Politiek Brexit-steekspel op de wagen

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Politiek Brexit-steekspel op de wagen

Politiek Brexit-steekspel op de wagen

29 augustus 2019
Premier Johnson stuurt parlement op uitzonderlijk lang reces, kans op harde Brexit toegenomen.

Premier Johnson stuurt parlement op uitzonderlijk lang reces, kans op harde Brexit toegenomen.

 

In het kort:

  • Politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk uiterst onzeker, komende week wellicht climax
  • Mogelijk meer volatiliteit op financiële markten
  • Harde Brexit duwt Britse economie tijdelijk in een recessie, negatieve effecten vlakken snel uit.     

Met het naar huis sturen van het Britse Parlement van 9 september tot 14 oktober bewandelt premier Boris Johnson een ongewoon pad. Het is normaal dat het Parlement één of twee weken voor een ‘Queen Speech’ (14 oktober) door een nieuwe premier op reces wordt gestuurd. Maar vier weken lang en in de huidige kritieke politieke fase waarin de Brexit-saga zijn einde nadert is deze actie op zijn minst apart te noemen.

Met zijn stap verkleint Johnson de mogelijkheden van het Lagerhuis om de Brexit verder uit te stellen of tegen een no-dealbrexit te stemmen. Het uitschakelen van het parlement speelt een harde Brexit in de kaart. Volgende week wordt het spannend en kan het Brexit-dossier voor tijdelijke extra, negatieve deining op de financiële markten zorgen. Beleggers houden niet van dit soort spanningen.

 

Parlement rest weinig tijd in Brexit-dossier

Door de maatregel van Johnson heeft het parlement slechts drie dagen tijd om zich voor te bereiden op de cruciale EU-top op 17 en 18 oktober. De effectieve tijd om met wetgeving een harde Brexit tegen te gaan wordt zo wel erg kort en het pad van uitstel wordt aanmerkelijk smaller.

Een andere consequentie is dat meer parlementsleden een scherper standpunt innemen en een stem van 'geen vertrouwen in de regering' uitbrengen. Maar stel dat die stemming er komt, dan dat moet dat voor het reces zijn. En dan is nog er de vraag of een harde Brexit kan worden gestopt. Johnson kan weigeren op te stappen of er is niet genoeg vertrouwen in een nieuwe alternatieve regering.

Om het allemaal nog complexer te maken: als parlementsleden 'geen vertrouwen in de regering' hebben uitgesproken en er binnen twee weken geen nieuwe regering is, dan komen er verkiezingen. Of dat voor of na de cruciale Brexit-deadline 31 oktober is ligt in handen van de premier.

 

Hectische week voor Britse politiek

Waarschijnlijk is volgende week de laatste mogelijkheid voor het Britse parlement om een harde Brexit te voorkomen en daarbij de regering naar huis te sturen. De kans op een harde Brexit is duidelijk toegenomen door de actie van Johnson en daarmee ook de risico's voor de Britse en de Europese economie. Op de korte termijn geeft een harde Brexit een stevige deining voor de Britse economie die waarschijnlijk in een recessie belandt, lees een aantal kwartalen van negatieve groei zal laten zien. In 2021 zullen de meeste negatieve effecten zijn weggeëbd. Het Britse pond kan daarbij mogelijk met een kleine 10% terugzakken, schatten marktvorsers in, om daarna geleidelijk te herstellen.

In onderstaande tabellen staan prognoses voor de Britse economie bij een Brexit met en zonder deal.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel