Jack Horvest is niet gerust op afnemend vertrouwen bij consument

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Jack Horvest is niet gerust op afnemend vertrouwen bij consument

Jack Horvest is niet gerust op afnemend vertrouwen bij consument

02 september 2019
Consumentenbestedingen zijn kurk waar economische groei in Europa en Amerika op drijft.

Consumentenbestedingen zijn kurk waar economische groei in Europa en Amerika op drijft.

 

En verder:

  • Handelspolitiek Trump drukt op economisch vertrouwen Amerikaan
  • Aantal nieuwe banen in VS blijf voldoende hoog
  • Chinese industrie-inkoopmanagersindex weer in groeistand

Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Deze bekende tegeltjeswijsheid geldt ook voor de economie. Vorige week zagen we in eurozone een flauw herstel van de industriële activiteiten in augustus (ESI-index),  echter de meer op het binnenland gerichte dienstensector liet een aanhoudend licht verval zien. De Europese consument wordt iets behoudender over zijn economische toekomst.

Een flinke knauw kreeg het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus. De bekende graadmeter van de University of Michigan maakte eind augustus de grootste daling door sinds december 2012. Daarbij speelt de handelspolitiek van president Trump een steeds belangrijkere negatieve factor, zo blijkt uit de enquête van de onderzoekers.

De appetijt om duurdere spullen te kopen zoals elektronica, huishoudelijke apparatuur en auto’s neemt bij de Amerikaanse consument stevig af. Het is juist de onzekerheid van Trump’s handelspolitiek die nu begint door te wegen op het (binnenlandse) vertrouwen in de economie.

Hoe de handelspolitiek van Trump zich ontwikkelt blijft een raadsel. Vanaf 1 september is er een nieuwe ronde aan importtarieven ingegaan voor Chinese en Amerikaanse producten. Toch blijven beide partijen met elkaar in gesprek, de noodzaak om tot akkoord te komen wordt meer prangend, want anders glijdt de wereldeconomie alsmaar verder af.    

 

De macro-economische agenda van deze week

 

Arbeidsmarktrapport VS belangrijk signaal

In de Verenigde Staten kijken we uit naar de inkoopmanagersindexcijfers (ISM) over de maand augustus. Op dinsdag komt het cijfer uit de industrie naar buiten, waarbij we min of meer rekenen op een stabilisatie. Op donderdag komt het belangrijke ISM-cijfer voor de dienstensector. Hierbij gaan we uit van een licht herstel ten opzichte van juli.

Op woensdag ziet het Fed Beige Book het daglicht waarin de Amerikaanse centrale bank Fed verslag doet van de economische ontwikkeling in de afgelopen zes weken. Afgaand op recente macro-economische signalen verwachten wij dat de Amerikaanse economie voldoende robuust blijft presteren. Echter, de algemene verwachting is een verlaging van de beleidsrente met een 0,25% door de Fed over een dikke twee weken.

Het belangrijkste economische signaal uit de VS komt deze week uit de arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe banen in augustus wordt geschat op 168.000 en dat zou voldoende zijn. De tijden van meer dan 200.000 nieuwe banen op maandbasis liggen achter ons, maar zolang er iedere maand circa 100.000 tot 125.000 banen bijkomen wordt de aanwas van de Amerikaanse beroepsbevolking opgenomen en dat beschouwen we als een belangrijk ijkpunt.

Om de gezondheid van de arbeidsmarkt te monitoren hebben wij een verhoogde aandacht voor de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de aankondigde ontslagenen uit het bedrijfsleven (Challenger Job-Cuts). Maar ook hier verwachten wij dat de cijfers nog allemaal voldoende solide zijn. Het aantal wekelijkse aanvragen blijft naar verwachting met 215.000 nog gematigd.  

 

Europese consument heeft minder vertrouwen in economie

In Europa is het deze week rustig wat betreft macro-economische cijfers. De detailhandelsverkopen in de eurozone  in juli komen naar buiten, waar gerekend wordt op een toename van 1,3% op jaarbasis. Tot op heden houdt de Europese consument zich redelijk goed, gezien de mindere economische prestaties. Wel wijzen wij op het afbrokkelende vertrouwen.

Reuring komt er deze week mogelijk uit het Verenigd Koninkrijk waar grote tegenstand is tegen het ‘opschorten’ van bijeenkomsten van het parlement vanaf 12 september tot 14 oktober. Om politiek nog iets te kunnen uitrichten in het Brexit-dossier rest het Parlement nog maar weinig tijd door deze actie van nieuwbakken premier Johnson.

 

Chinese industrie-inkoopmanagersindex verrast

China verraste maandagochtend met een beter dan verwacht industrieel inkoopmanagerscijfer. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Caixin meldde dat het PMI-cijfer weer in de groeizone is beland met een stand van 50,4 punten. Dat is aanzienlijk beter dan de verwachte stabilisatie van 49,8. Toch zijn we niet al te enthousiast, want de exporten daalden fors in augustus en ook het sentiment onder fabrikanten kreeg een stevige dreun. De voortwoekerende handelsoorlog met de VS blijft de Chinese industrie parten spelen. Later deze week komt ook nog het Caixin-inkoopmanagersindexcijfer uit de dienstensector naar buiten.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 2 september tot

en met 6 september

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

China

Caixin Manufacturing PMI

Aug

49,8

Dinsdag

VS

ISM Manufacturing

Aug

51,2

Woensdag

China

Caixin Services PMI

Aug

51,6

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen YoY

Jul

1,3%

 

VS

Handelsbalans

Jul

-$ 54,3 miljard

 

 

Fed Beige Book

 

 

Donderdag

Duitsland

Fabrieksorders

Jul

-4,1%

 

VS

Wekelijkse initiële WW-aanvragen

 

215

 

 

Fabrieksorders

Jul

1.0%

 

 

Challenger Job-Cuts

Aug

39k

 

 

ISM Non-Manufacturing

Aug

54,0

Vrijdag

VS

Nieuwe banen (exc. Landbouw)

Aug

168K

 

 

Werkloosheid

Aug

3,7%

 

 

Uurlonen YoY

Aug

3,0%

 

 

 

 

 

 

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel