Luc Aben ziet de politieke lucht opklaren

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet de politieke lucht opklaren

Luc Aben ziet de politieke lucht opklaren

16 december 2019
Er zit weer meer schot in de complexe politieke dossiers, en dat geeft opluchting.

Er zit weer meer schot in de complexe politieke dossiers, en dat geeft opluchting.

 

In het kort:

  • Handelsdeal tussen China en VS kent nog veel onzekerheden
  • Economische cijfers zetten opmars voort, Chinese economie herstelde zich in november
  • Diverse inkoopmanagersindices uit de VS en Europa geven een eerste indicatie af voor december 

Veel goed nieuws voor beleggers de voorbije dagen. De Conservatieven wonnen overtuigend de Britse verkiezingen, zodat de Brexit-deal nu door het parlement kan. Daarnaast zet de dooi in de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen zich door. Meer duidelijkheid op de politieke dossiers, daar snakken beleggers naar. 

 

Maar de weg is nog lang

Toch is de Brexit-saga nog niet ten einde. Eigenlijk moet het echte werk nog beginnen: een overeenkomst tussen het VK en de EU over de toekomstige relatie. Wat nu op tafel ligt, is enkel een akkoord over de overgangsperiode op weg naar zo’n definitief akkoord.

Ook in het Chinees-Amerikaanse verhaal is nog een hele weg af te leggen. Er zijn voorlopig weinig details over de bereikte overeenkomst. Die sowieso nog formeel ondertekend moet worden ergens in januari. China zou beloofd hebben fors meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Onwaarschijnlijk fors meer zelfs: tegen 2022 (dus lang na de aankomende presidentsverkiezingen) voor $ 40 miljard. Ter vergelijking: het huidige record voor deze inkoop staat op 28 miljard en dateert uit 2013. Op dit moment schaft China slechts 8 miljard aan op jaarbasis.

Daarnaast zijn er bijkomende beloftes om de invoer van allerlei Amerikaanse producten op te krikken. China belooft ook om maatregelen te nemen ter bescherming van intellectuele eigendom. Dat is goed, maar toch lijkt er weinig nieuws onder de zon. Het zou enkel gaan om de verdere formalisering van maatregelen die de Chinezen de voorbije maanden al genomen hadden. Zonder verdere toegevingen. 

Ook het gedeeltelijk terugdraaien van Amerikaanse importheffingen verdient nuancering. Het gemiddelde tarief op Chinese import zou hiermee terugvallen van 17% naar 15,5%. Nog steeds ongeveer het dubbele tegenover begin dit jaar. Hoe dan ook, Trump kan richting zijn (landelijke) achterban uitpakken. Een verdere escalatie van het handelsconflict lijkt voorlopig te zijn afgewend. De vrees voor een Amerikaanse groeivertraging, die de laatste maanden de kop opstak, verdwijnt meer naar de achtergrond. Nu wordt er een groeistabilisatie voorzien van rond de 2%.  

Beleggers zijn opgelucht, maar realiseren zich ook dat de kern van het ‘China-dossier’ nog steeds open staat: het model van een staatsgestuurde economie, met alles wat daarbij komt kijken aan (verborgen) steun, afschermen van markten of twijfelachtige manieren om technologische kennis te vergaren. Bovendien komen de VS steeds meer in de verkiezingsmodus. Een beproefde strategie is dan om een ‘externe vijand’ te zoeken waartegen gefulmineerd kan worden. Wat zeker voor een president met binnenlandse besognes, in concreto de afzettingsprocedure, een aantrekkelijke optie kan zijn. De kans dat het Witte Huis op enig moment de vlammen opnieuw oppookt, is dan ook niet ondenkbaar.

Daarnaast hangt het gemoed op financiële markten natuurlijk af van de economische cijfers. Met name in de eurozone vertoonden die cijfers de laatste weken enige tekenen van stabilisatie. Een bevestiging daarvan zou welkom zijn. China startte de week alvast met het goede voorbeeld: zowel de industriële productie (+6,2% jaar-op-jaar) als de detailhandelsverkopen (+8,0% jaar-op-jaar) over de maand november kwamen boven verwachting uit. Zouden de stimuleringsmaatregelen van de voorbije maanden effect beginnen hebben? 

 

Focus op Duits ondernemersvertrouwen

Verder zijn er vandaag nieuwe Markit PMI’s (ondernemersvertrouwen gemeten via de inkoopmanagers) in de eurozone en in de VS. Met een meer dan gemiddelde aandacht voor de specifieke vertrouwensscore vanuit de Duitse industrie. Dat cijfer zal in absolute zin laag blijven. Maar financiële markten zullen naar verwachting al tevreden zijn met een kleine heropleving. Hetzelfde geldt woensdag voor de IFO-index, die andere Duitse vertrouwensbarometer die de gemoedsrust onder beleggers en investeerders meet.

 

VS: binnenlandse vraag oké, buitenland wil politieke rust

In de VS gaf Fed-voorzitter Powell vorige week mee dat hij best tevreden is met de huidige stand van de beleidsrente. Ook zijn tone-of-voice over de economische vooruitzichten was tamelijk positief.

De effecten van de drie renteverlagingen dit jaar beginnen langzaam door te sijpelen. Bijvoorbeeld in de rentegevoelige bouwsector. We verwachten degelijke nieuwe cijfers over de opstart van nieuwe woningen en het vertrouwen bij huizenbouwers (NAHB-index).

Op zijn beurt is de bouwsector een van de weerspiegelingen van het hoge consumentenvertrouwen in de VS. Geen wonder gezien de arbeidsmarkt. Steeds meer Amerikanen zijn aan de slag, én kunnen dus geld uitgeven. Eind van de week staan het persoonlijke inkomen en bestedingen over de maand november op de agenda. Beide zullen naar verwachting bevestigen dat de binnenlandse vraagkrachten in de VS hun werk blijft doen, zij het met een licht afzwakkend momentum.

Tot slot zal de industriële productie over de maand november positief beïnvloed zijn door het einde van de staking bij General Motors. Maar of de Amerikaanse industrie na een aantal zwakkere maanden structureel zijn tweede adem vindt, zal uiteindelijk afhangen van het internationale politieke klimaat.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 16 december tot

en met 20 december

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Markit PMI Manufacturing (flash)

Dec

47,3

 

 

Markit PMI Services (flash)

Dec

52,0

 

VS

Markit PMI Manufacturing (flash)

Dec

52,6

 

 

Markit PMI Services (flash)

Dec

52,0

 

 

NAHB-index

Dec

70,0

Dinsdag

VS

Opstartende woningbouw MoM

Nov

2,5%

 

 

Bouwvergunningen

Nov

1,4mio

Woensdag

Duitsland

IFO-index

Dec

95,5

 

 

Industriële productie MoM

Nov

0,8%

Vrijdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen

Nov

-7,0

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Nov

0,3%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Nov

0,4%

 

 
Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel