Luc Aben ziet een aanhoudend sterke arbeidsmarkt in de VS

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet een aanhoudend sterke arbeidsmarkt in de VS

Luc Aben ziet een aanhoudend sterke arbeidsmarkt in de VS

04 november 2019
Het lijkt er niet op dat de Amerikaanse economie op de rand van een klif staat.

Het lijkt er niet op dat de Amerikaanse economie op de rand van een klif staat.

 

En verder:

  • Amerikaanse consument nog vol vertrouwen over economie
  • De investeringsbereidheid hij Amerikaanse bedrijven is laag
  • In China wellicht een nieuws signaal dat economie aantrekt

Het Amerikaanse banenrapport over oktober was sterker dan verwacht. Zelfs inclusief het tijdelijke banenverlies in de autosector na een staking bij General Motors, kwamen er vorige maand 128.000 nieuwe banen bij. Daarnaast bleken eerdere cijfers over nieuwe banen in augustus en september onderschat.

Het mooie banenrapport contrasteert met de onderzoeken die het vertrouwen bij Amerikaanse ondernemers peilen. Daarom is enige voorzichtigheid geboden. Maar toch: het lijkt er niet op dat de Amerikaanse economie op de rand van een klif staat. Terwijl de wereldwijde economische context moeilijk is.

In het derde kwartaal was de groei van de Amerikaanse economie 1,9%. Dat is nauwelijks minder dan de 2,0% in het tweede kwartaal. De aanhoudend sterke arbeidsmarkt blijft een belangrijke steun voor de consumptie en voor de binnenlandse dynamiek in het algemeen.

 

Meer openstaande vacatures

In het rijtje arbeidsmarktcijfers komt dinsdag nog het JOLT-banenrapport naar buiten. Dat geeft inzicht in het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten en is een verdere indicatie van hoe werknemers naar de arbeidsmarkt kijken. Is er bereidheid om van baan te veranderen? Economen verwachten een toename van +0,5% van het aantal openstaande vacatures.

Voor de Amerikaanse centrale bank Fed is het JOLT-rapport een belangrijke graadmeter voor het wel en wee op de Amerikaanse arbeidsmarkt en daarmee het sentiment bij de consument.

 

Consumentenvertrouwen in tact

Het is deze week ook uitkijken naar het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet. Wij verwachten weinig verandering in het beeld dat consumenten nog volop vertrouwen hebben in de economie.

Dinsdag geeft de ISM Non-Manufacturing een beeld van het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse dienstensector. Het is een indicatie van de economische temperatuur in het belangrijke, vooral op het binnenland gerichte dienstensegment van de Amerikaanse economie. Wij wezen er regelmatig op dat de grotere voorzichtigheid bij ondernemers in de industriesector niet al te sterk mag overslaan naar die dienstensector. Op dit moment gaan wij daar niet vanuit, maar het blijft een aandachtspunt. Zeker na het matige cijfer in september toen het aantal nieuwe orders de oren werd gewassen.

 

Weinig bereidheid tot investeren

Toch is het niet allemáál rozengeur en maneschijn in de VS. Zo blijft de investeringsbereidheid bij ondernemingen op een laag pitje. In het derde kwartaal zakte het verloop van die investeringen verder weg in het negatief. Dat was voor de tweede keer op rij. In belangrijke mate heeft dat te maken met de afkoelende industriële sector, wat de aanhoudend lage ISM Manufacturing-index afgelopen vrijdag wederom illustreerde. Ook de VS zijn niet helemáál immuun voor het wereldwijde guurdere handelsklimaat.

Maandag komen nieuwe cijfers over de fabrieksorders. Die zijn al een tijdje matig en we hebben geen aanleiding om hier een noemenswaardige verbetering te verwachten.

Onze slotsom voor de Amerikaanse economie op dit moment is dat de dynamiek weliswaar minder wordt, maar dat het groeiniveau degelijk blijft. Dat is in lijn met de tone of voice die ook Fed-baas Powell aanhield tijdens het perspraatje vorige week woensdag. Nadat de beleidsrente opnieuw een treetje lager was gezet om de economische groei gaande te houden.

 

Macro-economische agenda

Europese consument relatief sterkhouder

De macro-economische agenda van de eurozone is deze week behoorlijk leeg. Enkel de detailhandelsverkopen in september zijn vermeldenswaardig. Wellicht verandert het beeld weinig na twee matige maanden juli en augustus. Maar met een jaar-op-jaar groei in de detailhandel van ongeveer twee procent, blijft de Europese consument een relatieve sterkhouder voor de Europese economie.

 

Geen voorbarige conclusies Chinese economie

Voor China is het uitkijken naar de Caixin Services PMI. Vorige week kwam de industriële vertrouwensindex Caixin Manufacturing PMI alvast iets boven verwachting van economen uit. Is dat een signaal dat de stimulerende maatregelen van de overheid vruchten beginnen afwerpen? Misschien. Soortgelijke cijfers van het officiële statistisch bureau NBS vertoonden echter nog géén heropleving. Wij passen op met voorbarige conclusies over de Chinese economie.

We merken op dat de vertrouwenscijfers van NBS vooral het sentiment bij Chinese staatsondernemingen weerspiegelen. De vertrouwensindices van Caixin omvatten in grotere mate de private sector en richt zich ook meer op het midden- en kleinbedrijf. Zij meten wellicht iets beter de echte onderliggende economische dynamiek.

Bij de Chinese handelscijfers over oktober zullen de importcijfers een indicatie geven van de binnenlandse gang van zaken in China, terwijl de export dat veeleer doet voor het internationale handelsklimaat.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 04 november tot

en met 08 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

Fabrieksorders MoM

Sep

-0,5%

Dinsdag

VS

ISM Non-Manufacturing

Okt

53,4

 

VS

JOLT-banenrapport (vacatures)

Sep

7,088 miljoen

 

China

Caixin Services PMI

Okt

 

Woensdag

Eurozone

Detailhandelsverkopen YoY

Sep

2,5%

Vrijdag

VS

Consumentvertrouwen (U. Michigan)

Nov

96,0

 

China

Export YoY

Okt

-3,5%

 

 

Import YoY

Okt

-8,9%

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel