Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Japan en Australië voelen handelsonrust steeds meer
Ondernemersvertrouwen Japan in het slop, Australië trekt aan de renterem.
In het kort:
- Japans ondernemersvertrouwen zakt in door zwakker exportperspectief en btw-verhoging
- Australische centrale bank verlaagt de beleidsrente
- Wij hebben een neutrale aandelenweging op de regio Pacific
Het belangrijke Tankan-rapport van de Japanse centrale bank, dat onder andere het vertrouwen onder grote fabrikanten meet in het land, liet een scherpe terugval zien over het afgelopen kwartaal. Hierbij werd zelfs de laagste stand van de afgelopen zes jaar bereikt. Een positieve noot is dat economen een nog slechter getal voorspelden. De dienstensector liet eveneens een teruggang zien in het vertrouwen, hetzij iets gematigder. De Japanse economie valt niet in de afgrond, maar marcheert wel in een steeds lager tempo. De verwachte economische groei voor 2019 van 0,7% kan weleens vertragen naar een magere 0,2% in 2020.
Het land van de rijzende zon voelt de handelsvete met de VS en China steeds nadrukkelijker in de vorm van zwakkere exporten. Een trend die ook de komende maanden aanhoudt. Maar ook de eigen handelsproblemen met buurland Zuid-Korea zorgen voor een negatief effect. De relatief dure yen, 108 stuks per Amerikaanse dollar, helpt daarbij niet mee.
Per 1 oktober is de gevreesde btw-verhoging van 8% naar 10% ingegaan in Japan. Dat zal de consumptie opnieuw onder druk zetten. Voor de Japanse economie wordt een krimp van 2,7% voorzien voor het vierde kwartaal. De koopkracht van de Japanner zit al langer in het verdomhoekje en is absoluut niet gebaat bij hogere prijzen. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen tijd steeds sneller weggezakt. Het is even afwachten, maar de kans neemt toe dat eind de Japanse centrale bank deze maand opnieuw het monetaire beleid moet verruimen.
Australië trekt aan de renterem
In Australië verlaagde de centrale bank (RBA) de beleidsrente met 0,25% tot 0,75% en hintte daarbij direct op meer maatregelen. Mogelijk dat begin 2020 opnieuw de rente een treetje zakt tot 0,50%. Daarnaast neemt de kans op verdere onconventionele acties toe (opkoop obligaties) toe, aldus economen. De Australische dollar wil de centrale bank beslist niet verder laten oplopen om de concurrentiepositie niet te verslechteren op de wereldmarkten.
Het is menens in Australië, het werkloosheidspercentage is opgelopen tot 5,3% in augustus en de consument moet worden geprikkeld om zijn bestedingen weer op te voeren. Dat is lastig want de arbeidsmarktperspectieven zwakken af. Vanuit de overheid zijn er belastingvoordelen doorgevoerd voor de burgers. Het is nu afwachten wat de effecten zijn. Er zijn vele externe onzekerheden (handels - en politieke onrust in de Aziatische regio) die de cyclische grondstoffeneconomie hard raken momenteel. Op die onzekerheden heeft het land weinig grip en moet hopen op gezond verstand van diverse wereldleiders.
Aandelen regio Pacific neutraal gewogen
De aandelenmarkten van Japan en Australië bepalen grotendeels de aandelenregio Pacific waarop wij momenteel een neutrale weging hebben. Enerzijds is de waardering van deze regio niet buitensporig hoog, anderzijds zijn er momenteel weinig economische triggers aan te wijzen die pleiten voor een herwaardering. De regio (inclusief stadstaten HongKong en Singapore) is sterk gevoelig voor ontwikkleingen in de wereldhandel.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie