Luc Aben tempert de verwachtingen rond beleid Fed

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben tempert de verwachtingen rond beleid Fed

Luc Aben tempert de verwachtingen rond beleid Fed

07 oktober 2019
Wij houden voorlopig vast aan een voorzichtiger beleggingsbeleid voor aandelen.

Wij houden voorlopig vast aan een voorzichtiger beleggingsbeleid voor aandelen.

 

En verder:

  • Amerikaanse arbeidsmarktcijfers zorgden voor enige geruststelling
  • Financiële markten rekenen tot medio 2020 op twee renteverlagingen
  • Cijfers over het consumentenvertrouwen zijn belangrijk

De aandelenmarkten hebben een paar volatiele dagen achter de rug nadat er meer vraagtekens rezen bij de economische groei in de Verenigde Staten. Zwakke cijfers over het vertrouwen van ondernemers in de industriesector (ISM Manufacturing) in september waren het vuur bij de lont. Dat was niet echt verrassend. Ook de Amerikaanse industrie ervaart tegenwind net als in de rest van de wereld. Toch kwam de ISM Manufacturing nog lager uit dan verwacht, waarbij vooral de exportorders een forse knauw opliepen.

Ook het ondernemersvertrouwen in de dienstensector (ISM Non-Manufacturing) viel tegen. Hoewel de reactie op de beurs op deze tegenvaller gematigd was, kan dit zeer relevant zijn voor de iets langere termijn. De dienstensector was de afgelopen maanden immers de dragende kracht van de Amerikaanse economie. Met daarnaast een belangrijke bijdrage van de consument en zijn bestedingen.

Om de vrees voor een recessie te counteren is het belangrijk dat het voorzichtige sentiment in de industrie uiteindelijk niet de diensten besmet. Het redelijke arbeidsmarktrapport bracht vrijdag in ieder geval enige geruststelling dat de Amerikaanse economie niet helemaal in de afgrond verdwijnt. Dit was al voldoende om de aandelenmarkt in de VS even te laten opveren.

 

Kunnen beleggers weer rekenen op Federal Reserve?

Het economisch vertrouwen van ondernemers en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Amerika bekijken we natuurlijk ook met het beleid van de Federal Reserve (Fed) in het achterhoofd. Als economische cijfers verslappen, ligt een nieuwe verlaging van de beleidsrente door de centrale bank in de lijn van verwachting. Eind oktober is mogelijk nog te vroeg, maar voor december verwachten financiële markten in ieder geval een voortijdig kerstcadeau. Tot medio 2020 worden er zelfs nog twee renteversoepelingen ingeprijsd. Wij zijn op dit moment nog niet zo zeker over een renteverlaging.

Voor beleggers is het de vraag of renteverlagingen van de Fed voldoende zijn om aandelenkoersen te ondersteunen? Wat op dit moment in ieder geval onwaarschijnlijk lijkt, is dat de Fed méér verlaagt dan verwacht.

Bij de ISM Non-Manufacturing van vorige week is het interessant om te kijken naar de deelindex ISM Non-Manufacturing Prices, die peilt de prijsdruk in de dienstensector. Wat bleek? De prijzen stegen. Met andere woorden: ondanks dat de groei in de dienstensector een tandje lager gaat, is dat niet het geval voor de prijzen. Wat op zijn beurt suggereert, dat de centrale bank minder geneigd kan zijn om het geldbeleid al te fors te versoepelen. Misschien weten we meer over hoe Fed-voorzitter Jerome Powell in de wedstrijd zit na zijn speech dinsdag op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging van bedrijfseconomen.

Momenteel houden wij ons vast aan een voorzichtiger beleggingsbeleid voor aandelen. Ook de Amerikaanse economie vertraagt nu, de Europese economie moddert aan op lage niveaus en nieuwe verrassende initiatieven van centrale banken liggen niet in het verschiet. Daarnaast is er natuurlijk het slepende handelsconflict tussen de VS en China. Deze week zitten beide landen opnieuw aan tafel om tot een oplossing komen.

 

Macro-economische agenda

Amerikaanse inflatie en consumentenvertrouwen centraal

De macro-economische agenda is deze week mager gevuld. In de eurozone is het uitkijken naar de Duitse industriële productie in augustus. Gegeven de zwakke vertrouwenscijfers die we recent over ons heen kregen, zou het al goed zijn als die productie niet nóg zwakker is dan verwacht.

Voor het overige richten we de blik toch vooral weer op de VS. Woensdag kunnen we méér lezen over de discussies die Fed-bestuurders voerden op hun laatste beleidsvergadering medio september. Uiteindelijk rolde daar een renteverlaging uit, maar er was zeker geen eensgezindheid in het bestuur van de centrale bank.

Nieuwe inflatiedata zullen ons donderdag leren of onze inschatting van de prijsdruk in de VS terecht blijkt. Het consumentenvertrouwen zoals de University of Michigan dat meet, maakt mogelijk om beter in te schatten waar het met de consumentenbestedingen naartoe gaat. We benadrukken nogmaals het belang hiervan voor de wereldwijde economische groei.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 07 oktober tot

en met 11 oktober

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

China

Caixin PMI Services

Sep

52,9

 

Duitsland

Industriële productie YoY

Aug

-4,2%

Woensdag

VS

Fed-notulen

 

 

Donderdag

VS

CPI-inflatie YoY (flash)

Sep

1,9%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Sep

2,4%

Vrijdag

VS

Cons. vertrouwen (flash, Un. Mich.)

Okt

92,0

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel