Amerikaanse consument blijft spenderen
Groei detailhandelsverkopen VS zakt geleidelijk in, maar blijft voldoende hoog.
In het kort:
- Consumptiegroei in VS blijft bedrijfswinsten ondersteunen
- Aandelen in Noord-Amerika houden het meeste momentum
- Wij zijn neutraal op de regio
De bestedingsdriften van de Amerikaanse consument zijn tegenwoordig bijna synoniem voor de optredende economische groei van de VS. Na zwakke verkopen in de septembermaand halen we nu opgelucht adem vanwege het herstel in oktober. Hoewel de consument iets minder kooplustig is dan in het begin van het jaar, zal de economische groei op een voldoende peil blijven om de aandelenmarkt te ondersteunen.
Consument kan gretig blijven
Corrigeren we de detailhandelsverkopen in oktober voor allerlei volatiele zaken als auto's, benzine en bouwmaterialen, dan resteert er een 0,3% groei in oktober (maand-op-maand). Een cijfer dat keurig in de lijn lag met de verwachtingen. Het groeicijfer zakt wel geleidelijk aan in tot een normale groei van de consumptie, eerder dit jaar prijkte er zelfs consumptiegroeicijfers van rond en meer dan 4% op jaarbasis. Voor de komende maanden gaan we gemiddeld uit van 2% tot 2,5% groei wat nog steeds netjes is. Gezien de sterkere financiële situatie bij de burger en de nog immer robuuste arbeidsmarkt met voldoende banencreatie en loonstijging, is een scherpe terugval van de consumptie op de korte termijn niet te verwachten.
Helaas kent de Amerikaanse economie geen verdere groeiaanjagers momenteel. Het investeringsklimaat blijft zwak, de handelsbalans heeft last van zwakkere exportresultaten en voorraadaanpassingen zijn ook al geen pluspunt voor de groei. Anderzijds signaleren we dat de macro-economische indicatoren in de Amerikaanse economie wijzen op een stabilisatie.
Al met al zal de economische groei in het vierde kwartaal, door de lichte lagere consumptiegroei verder vertragen mogelijk tot of iets boven de 1,5%. Dat is niet spectaculair, maar laat nog steeds voldoende potentieel om winstgroei bij bedrijven te bewerkstelligen. Een groeiafname tot 1% of daaronder is wel problematisch, maar met dat scenario rekenen wij niet. Wij hebben een neutrale weging op de Noord-Amerikaanse aandelenmarkt en gaan ervan uit dat de VS relatief het ‘minste’ last heeft van de aanhoudende handelsonrust.
Jack Horvest is investment specialist.