daadwerkelijk het geval zal zijn. Recente vertrouwensbarometers voor Europa en de VS suggereren dat de impact tot nu toe meevalt. Maar wellicht zijn de dagelijkse cijfers over het aantal nieuwe besmettingen relevanter om op te volgen.

 

De impact op financiële markten

In een eerste fase trokken financiële markten zich de afgelopen weken weinig aan van het virus, wellicht anders dan de krantenkoppen deden vermoeden. Ook na de correctie van maandag staan alle beurzen nog dichtbij recordniveaus. Met de verwachting dat het virus van korte duur is, en daarmee de economische schade slechts tijdelijk en eenmalig is, schatten beleggers de kans op een recessie vooralsnog laag in. Dit komt ook omdat er nog steeds veel vertrouwen is in de helpende hand van centrale banken. De risicovrije rente daalde wereldwijd fors. Traditionele veilige havens als de Amerikaanse dollar en goud zijn in waarde gestegen. Binnen de aandelenmarkt zijn er ook duidelijke verschuivingen, zo zijn de waarderingsverschillen tussen sommige sectoren inmiddels erg groot geworden.

 

Positie Europese bedrijfsobligaties verlaagd

Al enige tijd zijn wij voorzichtig gepositioneerd wat aandelen betreft. Daarnaast hebben wij wel een vrij grote positie in schuldpapier van Europese bedrijven in ons beleggingsbeleid opgenomen. Dit heeft de afgelopen maanden goed bijgedragen aan het rendement, doordat zowel rente als de risico-opslag daalden voor deze leningen. Met de toegenomen onzekerheid over de economische vooruitzichten nemen we gedeeltelijk winst. De opbrengst houden we voorlopig cash aan.

Het is buitengewoon lastig de impact van het virus te kunnen wegen. Bijvoorbeeld, zijn de lagere aandelenkoersen al dan niet als een instapmoment te beoordelen? Zoals al aangestipt, zullen de (onvoorspelbare) verspreidingscijfers van het virus de komende dagen hiervoor cruciaal zijn. Die bepalen immers in belangrijke mate hoe lang landen of regio’s ‘van de buitenwereld afgesloten blijven. En dus hoe fors en langdurig de economische schade uiteindelijk uitpakt.

 

Bekijk hier alle eerder verschenen artikelen over het coronavirus.

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel