Amerikaanse economie houdt goed koers

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie houdt goed koers

Amerikaanse economie houdt goed koers

28 november 2019
Wij blijven een voorkeur houden voor Amerikaanse aandelen.

Wij blijven een voorkeur houden voor Amerikaanse aandelen.

In het kort:

  • Economische groei over derde kwartaal licht opgeschroefd
  • Consumptie blijft op een voldoende hoog niveau
  • Wij hebben een neutrale positie in Amerikaanse aandelen

Onze afdronk bij een aantal recente cijfers over de Amerikaanse economie is licht positief. De cijfers wijzen op een voortgaande licht lagere economische groei voor de VS.

De orders voor duurzame goederen steeg in oktober onverwachts met 0,6% op maandbasis, terwijl analisten rekenden op een verdergaande daling van 0,8%. Kijken we naar de orders die bedrijfsinvesteringen omvatten, dan was er zelfs een stijging van 1,2% op maandbasis (-0,2% verwacht). Na een periode van afkalvende investeringen is dat eindelijk weer een lichtpunt.

Consument blijft spenderen

Het persoonlijke inkomen van Amerikanen bleef in oktober ongewijzigd en bleef achter bij de ingecalculeerde 0,3% toename op maandbasis. Dat is verklaarbaar. Omdat de Amerikaanse centrale bank Fed de beleidsrente heeft verlaagd hadden burgers minder rente-inkomsten. Boeren kregen minder subsidies. Wat betreft de bestedingen hield de consument de vaart erin met een groei van 0,3% op maandbasis, dat was conform verwachting.

Wij gaan ervan uit dat de Amerikaanse consument zijn uitgaven de komende maanden iets tempert, mede omdat het aantal nieuwe banen iets afzwakt. Mogelijk dat daarbij ook de loongroei afneemt die nu boven de 3% op jaarbasis staat. Een positief punt voor de koopkracht is de gematigde inflatie. De inflatie-indicator voor persoonlijke uitgaven steeg 0,1% op maandbasis. Met een niveau van 1,6% op jaarbasis is dat ruim onder de doelstelling van de Fed van 2%. Dat onderstreept de mogelijke ruimte voor extra neerwaartse rentestap(pen) bij een inzakkende economie.

Economische groei voldoende hoog

De groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal kreeg van het US Bureau of Economic Analysis een opwaartse herziening van 1,9% naar 2,1% op jaarbasis. Dat is een kleine opsteker die zijn oorzaak vond in een hogere voorraadopbouw bij bedrijven en meer bedrijfsinvesteringen.

Al met al kabbelt de Amerikaanse economie voort bij met groeitempo van rond de 1,75%. Dat is rond het langjarig gemiddelde en is voldoende hoog om de financiële markten te ondersteunen. De Noord-Amerikaanse aandelenmarkt blijft daarmee nog steeds onze favoriete regio. Wij houden daar een neutrale positie. Voor de opkomende landen zijn we licht onderwogen, voor Europa zijn wij terughoudender met een onderwogen aandelenpositie. Onderstaande tabel laat onze vermogensverdeling in een neutrale portefeuille zonder alternatieven.

Huidige asset allocatie

 
Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel