Luc Aben bladert door een drukke politieke agenda

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben bladert door een drukke politieke agenda

Luc Aben bladert door een drukke politieke agenda

09 december 2019
Deadline in Amerikaans-Chinese handelsoorlog en Britse verkiezingen bepalen komende dagen koers financiële markten.

Deadline in Amerikaans-Chinese handelsoorlog en Britse verkiezingen bepalen komende dagen koers financiële markten.

 

En verder:

  • Wij verwachten geen veranderingen in monetair beleid ECB en Fed
  • Voor de eurozone is het uitkijken naar industriële productie in oktober
  • In China zien we de geldgroei en de economische groei niet versnellen

Beleggers zullen deze week nog nauwlettender dan gewoonlijk de Twitter-berichten van de Amerikaanse president Donald Trump in de gaten houden. Op zondag 15 december moet er duidelijkheid komen over nieuwe Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen. Gaan die tarieven door, dan volgen er wellicht een paar negatieve beursdagen. Bij uitstel van de tarieven en/of een (mini-)overeenkomst tussen Amerika en China in hun handelsoorlog krijgen we waarschijnlijk een tegenovergesteld verloop. Kortom, op de korte termijn zou het wel eens een binair ‘spelletje’ kunnen zijn.

Het andere belangrijke politieke evenement deze week zijn de Britse verkiezingen op donderdag 12 december. De peilingen blijven onveranderd wijzen op een overwinning van de Conservatieven van premier Boris Johnson.

Financiële markten zullen een overwinning van Johnson goedkeurend ontvangen. Zoals de versteviging van het Britse pond de afgelopen weken al illustreerde. Toch blijft het afwachten of de peilingen het bij het rechte eind hebben.

Als Johnson wint, dan is het de vraag of hij een meerderheid in het parlement heeft. Een meerderheid vergroot de kans dat de scheidingsdeal met de Europese Unie gemakkelijk door het parlement gaat. Zonder meerderheid kan de impasse over de scheidingsovereenkomst aanhouden. Op langere termijn zou het evengoed kunnen betekenen dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eind 2020 alsnog met een harde klap en zonder overeenkomst over de toekomstige relatie uit elkaar gaan.

 

Geen verandering bij centrale banken   

Bij de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) staat deze week een beleidsvergadering op de agenda.

Bij de ECB worden geen veranderingen in het monetaire beleid verwacht. Met het nieuwe opkoopprogramma en een renteverlaging verankerde oud-bankpresident Mario Draghi dat beleid voor de komende maanden. Eerst maar eens afwachten of dat enig resultaat oplevert en hoe de economische groei en inflatie zich ontwikkelen. Beide zijn matig, maar het plaatje is niet wezenlijk veranderd ten opzichte van september. Dat was het moment waarop de ECB het monetaire gaspedaal weer wat dieper intrapte.

Toch gaan wij ervan uit, dat de ECB zijn verwachting voor de economische groei in 2020 neerwaarts zal bijstellen. De 1,2% die er nu nog staat, lijkt wat optimistisch. Daarnaast zal de kersverse bestuursvoorzitter Christine Lagarde vooral vragen over haar toekomstplannen mogen beantwoorden. Over hoe zij de strategische denkoefening rond de ECB-doelstellingen wil aanpakken. En over hoe zij de eenheid in het bestuur wil herstellen. Of over de ‘vergroening’ van het ECB-beleid.

 

Fed blijft op handen zitten

Ook de Fed zal op zijn handen blijven zitten. Bij de laatste renteverlaging in oktober zei voorzitter Jerome Powell al dat de nieuwe beleidsrente passend was zolang de economische vooruitzichten niet fundamenteel veranderen. Die boodschap herhaalde hij in november voor het Amerikaanse Congres.

Ook de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers (publicatie woensdag) zullen geen aanleiding geven om iets te veranderen aan het monetaire beleid. Prijzen stijgen al geruime tijd met ongeveer 2% op jaarbasis, precies zoals de Fed het wil. Ook het sterke arbeidsmarktrapport over november van afgelopen vrijdag is geen reden om de monetaire teugels meer te laten vieren. Bovendien is de Amerikaanse consument wederom beter geluimd in december. Al deze gegevens wijzen op een voortgaande consumptiegroei en dat is de vaandeldrager van de Amerikaanse economische groei.

 

Europese industriële productie blijft zwak

Het is in de eurozone uitkijken naar de industriële productie in de maand oktober. Eind vorige week leerden we alvast dat de Duitse productie 5,7% daalde tegenover een jaar geleden. Een val die forser is dan verwacht.

In de VS hebben we aandacht voor de nieuwe detailhandelscijfers. Zoals veelvuldig aangehaald, is het de consument die de Amerikaanse economische groei de afgelopen maanden aanjoeg. Zolang de arbeidsmarkt in goede doen blijft, zal hij dat wellicht blijven doen.

 

China: geen versnelling in (geld)groei   

In China kijken we naar de geldgroei in november. Chinese beleidsmakers nemen sinds medio 2018 maatregelen om de economische groei op het juiste pad te houden. Tot nu toe met matig resultaat. De geldgroei illustreert dat. Die is al geruime tijd iets boven de 8% op jaarbasis zonder een echte versnelling te laten zien. Net zoals de groei van de Chinese economie die ook maar niet wil versnellen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 9 december tot

en met 13 december

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Duitsland

ZEW-index

Dec

0,3

Woensdag

VS

CPI-inflatie MoM

Nov

2,0%

 

 

CPI-kerninflatie MoM

Nov

2,3%

 

 

Fed beleidsvergadering

 

 

Donderdag

Eurozone

Industriële productie YoY

Okt

-2,5%

 

 

ECB beleidsvergadering

 

 

Vrijdag

VS

Kleinhandelsverkopen

Nov

0,4%

 

China

M2-geldgroei YoY

Nov

8,4%

 

 

Uitstaande leningen YoY

Nov

12,3%

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel