Amerikaanse economie wint aan kracht

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie wint aan kracht

Amerikaanse economie wint aan kracht

17 januari 2020
Veel indicatoren wijzen op een robuustere economische groei in de VS.

In het kort:

  • Meer bevestiging dat de economische groei in de VS rond de 2% blijft of hoger uitkomt
  • Niet alleen consumptieve groei wakkert aan, ook herstel van investeringen en industrie lonkt
  • Economische ontwikkelingen positief voor Amerikaanse aandelen  

Een keur aan cijfers over de Amerikaanse economie trok de afgelopen dagen aan onze deur voorbij. De teneur is dat er uit diverse hoeken van de economie positieve(re) berichten komen. Dat sterkt ons vertrouwen dat de economische groei in de VS een groeitempo van rond de 2% blijft houden met daarbij een toenemende kans op een positieve verrassing.

Het Fed Beige Book, het rapport van de Amerikaanse centrale bank over de staat van de economie in de laatste zes weken van 2019, meldde een gematigde en constante groei van rond de 2% op jaarbasis. Het prijsniveau voor consumenten versnelt licht, maar de stijgingen zijn nog beperkt. Duurdere grondstoffen en de ruimte om hogere kosten (vooral lonen) door te berekenen aan consumenten stuwen de inflatie licht. Er wordt gerekend op verdere prijsstijgingen voor de consument in de nabije toekomst.

De detailhandelsverkopen tijdens de feestdagen waren boven verwachting: een stijging van 4,2% ten opzichte van een jaar eerder. Wij merken op dat het aandeel van online-verkopen in rap tempo toeneemt, die waren zelfs 14,6% hoger dan een jaar geleden. Verkoop via internet krijgt nu pas echt meer vaart, geholpen door grotere investeringen van bedrijven in hun online verkoopkanalen. Deze verandering in het ‘winkelen’ raakt de beleggingscasussen van retailaandelen. Bedrijven die een duidelijk onlinestrategie hebben zijn meer en meer de winnaars. Wij gaan er van uit dat de Amerikaanse consumenten ook de komende maanden blijft besteden.

Joe Sixpack is okay

Een belangrijke factor voor consumentenbestedingen is de arbeidsmarkt. Het hebben van een baan sterkt het consumentenvertrouwen. Op de arbeidsmarkt was de toon de afgelopen tijd iets pessimistischer. Er waren meer ontslagenen in specifieke delen van de Amerikaanse economie industrie, transport en de energiesector. In de belangrijke dienstensector blijft de werkgelegenheid solide groeien.

Gelukkig zien we ook in de industrie het tij weer beteren. De Empire State index en de Philly Fed index, die de industriële activiteiten in de regio’s New york en Philadelphia meten, lieten in januari een stijging zien. De component nieuwe orders in New York trok deze maand fors aan. Positief is dat de fabrikanten voornemens zijn om meer te gaan investeren. Dat kan meer banen opleveren.

Bij aannemers zagen we de sentimentsmeter NAHB-index zich op een zeer hoog niveau handhaven. Door de lagere rentestand zijn woningen betaalbaarder. Veel meer mensen zijn op zoek naar een woning en dat is gunstig voor toekomstige verkopen. Het vertrouwen onder consumenten blijft torenhoog. Donderdag bereikte de Bloomberg Consumer Comfort index zelfs de hoogste stand sinds 2000. Financieel voelt de consument zich okay en stelt dat het een goede tijd is om dure aankopen te doen. Dit alles door de robuuste arbeidsmarkt. Donderdag werd bekend dat het aantal initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week daalde tot het erg lage niveau van 204.000. Het historische gemiddelde is ruim boven de 300.000 stuks.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel