Luc Aben is waakzaam over economische krachten in VS

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben is waakzaam over economische krachten in VS

Luc Aben is waakzaam over economische krachten in VS

30 september 2019
De belangrijkste economische cijfers komen deze week uit Amerika.

En verder:

  • Amerikaanse arbeidsmarkt stabiel op lager niveau
  • Vertrouwen Amerikaanse industrie weer boven kritisch niveau
  • Stimuleringsmaatregelen Chinese economie lijken voorzichtig effect te hebben

Voor de Verenigde Staten moeten beleggers waakzaam zijn of de binnenlandse economische krachten op peil blijven. Voor de Amerikaanse economie is de op het binnenland gerichte dienstensector erg belangrijk en daarom hebben we een meer dan gemiddelde aandacht voor het ondernemersvertrouwen in deze sector. Donderdag komen de cijfers (ISM Non-Manufacturing).

Wij verwachten weinig verandering van het huidige, positieve beeld, hoewel het toch opletten is dat er geen negatieve verrassing uit de bus rolt. Al was het maar omdat de soortgelijke cijfers (Markit PMI Services) vorige week toch wat ontgoochelden. Deze vertrouwensscore bleef weliswaar in de groeizone, maar kwam onder verwachting uit.

 

Aantal werkloosheidsuitkeringen in VS  blijft laag

Zoals iedere eerste vrijdag van de maand springt het Amerikaanse arbeidsmarktrapport in het oog. De banenmachine in de Verenigde Staten draait op een lager tempo dan in de eerste helft van het jaar. Toen kwamen er maandelijks gemiddeld 163.000 banen bij. In augustus viel dat aantal terug naar een – geflatteerde - 130.000. Vrijdag komen de cijfers voor september en wij verwachten eenzelfde aantal nieuwe banen.

Een stevige arbeidsmarkt is belangrijk, opdat de binnenlandse bestedingen hun rol van trekker van de Amerikaanse economische groei kunnen blijven vervullen. De gemiddelde Amerikaan vindt nog steeds dat banen in overvloed aanwezig zijn. Ook het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering blijft laag. Dat lijkt dus vooralsnog allemaal goed te zitten.

Toch is de Amerikaanse arbeidsmarkt niet immuun voor het lagere groeitempo van de economie. Het stimulerende effect van de belastingverlaging in 2018 loopt eruit. En het stapje terug in het groeitempo van de wereldeconomie raakt ook de VS.  

In dergelijke ‘enerzijds-anderzijds-omgeving’ met een gunstige arbeidsmarkt maar een lagere groei van de economie is het de vraag wat er met de lonen gebeurt. Bij het vorige Amerikaanse arbeidsmarktrapport over de maand augustus namen de uurlonen forser toe dan verwacht. Tot 3,2% op jaarbasis. Gegeven de economische omgeving zal dat momentum niet verder versnellen. Maar een dergelijk cijfer op de salarisstrook suggereert ook weer niet dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve bij zijn volgende vergadering in oktober al meteen nog een keer de beleidsrente moet verlagen. Iets waar best veel beleggers vooralsnog op rekenen.

 

Vertrouwen Amerikaanse industrie-ondernemers licht hoger

Naast het arbeidsmarktrapport eisen de nieuwe Amerikaanse inkoopmanagersindices voor september onze aandacht op. Die meten het vertrouwen onder ondernemers. Het vertrouwen van ondernemers in de Amerikaanse industriesector (ISM Manufacturing) dook vorige maand onder de kritische grens van 50. Dat betekent een krimp van de industriële activiteiten.

Misschien dat het nieuwe cijfer dinsdag zijn neus weer boven die 50-lijn uitsteekt, maar een spectaculair veel meer zal het niet worden. Dat suggereerde recente soortgelijke vertrouwensscores (Markit PMI). Net als in de rest van de wereld ervaart de Amerikaanse verwerkende nijverheid enige kopwind.

 

Macro-economische agenda

Nog geen victorie in China

Beginnen de maatregelen van de Chinese beleidsmakers om de economie te stimuleren resultaat op te leveren? Maandagochtend kregen economen en beleggers een voorzichtig positief signaal. Het ondernemersvertrouwen in de industrie (PMI), een belangrijke economische barometer ging er in september licht op vooruit in vergelijking met augustus en dat was beter dan marktvorsers hadden voorzien. Zowel de Chinese overheid als marktonderzoeker Caixin stelden deze vooruitgang vast.

Maar het is nog te vroeg om victorie te kraaien. Want het vertrouwen van inkoopmanagers in de Chinese dienstensector noteerde onder verwachting.  De binnenlandse economie in China moet wel thuis blijven geven, lees de consument moet voldoende blijven besteden. De maatregelen die de Chinese overheid nam om de economie aan te jagen bestonden uit belastingverlaging, banken meer ruimte geven geld uit te lenen en de koers van de yuan verlagen.

Voor de eurzone staan detailhandelsverkopen op de agenda. Wij verwachten donderdag weinig afwijking van het gezapige pad van 2% groei.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 30  september tot

en met 04 oktober

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Werkloosheid

Aug

7,5%

Dinsdag

VS

ISM Manufacturing

Sep

50,0

 

Eurozone

CPI-inflatie YoY (flash)

Sep

1,0%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Sep

1,0%

Donderdag

VS

ISM Non-Manufacturing

Sep

55,0

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen YoY

Aug

1,9%

Vrijdag

VS

Banengroei

Sep

140K

 

 

Werkloosheid

Sep

3,7%

 

 

Uurlonen YoY

Sep

3,2%

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel