En het Brexit-circus, dat draaide gewoon door

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. En het Brexitcircus dat draaide gewoon door

En het Brexit-circus, dat draaide gewoon door

23 oktober 2019
Veelkoppig Brexit-monster doemt steeds in andere gedaanten op, onzekerheid houdt aan.

Veelkoppig Brexit-monster doemt steeds in andere gedaanten op, onzekerheid houdt aan.

 

In het kort:

  • Uitstel Brexit bijna zeker, maar uitkomst blijft onzeker.
  • Vermoedelijk verleent Europese Unie uitstel tot februari 2020.
  • Een aanhoudende (langere) onzekerheid remt investeringen en economische groei verder.
  • Financiële markten zijn Brexit-moe en snakken naar duidelijkheid. Dat zal opluchting geven.

Na de stemmingen dinsdag in het Britse parlement is de situatie rond de Brexit als volgt samen te vatten: het Britse parlement wil wel degelijk over de vertrekdeal van premier Johnson en de Europese Unie debatteren, maar wil daarvoor méér tijd dan de door Johnson voorgestelde drie dagen. Waarop Johnson het parlementaire proces stillegde.

 

Opsteker voor Johnson

Het feit dat zijn vertrekdeal niet is verworpen, is alvast een opsteker voor Johnson. Het is de eerste keer dat het Britse parlement één of ander Brexit-voorstel niet onmiddellijk afschiet. De parlementariërs willen erover praten. Maar zo’n debat riskeert voor Johnson een hele reeks amendementen op te leveren. Bijvoorbeeld om de uiteindelijke uitkomst voor te leggen aan de bevolking via een nieuw referendum. Iets wat de regering-Johnson niet ziet zitten.

Het is (wederom) onduidelijk hoe het nu verder moet met de Brexit. Uitstel van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie tot na de eerdere deadline van 31 oktober is nu wel héél waarschijnlijk. Maar hoeveel uitstel? En komen er eerst verkiezingen? Daarmee heeft Johnson gedreigd, maar hij heeft zijn dreigement nog niet waargemaakt. Komen er verkiezingen, dan suggereren de peilingen dat de Conservatieven een zodanige meerderheid halen dat goedkeuring van het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gemakkelijker wordt. Het risico is echter dat peilingen in het verleden niet altijd even betrouwbaar bleken.

Eerst het debat aangaan, de deal erdoor proberen krijgen en pas daarna verkiezingen organiseren, is óók een mogelijkheid. Maar dan riskeert de regering-Johnson amendementen en aanpassingen die ze eigenlijk niet wil.

De vraag is ook hoeveel geduld de EU nog heeft. De lidstaten zouden in eigen voet schieten als ze geen uitstel toestaan want dan krijgen ze een schadelijke harde Brexit. Maar sommigen pleiten eerder voor een kort uitstel. Een mogelijkheid uitstel tot februari 2020 door de EU wordt als zeer waarschijnlijk geacht.

 

Financiële markten willen duidelijkheid

Hoe korter het uitstel van de Brexit en hoe sneller er duidelijkheid komt, hoe beter voor financiële markten. Traditioneel reageert het Britse pond het heftigst op Brexit-perikelen. Zo ook nu. Het nieuws dat het Britse parlement wel degelijk over de deal wil debatteren, leidde tot een duurdere Britse munt tegenover de euro. Een winst die weer smolt als sneeuw voor de zon toen duidelijk werd dat er opnieuw uitstel zal moeten komen.

Ook aandelenbeurzen reageren woensdagochtend negatief. De Britse economie, en dus ook die van de eurozone, zou best wat minder Brexit-onzekerheid kunnen gebruiken. Zo aarzelen (Britse) ondernemers om toekomstgericht te investeren en dat dreigt tot verdere neerwaartse aanpassingen van de groeiverwachtingen te leiden voor zowel het VK als de eurozone.

In ons beleggingsbeleid was de politieke onzekerheid de afgelopen maanden één van de argumenten om wat voorzichtiger te worden en enige winst te nemen op onze aandelenposities. Vanuit politieke hoek is er op dit moment geen aanleiding om die strategie nu aan te passen.

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel