Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Grijp opleving beurs aan om aandelenpositie alsnog te onderwegen
No Deal-Brexit uitgesteld en nieuw overleg in handelsoorlog, maar onzekerheid blijft.
In het kort:
- Premier Boris Johnson afgeserveerd in Brexit-soap, uitstel tot begin 2020 waarschijnlijk
- Tijdelijk positiever sentiment door vooruitgang in politieke dossiers
- Opleving aandelenmarkt aangrijpen om alsnog de aandelenweging terug te brengen naar ‘onderwogen’
Het Britse parlement is hard op weg om de deadline voor de Brexit uit te stellen van 31 oktober dit jaar naar 31 januari 2020. Premier Boris Johnson leed woensdagavond twee gevoelige nederlagen. Het Lagerhuis stemde voor een wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit moet voorkomen en stemde tegen de oproep van de premier voor het houden van nieuwe verkiezingen op 15 oktober.
Het Hogerhuis is nu aan de beurt om de wet tegen een No Deal-Brexit goed te keuren. Daar is de tegenstand tegen een No Deal groot. De Hogerhuisleden hebben aangegeven desnoods nachten door te halen zodat de wet volgende week maandag kan worden aangenomen, net voordat het Lagerhuis tot 14 oktober geschorst wordt.
Beide besluiten zijn op de korte termijn goed nieuws voor de financiële markten, echter dit is een Pyrrusoverwinning. Door het voortwoekerende Brexit-dossier blijft onzekerheid bestaan en dat is een traagwerkend maar vernietigend gif voor de Britse economische groei. Bedrijven stellen investeringen uit en burgers mijden (duurdere) aankopen.
Do or die
Het lijkt er nu sterk op dat er op 31 oktober geen harde Brexit komt. Eerder sprak premier Johnson bij deze datum nog van ‘do or die’. Het Verenigd Koninkrijk zou volgens hem hoe dan ook op 31 oktober de Europese Unie verlaten, met of zonder deal. In de uitsteltijd tot 31 januari moet nu een scheidingsovereenkomst worden goedgekeurd door de Britse politiek.
De Labour-partij wil wel nieuwe verkiezingen, maar alleen als een No Deal-Brexit wettelijk is voorkomen en dan ook pas na de 31e oktober. Dan kan premier Johnson aan de schandpaal worden genageld voor het missen van de beruchte 'do or die' deadline in het Brexit-dossier. Verkiezingen na deze datum achten wij dus waarschijnlijk.
De kaarten bij nieuwe verkiezingen
Als er nieuwe verkiezingen komen dan worden de kaarten in Britse Lagerhuis opnieuw geschud. Bij voldoende winst van de Conservatieven neemt de kans op een harde Brexit toch weer toe, maar wordt het bedrijfsleven gespaard voor onvriendelijke overheidsmaatregelen. Als Labour voldoende stemmen haalt voor een overtuigende winst dan komt er een zachte of mogelijk zelfs geen Brexit.
Zonder overtuigende overwinning voor beide kampen blijft het Verenigd Koninkrijk verdeeld en rest er een doormodderscenario voor de Britse economie. Dat is de slechtste optie. We zullen de komende tijd onze blik meer moeten richten op de politieke opiniepeilers. Vooralsnog liggen de Conservatieven op kop, voor wat het waard is.
Andere politieke dossiers: handelsoorlog, Hongkong en Italië
Ook van de andere politieke dossiers kwam er positief nieuws en dat stuwt aandelenmarkten. China gaat begin oktober met Amerika om de tafel om verder te praten over de handelsvete, meldde de Chinese overheid. Dat geeft even meer hoop op een oplossing.
In Hongkong is er enige ontspanning nu de beruchte uitzettingswet voor berechting in China van tafel gaat, maar de vraag is of dat voldoende is om de rust terug te laten keren. In Italië is er snel een regering opgetuigd om de populistische partij Lega buitenspel te zetten. Ook hier de vraag of dat houdbaar is, maar het brengt vooralsnog enige opluchting.
Kritisch blijven
Wij blijven kritisch en zien voor de belangrijke dossiers als Brexit en het handelsdispuut geen snelle oplossingen. Tegen de achtergrond van een aftakelende wereldeconomie en groeiende risico's voor bedrijfswinsten zijn we nu terughoudender met aandelen. De verwachting dat de centrale banken als de ECB en de Fed de komende weken de beleidsrente verlagen is alom bekend. De kans op een positieve verrassing uit die hoek is beperkt.
De huidige opleving op de aandelenmarkten door de positieve politieke nieuwsstroom is aan te grijpen om de aandelenweging in beleggingsportefeuilles terug te brengen tot ‘onderwogen’.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie