Fed trekt streep onder ruimer rentebeleid

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed trekt streep onder ruimer rentebeleid

Fed trekt streep onder ruimer rentebeleid

31 oktober 2019
Renteverlaging van 0,25% is voorlopig de laatste, Fed rekent op de consument.

Renteverlaging van 0,25% is voorlopig de laatste, Fed rekent op de consument.

 

In het kort:

  • Fed klaar met aanpassingen monetair beleid, markt houdt verwachtingen
  • Groei Amerikaanse economie in derde kwartaal goed genoeg, consumptie is allesbepalend
  • Amerikaanse aandelen houden het meeste momentum   

Zoals alom verwacht door financiële markten zette de Amerikaanse centrale bank Fed woensdag opnieuw een neerwaartse rentestap van 0,25%. De bandbreedte voor de Amerikaanse beleidsrente (Fed Fund rate) bedraagt nu 1,5% tot 1,75%. Op de renteverlaging volgde echter een boute uitspraak van de Fed. Het feestje van renteverlagingen is voorlopig teneinde. Dat deed de wenkbrauwen bij marktvorsers enigszins fronsen.

Tijdens de persconferentie benadrukte Fed-president Jerome Powell dat de rentetarieven passen bij de huidige economische omstandigheden. Daarmee geeft aan hij aan, dat de economische 'mid-cycle' renteaanpassingen zijn afgerond. Die zijn nodig om de tijdelijke economische terugval te bezweren. Er is echter wel de nodige twijfel. Is de Amerikaanse economie wel voldoende geholpen? De financiële markten prijzen nog steeds een kans van een extra renteknip van 0,25% in december van 40% in.

De verwachtingen van de markt voor de Amerikaanse rente in 2020 staan in onderstaande grafiek. De markt verwacht nu dat die rente in januari 2020 op 1,5% staat en in december 2020 op 1,3%. De afgelopen tijd is de markt positiever geworden over de Amerikaans economie voor eind 2020. In september en oktober dit jaar laaide er een recessievrees op en waren de verwachtingen voor de Amerikaanse rente volgend jaar veel lager.

 

Verloop renteverwachting Amerikaanse beleidsrente (Fed Fund rate) gedurende 2019 

Paarse lijn: verwachte stand Fed Fund rate per jan 2020
Zwarte lijn: verwachte stand Fed Fund rate per dec 2020 

(Bron: Capital Economics, Refinitiv)

 

Uiteraard weegt de Fed alle economische gegevens maar zal pas in actie komen met een ruimer geldbeleid bij een materiële aanpassing van de economische verwachtingen. De Fed rekent nu met een gematigd economisch groeitempo van rond 1,75%. Het langjarig groeipotentieel van de Amerikaanse economie schatten economen in op een jaarlijkse 1,8% tot 2,0%.

 

Consument onbetwiste sterkhouder

Het belang van de consument voor de Amerikaanse economie bleek woensdag nogmaals uit de gepubliceerde Amerikaanse economische expansie in het afgelopen kwartaal. Die bedroeg een voldoende goede 1,9% op jaarbasis. Weliswaar dook de consumptiegroei omlaag van 4,6% op jaarbasis in het tweede kwartaal naar 2,9% in het derde kwartaal, maar dat is nog steeds erg sterk.

Gegeven dat de consumptie voor tweederde bepalend is voor de totale economische groei in de VS is het eenvoudig te becijferen dat consumptiegroei momenteel de alles dragende groeifactor is.

Investeringen en buitenlandse handel geven even niet thuis. Investeringen van Amerikaanse bedrijven ondergingen zelfs een daling van 3% op jaarbasis in het derde kwartaal en de vooruitzichten wijzen op een verdere afname. De buitenlandse handel ondergaat hetzelfde lot. De daling van exportorders zal de negatieve groeibijdrage voor de Amerikaanse economie laten toenemen.

 

Momentum voor Amerikaanse aandelen

Het is duidelijk dat de consument het moet blijven doen de komende tijd. En die steekt juist wat grilliger in zijn vel met meer twijfels over de economische toekomst. Dat blijkt uit allerlei vertrouwensrapporten. Wij denken echter dat de consument een betrouwbare factor blijft mits de arbeidsmarkt geen forse deuken oploopt en/of de handelsvete met China onder controle blijft.

Vertalen wij dat naar de aandelenmarkten dan denken wij dat Amerikaanse aandelen het meeste momentum blijven houden vanwege de stabielere economische groei. Regio’s als Europa en opkomende landen zijn lager gewaardeerd maar blijven op de groeiglijbaan zitten.     

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel