Fed draait rentefantasie bij beleggers de nek om

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed draait rentefantasie bij beleggers de nek om

Fed draait rentefantasie bij beleggers de nek om

01 augustus 2019
Rente met 0,25% verlaagd, verdeeldheid binnen Fed is punt van zorg.

Rente met 0,25% verlaagd, verdeeldheid binnen Fed is punt van zorg.

 

In het kort:

  • Uitzicht op drie renteverlagingen in 2019 aan diggelen geslagen
  • Fed-taal over economische groei VS stuk optimistischer dan voorzien, dat is positief
  • Grotere volatiliteit op financiële markten verwacht

De Amerikaanse centrale bank (Fed) verlaagde de beleidsrente met 0,25%, een verwachte rentestap. Bij de toelichting op het besluit trok Fed-baas Jerome Powell echter de voorgehouden renteworst van meerdere verlagingen pardoes weg.

Hij omschreef de rentestap als een 'mid-cycle' aanpassing. In gewone mensentaal betekent dat dat de economische groei in de VS tijdelijk hapert en daarom een rentesteuntje behoeft. Maar ook niet meer dan dat. De verlaging moet gezien worden als bescherming tegen mogelijke boze invloeden op de Amerikaanse economie en is geen begin van een serie verlagingen, stelde Powell nadrukkelijk. Het uitzicht op drie renteverlagingen van dit jaar is aan diggelen geslagen, nu wordt er iets meer dan één rentestap ingecalculeerd.     

 

Ruis in economische opvattingen  

Is die mindere ‘dovish’ Fed-toelichting nou zo slecht? Nee, dat op zich niet, gelukkig houdt de Amerikaanse economie genoeg vaart, althans dat stelt de Fed. Uiteindelijk is economische groei de voedingsbodem voor bedrijfswinsten en aandelenkoersen.

Vervelender is dat financiële markten niet geheel overtuigd zijn van de stabiele economische voortgang. Mondiaal brokkelt de economie te veel af wat ook de VS begint te raken, is de stelling. Dus de economische data moeten de komende tijd voldoende goed zijn om de vertrouwensband te herstellen tussen de Fed en beleggers. In dat geval zullen aandelenmarkten positief reageren. Maar achterblijvende macrodata worden niet in dank afgenomen, mede omdat de rol van de Fed als achtervang minder duidelijk is. Per saldo zullen de uitslagen groter worden op de aandelenmarkten, meer volatiliteit voor de komende tijd.  

De Fed heeft zich op voorhand in een uiterst lastig parket laten manoeuvreren. Mindere uitlatingen over de toestand van de mondiale economie en de daarbij behorende impact (handelsvete China en VS) voor de VS hadden de renteverlagingsfantasie enorm geprikkeld. Nu blijkt de economische malheur voor de VS 'mee te vallen' en moet de Fed terugkeren op zijn schreden. De economische gezondheid van de Amerikaanse economie is bijna identiek gebleven ten opzichte van begin juni, aldus de Fed. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de Fed zich meer zorgen maakt. En daarmee snel met renteverlagingen doorkomt.

 

Scheuren in het Fed-bastion

Het besluit om de beleidsrente met 0,25% te verlagen was niet unaniem. Twee centrale bankiers stemden tegen de verlaging en hadden gepleit voor een ongewijzigde beleidsrente. Dat is ongebruikelijk en duidt op meer weerstand binnen de eigen gelederen. Niet fijn, want Fed-baas Powell ligt al genoeg in de vuurlinie. President Trump liet er geen gras over groeien en stelde dat Powell en de zijnen Amerika in de steek heeft gelaten. Hij had op een grotere rentestap gerekend.      

 
Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel