Van Lanschot Advies verhoogt gewicht aandelen

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Van Lanschot Advies verhoogt gewicht aandelen

Van Lanschot Advies verhoogt gewicht aandelen

09 januari 2020
Positie in Europese aandelen vergroot ten laste van liquiditeiten, onderweging aandelen omlaag.

Positie in Europese aandelen vergroot ten laste van liquiditeiten, onderweging aandelen omlaag.

 

In het kort:

  • Meer lichtpuntjes voor Europese economie
  • Positie Europese aandelen 3,0 procentpunt omhoog, geldmarkt 3,0 procentpunt omlaag
  • Wijziging vindt plaats in alle beleggingsprofielen van zeer defensief tot zeer offensief

Van Lanschot Advies verhoogt in zijn beleggingsbeleid het gewicht van aandelen. In een neutraal beleggingsprofiel neemt het belang in Europese aandelen met 3,0 procentpunt toe. De positie in liquiditeiten (geldmarkt) neemt met 3,0 procentpunt af. Na deze stap houden we nog een lichte onderweging in aandelen aan. De wijziging vindt plaats in alle beleggingsprofielen van zeer defensief tot zeer offensief. De nieuwe vermogensverdeling staat in de tabel onderaan dit artikel.      

Tot voor deze grotere positie in Europese aandelen hielden wij een onderweging in deze beleggingscategorie aan van 3,0 procentpunt. Door de verhoging ontstaat nu een neutrale weging voor Europese aandelen. Voor de regio Noord-Amerika houden wij nog een onderweging aan van 3,0 procentpunt. De overige regio’s opkomende landen en Pacific behouden een neutraal gewicht.

 

Motivatie voor ophogen belang Europese aandelen

Voortgaande stabilisatie van economische data in Europa
Wij zien meer economische lichtpuntjes opdoemen in de eurozone. De CESI-index, de economische barometer die de kracht van positieve en negatieve economische verrassingen meet, herstelde verder in december vorig jaar. Deze index is vaak een betrouwbare voorspeller van de economische richting.

De Europese consument blijft de rots in de branding en laat meer geld rollen. Weer uitzicht op een licht opgaande economie kan de consumptieve bestedingen aanjagen en tot economische groei leiden. De financiële ruimte bij huishoudens is hiervoor aanwezig. Fiscale stimulering door overheden die is ingezet kan de komende maanden als extra vliegwiel dienen. Wij zien de consument nog steeds als dé motor van de opleving van de economische groei in Europa.

 

Europese aandelen kunnen positief verrassen

 

Waardering Europese aandelen aantrekkelijk met kans op positieve verrassingen
De Noord-Amerikaanse aandelenmarkt heeft beduidend minder last gehad van de mondiale handelsspanningen in 2019. Dat vertaalde zich in een aanzienlijk betere koersprestaties dan in de rest van de wereld en dat mondde vervolgens uit in een hogere waardering. Inmiddels betalen beleggers 18,6 maal de winst per aandeel voor 2020 (MSCI North America- index) en hiermee zijn Noord-Amerikaanse aandelen pittig aan de prijs. Voor Europa ligt deze verhouding op 14,7 maal, wat historisch gezien een neutrale waardering is.               

De winstgroei per aandeel voor Amerika en Europa is nagenoeg op hetzelfde niveau. Het Europese bedrijfsleven heeft daarnaast relatief weinig ‘schade’ opgelopen door de economische terugval en is mean and lean om te kunnen profiteren van een groeihervatting. De kans op positieve verrassingen voor Europa schatten wij rooskleuriger in.

Een verdere ontspanning in de handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China pakt positief uit voor de Europese exportsector. Ook de licht betere macro-economische berichten uit opkomende landen kunnen de Europese exporteconomie een extra stimulans geven.
De Brexit-vrees is even naar de achtergrond van het strijdtoneel gedirigeerd. Meer duidelijkheid op dit dossier zal economische onzekerheden wegnemen.

 

Lager gewaardeerde en exportgedreven aandelen

Herstel van de wereldhandel, stabilisatie van de wereldeconomie en de relatief aantrekkelijke waardering zal de focus van beleggers meer laten verschuiven naar de lager gewaardeerde en meer exportgedreven aandelenregio’s. Wij kiezen daarbij voor aandelen uit de ontwikkelde markten (Europa).

 

Huidige vermogensverdeling

Positionering: neutraal beleggingsprofiel (zonder alternatieve beleggingen)

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel