Brexit-circus begint nu aan de hoofdact

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Brexit-circus begint nu aan de hoofdact

Brexit-circus begint nu aan de hoofdact

13 december 2019
Meerderheid Conservatieven in Brits parlement brengt Brexit snel dichterbij.

Meerderheid Conservatieven in Brits parlement brengt Brexit snel dichterbij.

 

In het kort:

  • Onzekerheid over Brexit-dossier wordt tijdelijk verkleind
  • Meerderheid Conservatieven is positief voor de financiële markten
  • De periode van één jaar voor een handelsakkoord tussen VK en EU is erg krap

De buit is binnen voor Boris Johnson. Met een verpletterende verkiezingswinst krijgen de Conservatieven een meerderheid in het Britse Parlement. De risico’s van de harde Brexit per 31 januari 2020 gaan van tafel en Johnson kan zijn Brexit-voorstel nu gemakkelijk door het parlement loodsen. Dat geeft allemaal kortstondige opluchting maar het Brexit-circus zal ook in 2020 op volle toeren blijven doordraaien.    

Het gesteggel over wel of geen Brexit verdwijnt nu de oppositie nauwelijks nog een vuist kan maken in het Britse parlement. Wij krijgen de komende tijd mogelijk meer rust in het Brexit-dossier en dat is een absoluut pluspunt voor de financiële markten en de Britse economie. 

Deze duidelijkheid kan bijvoorbeeld de bedrijfsinvesteringen en consumptie een positief zetje geven. De potentiële fiscale stimulering voor de Britse economie van £ 20 miljard die Johnson voor ogen heeft kan daarnaast nog eens voor wat extra rugwind zorgen. Ofschoon het niet duidelijk is wie dat uitgavenfeest gaat betalen.

 

Nu nog een handelsakkoord

Het echte werk begint pas na 31 januari 2020. Het Verenigd Koninkrijk gaat dan de overgangsperiode in waarbij de Britten gebonden blijven aan alle Europese rechten en plichten. Op 31 december 2020 moet er een nieuw handelsakkoord zijn gesloten tussen het VK en de Europese Unie.

Bij geen akkoord gaat de handel met de EU volgens de handelsvoorwaarden van de wereldhandelsorganisatie WTO verlopen. Die komen overeen met een situatie van een harde Brexit. Uiteraard kan de deadline van een handelsakkoord theoretisch worden verlengd, maar dat sluit Boris Johnson nu nog uit. De deadline voor de vraag van een eventueel uitstel moet eind juni bij de EU worden ingediend. Het tijdsbestek van 1 jaar om een handelsdeal te bereiken is zeer ambitieus, want gewoonlijk duurt een zo’n traject meerdere jaren. Maar volgens Johnson moet dat te doen zijn.

 

Jack Horvest is investment specialist.

       

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel