Handelsakkoord China-VS positief voor aandelen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Handelsakkoord China-VS positief voor aandelen

Handelsakkoord China-VS positief voor aandelen

16 januari 2020
Kans op escalatie handelsoorlog is van tafel, maar moeilijkste onderhandelingen komen nog.

Kans op escalatie handelsoorlog is van tafel, maar moeilijkste onderhandelingen komen nog.

 

In het kort:

 

  • Omvang handelsdeal imponeert niet en gemaakte afspraken zijn te ambitieus
  • Dé grote winst is het voorkomen van verdere escalatie en met elkaar in gesprek blijven
  • Diverse sectoren hebben bovengemiddeld baat bij deze ontspanning

De grote winst van de eerste fase van de handelsdeal die Amerika en China woensdag sloten is dat het risico van alsmaar hogere importtarieven naar de achtergrond verdwijnt. De materiële impact van de deal op de economie van de betrokken landen is beperkt waarbij wij de door China beloofde import van Amerikaanse landbouwproducten als te ambitieus beoordelen.

Met de overeenkomst gaat er onzekerheid van tafel en daar houden aandelenbeleggers van. Het zal opluchting geven bij tal van ondernemingen in zowel de VS als in Europa.

 

Inhoud deal

De VS gaat het importtarief van 15% voor $ 120 miljard aan Chinese producten terugdraaien naar 7,5%. Verder ziet president Donald Trump af van het instellen van een nieuw importtarief van 15% op grofweg $ 150 miljard aan importen uit China van vooral consumptiegoederen. Hierdoor zou de Amerikaanse burger direct worden geconfronteerd met hogere prijzen. Het tarief van 25% op een pakket van $ 250 miljard aan andere invoer uit China blijft bestaan.

China voert zijn aankopen van Amerikaanse goederen en diensten op met een cumulatieve $ 200 miljard over twee jaar. In 2019 importeerde China nog slechts voor $ 163 miljard aan Amerikaanse goederen. De stijging van 50% jaar-op jaar is extreem en zijn - op zijn zachtst gezegd - omgeven met heel veel vraagtekens. Bij daadwerkelijke nakomen van deze belofte in twee jaar betekent dat een extra groei van de Amerikaanse economie van 0,5 procentpunt.

 

VS en China blijven om tafel

Een andere grote winst van dit eerste deel van een handelsovereenkomst is dat Amerika en China om de tafel blijven zitten en de tweede fase van het finale akkoord gaan uit onderhandelen. Dat is een veel lastiger klus want hierbij staan onderwerpen als het opheffen van marktbescherming door China en het verlenen van toegang tot Chinese markten aan Amerikaanse bedrijven op de agenda.

Het is te verwachten dat de onderhandelingen tot na de presidentsverkiezingen voortduren en wie dan leeft wie dan zorgt, lijkt het motto. Voor nu lijken de escalerende gevaren geweken, al weet je dat bij Trump nooit.

 

Opgelucht ademhalen

Voor een aantal sectoren is de deal positief. In het algemeen zullen bedrijven die exporteren naar China en/of actief hun producten slijten in het land opgelucht ademhalen. Voor de Amerikaanse chipsector is China een grote klant, maar ook voor technologiebedrijven en fabrikanten van consumentengoederen is de ontspanning goed nieuws. Bedrijven als Nike en Apple produceren in China en het land is tevens een grote afzetmarkt.

De Amerikaanse landbouwsector gaat mogelijk voor $ 40 miljard extra producten verkopen aan China, zoals soja. Dat is best uitdagend gezien de sterk afgenomen varkenspopulatie (-100 miljoen dieren) in China door de varkensgriep die momenteel in het land woedt. Veel soja vindt zijn weg in varkensvoer en door de afgenomen varkensstapel is de Chinese vraag naar soja geslonken.

Onderstaande grafiek toont de uitvoer van diverse Amerikaanse sectoren naar China.

 

Amerikaanse exporten naar China

Bedragen in miljarden dollar
(Bron: Refinitiv, Census Bureau)

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel