Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Amerikaanse industrie in krimpstand
Handelspolitiek werkt negatiever door, risico bij Amerikaanse aandelen neemt toe.
In het kort:
- Onverwacht scherpe daling van industriële inkoopmanagersindex (ISM) in augustus
- Meer en versneld donkere wolken aan de Amerikaanse economische hemel
- Wij benadrukken onze onderwogen positie in aandelen in ons beleggingsbeleid
De Amerikaanse ISM-Manufacturing index nam in augustus een snoekduik naar een stand van 49,1 punten. Dat is fors lager dan de verwachting van economen van 51,3 punten. Daarmee belandde de Amerikaanse industrie voor het eerst sinds begin 2016 in de krimpzone. Deze index meet de Amerikaanse industriële productie-activiteit. Het ging over een breed front mis en deze zwakte is de finale druppel voor een aanstaande renteverlaging van de Fed van 0,25% op 18 september.
Wij zien meer en versneld donkere wolken aan de Amerikaanse economische horizon verschijnen. De eerste tekenen van een voorzichtiger spenderende consument zagen we vorige week al. Het is te hopen dat de cijfers over de arbeidsmarkt komende vrijdag voldoende goed zijn. Een stevige neerwaartse uitschieter zou erg ongelegen komen in het huidige marktsentiment.
Handelspolitiek Trump steeds schadelijker voor VS
Door de tanende mondiale economie, waarvan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten China de oorzaak is, implodeerde de component 'nieuwe exportorders' bij Amerikaanse fabrikanten in augustus tot recessieniveau (43,3 indexpunten). En dan te bedenken dat deze component in juni nog iets boven de 50 punten stond! Maar ook de veel belangrijkere binnenlandse orderinstroom verslechterde aanzienlijk.
De Amerikaanse industriële productie zal de komende tijd flink gas terugnemen. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid. De banenindicator uit het ISM-rapport voorspelt weinig goeds. Bij de gemelde scherpe verzwakking verdwijnen er maandelijks circa 10.000 banen in de industrie. Dat brengt tevens onzekerheid bij burgers en doet consumptiegroei pijn. De handelspolitiek van president Trump wordt steeds schadelijker voor de VS zelf.
Trump blijft harde toon aanslaan
De teneur in het handelsconflict is niet bepaald verzoenend, terwijl de Amerikaanse economie en burgers meer negatieve effecten voelen en onzekerder worden over de toekomst. Eerst trapten bedrijven op de rem met investeren, nu dreigt de consument hetzelfde te gaan doen met zijn bestedingen. Het wordt zoetjes aan één voor twaalf om de handelsstrijdbijl te begraven. De kans op minder economische groei en winstwaarschuwingen bij Amerikaanse bedrijven is - helaas - groeiende. Wij benadrukken daarom nu onze huidige onderwogen aandelenpositie in ons beleggingsbeleid (zie tabel).
Huidige vermogensverdeling
(positonering neutrale beleggingsportefeuille zonder alternatieve beleggingen)
Senior specialist Investment, Research & Communicatie