Alarmbellen rinkelen voor Amerikaanse economie

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Alarmbellen rinkelen voor Amerikaanse economie

Alarmbellen rinkelen voor Amerikaanse economie

04 oktober 2019
Belangrijke inkoopmanagersindices verzwakten onverwachts fors, Fed moet aan de bak.

Belangrijke inkoopmanagersindices verzwakten onverwachts fors, Fed moet aan de bak.

 

In het kort:

  • Cruciale arbeidsmarkt komt meer in het gedrang
  • Groeivertraging op til voor Amerikaanse economie, maar dat is behapbaar
  • Fed komt in actie, kans van 85% op een renteverlaging eind oktober

Het ondernemersvertrouwen in de Verenigde Staten liep in september forse averij op. De inkoopmanagersindex (ISM) voor de industrie tikte het laagste punt in tien jaar aan. De index voor de economisch veel belangrijkere dienstensector dook naar het laagste niveau in de afgelopen drie jaar. De dalingen waren volstrekt onverwacht en ongehoord fors. Nog erger is dat de meer voorspellende componenten zoals nieuwe orders en werkgelegenheid het voortouw namen bij de afstraffingen. Het zorgde voor flinke deining op financiële markten.

 

Minder orders exportindustrie

De teruggang van het industriële ISM-cijfer van 49,1 naar 47,8 punten rekenen wij de Amerikaanse economie nog niet al te zwaar aan. De omvangrijke stakingen bij General Motors duwden het ISM-cijfer sterk omlaag vanwege een lagere productie en de meer voorspellende component 'nieuwe orderinstroom' bleef keurig op niveau.

Zorgwekkender is de situatie bij de exportindustrie waar veel minder nieuwe orders werden genoteerd. Oorzaken zijn de duurdere dollar en onzekerheid over de Amerikaanse handelspolitiek. Deze trend gaat aanhoudend voor negatieve verrassingen zorgen bij het Amerikaanse internationale bedrijfsleven.

 

Werkgelegenheid dienstensector onder druk

Meer schrikbarend is de snelle aftakeling van de meer op het Amerikaanse binnenland georiënteerde dienstensector. Daar stortte de component nieuwe orders in van 60,3 naar 53,7 punten. De component werkgelegenheid kreeg eveneens een forse dreun en wist nog net in de groeizone te blijven met 50,4 punten. Dat cijfer correspondeert met een banengroei in september van slechts 50.000. Dat is aanzienlijk minder de verwachte 125.000 nieuwe banen.

Vrijdagnamiddag komen de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers naar buiten. Wij rekenen op veel turbulentie op de financiële markten vanwege de huidige spanningen. Een meevallend cijfer zal even opluchting geven op de aandelenmarkten na de paar zwakke dagen. Een misser daarentegen zal extra verkopers op de been brengen want beleggers zijn even niet zo vergevingsgezind.

 

Fed zal instappen

De economische groei in de VS schakelt conform verwachting een tandje lager waarbij de groei voor de tweede helft van het jaar licht afzwakt tot 1,75%. De terugval blijft behapbaar, is verwacht en hoeft de bedrijfswinsten nog niet al te zeer aan te tasten. Een groeivoet van 1,25% of minder begint pas echt te knagen aan de bedrijfswinsten. Bovendien rekenen beleggers erop dat de Amerikaanse centrale bank Fed verder instapt met ruimer monetair beleid. Een realistische aanname. Dat neemt niet weg, dat er kortstondige felle reacties op tegenvallende macrocijfers zullen optreden.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel