Economie eurozone start 2020 sterk
Economische groei trekt voorzichtig aan, coronavirus ontpopt zich als onzekere factor.
In het kort:
- Industriële activiteit herstelt zich door meer exportorders
- Britse economie heeft baat bij Brexit-rust en trekt aan
- Coronavirus ontpopt zich als de grote onbekende
Als de ESI-index een omslagpunt laat zien dan kijken wij daar altijd met een bovengemiddelde belangstelling naar. De correlatie van deze graadmeter van het economisch sentiment in Europa met de richting en kracht van de economische groei is aanzienlijk (zie onderstaande grafiek).
In januari tikte de ESI-index met 102,8 punten de hoogste stand in de afgelopen vijf maanden aan. In oktober werd de laagste stand voor geheel 2019 neergezet. Afgaand op de ESI- index en tal van andere macro-economische indicatoren uit de eurozone zoals PMI’s (het economisch vertrouwen bij inkoopmanagers) worden wij voorzichtig positiever. De huidige stand van de ESI-index correspondeert met een licht opgaande groei van 1% op jaarbasis.
Correlatie economische groei versus stand ESI-index
Rechterschaal/ zwarte lijn: voortschrijdende economische groei eurozone op jaarbasis
Linkerschaal/ blauwe lijn: verloop ESI-index
Bron: Refinitiv, Capital Economics
Industrie herstelt door exportorders
Het grote pluspunt in het januari-cijfer van de ESI-index is de opmars van het vertrouwen bij fabrikanten. Hoewel de industriële activiteiten nog steeds in de krimpmodus staan, treedt er een krachtig herstel op. Bijvoorbeeld de Duitse exportorders trokken in januari stevig aan. Daarmee denken wij dat de groei van de wereldhandel de afgelopen maanden heeft uitgebodemd.
De consument in de eurozone houdt de moed erin. Het consumentenvertrouwen kwam in januari uit op een onveranderd niveau. Pluspunt is dat de werkloosheid in de euroregio dalende is, in december bedroeg het cijfer 7,4% tegenover 7,5% in november. Alles wijst erop dat de arbeidsmarkt solide blijft.
Ook uit het Europese bedrijfsleven klinken hoopvollere signalen over economisch herstel. Bijna tweederde van de winstberichten van bedrijven uit de STOXX Europe 600-index verslaat de verwachtingen. Dat is het hoogste cijfer sinds 2017. Ook naar de toekomst blijven bedrijven optimistisch met hun verwachtingen.
VK vaart wel bij duidelijkheid over Brexit
Op landenniveau zien we dat de belangrijke economieën van Duitsland en Frankrijk nog meer het voortouw nemen bij de opleving. De Italiaanse economie blijft haperen. Punt van aandacht is dat de economie van het Verenigd Koninkrijk profiteert van de relatieve rust na het Brexit-besluit. Vrijdag verlaten de Britten officieel de Europese Unie. In januari trokken de economische sentimentsindicatoren sterk aan en wijzen op een groei van de Britse economie van 1,2% op jaarbasis. In het laatste kwartaal van 2019 was dat groeitempo 0,8%.
De Britse dienstensector en in mindere mate de industrie tonen betere uitslagen. Voor de retailsector treedt er weinig verbetering op. Eerst zien en dan geloven denken de Britse burgers. Het nieuwe élan in het VK is belangrijk. Het VK is een belangrijke afzetmarkt voor de eurozone en de Brexit-onzekerheid heeft een stevige negatieve wissel getrokken op de economische groei van de eurozone in 2019. Die tegenwind lijkt te draaien naar een rugwind.
Coronavirus is de onzekere factor
De impact van het vermaledijde coronavirus op de economie blijft speculeren. Verspreidt het virus zich verder? Is het structureel? Komt er snel een medicijn? Vragen die tot op heden onbeantwoord zijn.
Onmiskenbaar duwt het virus de economische groei bij een langdurige uitbraak omlaag. De economieën van de opkomende markten (vooral in Azië) liggen daarbij als eerste in de vuurlinie, op zijn beurt zal dat leiden tot minder exporten vanuit Europa.
Daarentegen kan het ‘overwaaien’ van het virus voor de nodige opluchting zorgen bij beleggers en de aandacht vestigen op de huidige betere mondiale economische cijfers. Dat kan de aandelenkoersen – mede geholpen door de goede bedrijfsberichten- juist op een hoger plan brengen.
Jack Horvest is investment specialist.