Volgens Luc Aben is er wat te zeggen voor Amerikaanse renteverlaging

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Volgens Luc Aben is er wat te zeggen voor Amerikaanse renteverlaging

Volgens Luc Aben is er wat te zeggen voor Amerikaanse renteverlaging

28 oktober 2019
Lagere groei economie, arbeidsmarkt en inflatie maken renteknip plausibel.

Lagere groei economie, arbeidsmarkt en inflatie maken renteknip plausibel.

 

En verder:

  • Amerikaanse consument geeft minder uit
  • Geen hooggespannen verwachtingen van economie eurozone
  • Nog weinig impact van stimuleringsbeleid voor Chinese economie  

Toen de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) in juli en september de beleidsrente verlaagde, schoof zij twee specifieke redenen naar voren: de vertraging van de economische groei en de verwachte lage inflatie. Beide argumenten zijn vandaag nog steeds geldig.

Reden voor de vertraagde groei van de Amerikaanse economie is de handelsoorlog tussen Amerika en China. De sfeer tussen beide landen is  inmiddels lichtjes verbeterd, waardoor de kans op nieuwe of hogere tarieven wat is afgenomen. Maar er is vooralsnog geen sprake van het schrappen van bestaande tarieven. Ook de inflatieverwachting bij Amerikaanse gezinnen ging verder omlaag.

Woensdag zal blijken of de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal terugviel tot ongeveer 1,7% op jaarbasis. Een kwartaal eerder was dat nog 2%. Dat was ook al een heel eind minder dan de plus van 3% die we de kwartalen daarvoor regelmatig konden optekenen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt groeit ook minder uitbundig. Het nieuwe arbeidsmarktrapport komende vrijdag wijst wellicht op ongeveer 100.000 nieuwe onderliggende banen in september. ‘Onderliggend’ omdat het cijfer vertekend is door een staking bij autofabrikant General Motors in de afgelopen weken. Dat kostte tussentijds naar schatting 80.000 banen in de telling, maar die komen terug. Hoe dan ook is de Amerikaanse banenmachine naar een lager toerental geschakeld. Iets wat door een recente ondervraging bij ondernemers voor de Markit PMI (vertrouwen bij inkoopmanagers) wordt bevestigd. De regelmatige vrees uit 2018 dat de lage werkloosheid zou leiden tot fors hogere lonen en inflatie is nu grotendeels weggeëbd.

Met de lagere groei van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt en een lage inflatie is een nieuwe renteknip door de Fed best plausibel. Temeer omdat de centrale bank de laatste tijd weinig of geen verbaal tegengas gaf tegen deze verwachting van financiële markten.

 

Macro-economische agenda

Amerikaanse consument is minder uitbundig

Of de Fed deze week met een renteverlaging ‘klaar’ is voor dit jaar of dat er in december weer een neerwaartse rentebijstelling komt, hangt af van het verdere verloop van de Amerikaanse economie. Naast politieke ontwikkelingen kijken we dan in de eerste plaats naar de consument. Die trok in het tweede kwartaal van dit jaar nog gul de portemonnee wat zorgde voor 4,6% consumptiegroei op jaarbasis. Wij verwachten dat dit cijfer voor het derde kwartaal lager zal uitkomen, rond 2,5%.  Als de arbeidsmarkt verder momentum verliest, dan dreigt in de laatste drie maanden van het jaar verdere afbrokkeling van de consumptiegroei.

Donderdag krijgen we alvast nieuwe inkomens- en bestedingscijfers voor de maand september. En dinsdag het consumentenvertrouwen zoals de Conference Board dat meet.

Naast de consument is er natuurlijk ook de industrie die de Amerikaanse economie aan de gang houdt. De ondernemersvertrouwensindex ISM Manufacturing (publicatie donderdag) bevindt zich al twee maanden in de krimpzone met een stand onder de 50. Nou vertegenwoordigt de industrie slechts ongeveer 12% van het Amerikaanse economische plaatje, maar het is wél een belangrijke polsslag voor de onderliggende dynamiek.

 

Eurozone kabbelt op laag niveau

Ook in de eurozone is het deze week uitkijken naar de eerste inschatting van de economische groei in het derde kwartaal. Niet dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Een marginaal plusje van +0,1% tegenover het tweede kwartaal lijkt het maximaal haalbare.

Ook het huidige kwartaal is zwak gestart. De vraag naar (investerings)krediet is matig, maandag volgen nieuwe kredietcijfers. En er zit nog niet echt verbetering in belangrijke parameters zoals de Markit PMI’s (vertrouwen onder inkoopmanagers), zo bleek vorige week. Hoewel we er ter nuancering bij vertellen, dat verdere daling lijkt gestopt. Het is afwachten of dat ook het geval is bij de bredere vertrouwensindicatoren die de Europese Commissie woensdag publiceert.

 

Chinese stimulering vooralsnog weinig effectief

We hebben ook aandacht voor het ondernemersvertrouwen in China. Ook daar verwachten we, net als in de eurozone, niet méér dan een uitbodeming. Het handelsconflict geeft tegenwind voor de Chinese economie en het is wachten op het effect van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. Die zijn minder massaal dan bij eerdere groeivertragingen zoals in 2015. Peking zoekt een evenwicht tussen stimuleren en vermijden van al te snelle verdere groei van de schuldenberg.

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 28 oktober tot

en met 01 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Kredietgroei YoY

Sep

3,4%

 

 

M3-geldhoeveelheid YoY

Sep

5,7%

Dinsdag

VS

CB Consumentenvertrouwen

Okt

127,4

Woensdag

Eurozone

Economisch sentiment

Okt

101,1

 

VS

BBP-groei (jaarbasis, 1ste schatting)

3Q19

1,7%

 

 

FED Beleidsvergadering

 

 

Donderdag

China

NBS Manufacturing PMI

Okt

49,8

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Okt

 

 

Eurozone

BBP-groei (QoQ, 1ste schatting)

3Q19

0,1%

 

 

CPI-inflatie YoY (flash)

Okt

0,8%

 

 

CPI kern-inflatie

Okt

1,0%

 

 

Werkloosheid

Sep

7,4%

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Sep

0,3%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Sep

0,2%

Vrijdag

VS

Banengroei

Sep

90K

 

 

Uurlonen MoM

Sep

0,3%

 

 

Werkloosheid

Sep

3,6%

 

 

ISM Manufacturing

Okt

48,8

 

China

Caixin Manufacturing PMI

Okt

51,0

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel