Senior vermogensbeheerder
Aandelenman in het peloton
Op de fiets zoeken naar alternatieven voor sparen.
Een bouwvakker, pakketbezorger, sokkenboer, plaatselijke sanitairspecialist en een aandelenman...die laatste dat ben ik. De Wielerclub Veghel bestaat uit een divers gezelschap. We zijn buurmannen en vrienden van buurmannen, pakken de renfiets voor ons plezier en combineren het sportieve nuttige met het gezellige aangename.
We rijden een herfsttocht door het Groene Hart. Een mooi landschap en een keer wat anders dan de Brabantse omgeving. Een ronde van 105 kilometer en dan is het zaak om niet te hard van start te gaan. Met wekelijks 70 kilometer in de benen is dat vooral mijn zorg, want ik wil de man met de hamer niet tegenkomen. We doen om de beurt kopwerk en de buurmannen houden zich keurig aan een kruissnelheid van 30 kilometer per uur. Zo is het prima vol te houden. We genieten van de mooie route met een heerlijk zonnetje en weinig wind. Dan komen er vanzelf andere onderwerpen aan de orde dan het fietsen zelf.
Wel lusten en niet lasten van vastgoed
Tijdens mijn favoriete onderdeel, de lunch, gaat het gesprek over de negatieve spaarrente. Voor de ene renner van onze club wat meer relevant dan voor de ander. We hebben het over alternatieven voor sparen. De één heeft extra afgelost op zijn hypotheek, de ander heeft toch maar die offerte voor zonnepanelen aangevraagd.
Waarop moet ik dan inzetten? Alsof beleggen gokken is
Het gaat ook over de aankoop van ‘een pandje’. In Veghel staat genoeg te koop: huizen, appartementen, bestaand, nieuwbouw. Ook in ons deel van het land zijn de huizenprijzen gestegen, maar daar staan aantrekkelijke huurinkomsten tegenover. Ik reken mijn wielervrienden voor dat het mooier is dan het lijkt. Hebben ze ook gedacht aan onderhoud, OZB, VvE? En krijgen ze wel een nette huurder, die er geen janboel van maakt?
Waarom niet gewoon vastgoed kopen op de beurs, vraag ik hen. Beleggen in een breed gespreid vastgoedfonds dat investeert in woningen, bedrijfspanden, winkelcentra, datacenters. Wel de lusten van huurinkomsten en verkoopopbrengsten en veel minder de lasten die je als vasteigenaar op je bord krijgt. En dagelijks verhandelbaar bovendien.
Sparen heeft geen zin
Beleggen is voor de meesten in mijn gezelschap een ver-van-hun-bed-show. Onbekend maakt onbemind. ‘Waar moet ik dan op inzetten’, alsof beleggen een soort van gokken is, ‘Ik heb geen tijd om de hele dag de beurs in de gaten te houden’ en ‘Ik weet te weinig van aandelen en obligaties’, krijg ik te horen. Maar toch zijn mijn mederenners op zoek naar alternatieven om hun vermogen te laten groeien, want ‘sparen heeft geen zin meer’.
Ik druk mijn wielervrienden op het hart, dat ze niet moeten beleggen met verkeerde redenen. Bijvoorbeeld omdat sparen nu eenmaal niets oplevert en je dan maar beter kunt beleggen. Ze moeten alleen beleggen met geld dat ze langere tijd kunnen missen. Niet gaan beleggen met geld dat ze over drie jaar nodig hebben voor een nieuwe auto of verbouwing. Ze moeten zich realiseren dat koersen kunnen stijgen én dalen, maar dat beleggen op langere termijn meer oplevert dan sparen. Dat beleggen meer is dan individuele aandelen en dat er ook breed gespreide beleggingsfondsen zijn waarmee ze in de wereldeconomie beleggen. Dat is heel wat anders dan gokken.
Maar ze moeten beleggen niet afwijzen om de verkeerde redenen. De hele dag de beurs moeten volgen of er geen verstand van hebben doe ik af als onzin. Daar heb je mensen voor.
Verzuring en zadelpijn
Na de tocht door het Groene Hart overnachten we in Utrecht om vervolgens terug te trappen naar Veghel. Maar eerst ontbijten, met de gebruikelijke wielerpraat over verzuring, zadelpijn, de zin of onzin van fietsen van carbon en de gemiddelde snelheid. Beleggen is van tafel. Toch heb ik de stille hoop dat mijn beleggingslessen enigszins beklijven. Dat weet ik pas als het de komende kilometers in ons peloton toch weer even over vastgoed gaat en aan mij als ‘aandelenman’ wordt gevraagd hoe je daarin kunt beleggen. Dan was onze fietstocht naast zeer aangenaam, om meerdere redenen nuttig.
Jan van de Ven is vermogensbeheerder.
Senior vermogensbeheerder