Fed houdt financiële markten zoet

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed houdt financile markten zoet

Fed houdt financiële markten zoet

10 oktober 2019
Beleggers tevreden met opkopen obligaties eind oktober en een renteverlaging in december.

 

In het kort:

  • Bezorgdheid bij Fed over groeitempo Amerikaanse economie neemt toe
  • Fed gaat zuinig om met rentekruit, kans op renteverlaging oktober is kleiner
  • Financiële markten content met uitgestippeld monetair beleid voor restant van 2019

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank Fed van medio september kregen woensdag bovengemiddelde aandacht van de financiële markten. De reden is de verdeeldheid in het Fed-bestuur over het te volgen geldbeleid. Een deel van de bestuursleden is voor verdere renteverlagingen, een ander deel is pertinent tegen. De notulen geven enige hints voor toekomstig monetair beleid.

Gelukkig was de teneur van de notulen positief en dat wil zeggen dat de Fed bereidwillig is om de beleidsrente te verlagen. Maar wanneer? Het verslag van de vergadering bevatte geen aanwijzingen dat de centrale bank bij de volgende vergadering eind oktober al direct in actie komt. Logischer is een verder rente-afstapje van 0,25% medio december.

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf deze week al een zoethoudertje weg. De Fed zal eind oktober besluiten om de balans 'organisch' te laten groeien, lees: inkopen van obligaties. Ook hiermee gaat de geldkraan in de VS meer open.

 

Grotere bezorgdheid over groei economie

De Fed-bestuursleden zijn in toenemende mate bezorgd over de progressie van de Amerikaanse economie. Politieke onzekerheden infecteren het groeitempo van de economie meer en meer. Of dat al zo ernstig is dat de Fed nu direct weer in actie moet komen wordt intern betwijfeld. De houding is voorlopig om niet al het kruit meteen te verschieten en eerst maar eens de gevolgen af te wachten van de renteverlaging van -0,25% die in september is uitgevoerd.

Wij denken dat de financiële markten het pad dat de Fed uitstippelt accepteert. Het zicht op een volgend rentecadeau in december houdt de fantasie voor de aandelenmarkten levendig. De Fed zit kort op de bal en adresseert de gerezen liquiditeitsproblemen in het financiële systeem (oplopende reporente) van eind september door de balans weer te laten groeien. Dat geeft vertrouwen. Afgezien van verdere escalatie van de handelsoorlog, een ernstige verzwakking van de Amerikaanse macro-economische cijfers of fors tegenvallende bedrijfscijfers (en ontslagrondes) is de marsroute van de Fed passend. Financiële markten calculeren tot aan eind 2020 grofweg nog drie renteverlagingen in.

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel