Luc Aben eindigt het jaar optimistisch

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben eindigt het jaar optimistisch

Luc Aben eindigt het jaar optimistisch

23 december 2019
Er zijn geruststellende signalen dat de verwachte economische groei voor 2020 realistisch is.

Er zijn geruststellende signalen dat de verwachte economische groei voor 2020 realistisch is.

 

En verder:

  • Spanning in Amerikaans-Chinees handelsconflict afgenomen
  • Duitse ondernemers hebben meer vertrouwen
  • Wij verwachten dat de Amerikaanse industriële economische activiteit aantrekt

In de Verenigde Staten blijft de woningbouw profiteren van de renteverlagingen door de centrale bank Federal Reserve. Zoals verwacht. Bovendien lijkt het voorzichtig wat beter te gaan met de industrie, nu de Amerikaans-Chinese handelsspanningen – voorlopig – niet escaleren en de dollar niet langer aantrekt.

In de eurozone verwelkomden we een Duitse IFO-index die boven verwachting uitkwam. Deze index peilt het vertrouwen onder ondernemers. De onverwacht hogere stand betekent niet dat de Duitse ondernemer nu plotseling blaakt van het optimisme. De vertrouwensscore blijft in absolute zin laag, vooral in de industriële sectoren. Maar de neergang is gestopt. En net als in de afgelopen maanden, blijven de meer op het binnenland gerichte dienstensectoren degelijk presteren.

Deze cijfers suggereren niet dat de economische groei in 2020 fors zal opveren. Maar ze geven op dit moment wel enige geruststelling dat de groeiverwachtingen van economen realistisch zijn. Concreet wordt voor de VS een economische groei van tegen 2% verwacht en voor de eurozone van net boven 1%. In China wachten we nog op het effect van een reeks stimulerende beleidsmaatregelen, maar ook hier zijn er voorzichtig positieve signalen.

 

Politiek blijft onzekerheidsfactor

Net als in het afgelopen jaar zal ‘de politiek’ een meer dan gemiddelde impact blijven hebben op het verloop van de economie. Hoofdpijndossiers zoals de Brexit of de handelsoorlog zijn nog niet van tafel. En komt er een nieuw dossier bij? Vanuit de Amerikaanse overheid kwamen de afgelopen dagen kleine speldenprikken richting de Europese Unie.

Het openen van een nieuw handelsfront in Europa in de reeks handelsconflicten is geen evidentie voor het Witte Huis. In tegenstelling tot de discussies met China is hiervoor geen breed draagvlak bij de Amerikaanse publieke opinie. Bovendien zou de negatieve impact ervan op financiële markten Trump kunnen schaden.

Maar de Amerikaanse president Trump kan claimen dat zijn aanpak van China resultaten heeft opgeleverd. We moeten nog maar zien of dat inderdaad zo is, maar doet er politiek en communicatief gezien even niet toe. Met dezelfde logica zou de president er bijgevolg voor kunnen kiezen om het vizier weer op Europa te richten. Mede als bliksemafleider van het impeachmentproces.

 

Macro-economische agenda

Lege kalender

Aan het einde van het jaar is de macro-economische agenda mager gevuld. Er zijn twee data om aan te stippen.

Vrijdag 3 januari krijgen we een nieuwe ISM-manufacturingindex voor de VS. Toen die graadmeter voor de economische activiteit in augustus onder het kritische niveau van 50 daalde, was dat voor markten één van de aanleidingen om zich zorgen te maken over een Amerikaanse recessie. Sindsdien trad nauwelijks enig herstel op. Wij verwachten echter dat het nu geleidelijk weer de goede kant op gaat.

Op donderdag 2 januari verwachten we ook het vertrouwen van industriële ondernemers uit China zoals Caixin dat meet. Een lichte stijging zou bevestigen dat er in de Chinese economie inderdaad lichtpuntjes opduiken.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 23 december tot

en met 03 januari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag 24/12

VS

Orders duurzame goederen MoM

Nov

-0,7%

Donderdag 02/01

China

Caixin Manufacturing PMI

Dec

52,2

Vrijdag 03/01

Eurozone

Kredietgroei YoY

Nov

3,5%

 

VS

ISM Manufacturing

Dec

49,5

 

Lees ook onze vooruitblik op 2020: Wereldeconomie groeit matig zonder acuut recessiegevaar.

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel