Economie eurozone verzwakt
Economische vooruitzichten Duitsland matig, de ECB moet vol aan de bak met stimuleren.
In het kort:
- Herstel inkoopmanagersindices eurozone in augustus niet indrukwekkend
- Exportorders en werkgelegenheid in Duitsland meer in het gedrang
- Discrepantie tussen sentiment aandelenbeleggers en macro-economische prestaties wordt groter in Europa
Op het eerste gezicht leverde het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (van de industrie- en dienstensector) in de eurozone enig respijt op. Deze Purchasing Managers Index (PMI) geeft een idee van het vertrouwen dat inkoopmanagers hebben in de economie. Het PMI-cijfer voor de eurozone krabbelde in augustus licht op tot 51,8 punten, in juli stopte de teller nog op 51,5 punten.
Inkoopmanagers in de eurozone lijken iets meer vertrouwen in de economie te hebben, maar nadere bestudering van de PMI maakt ons niet vrolijker. Vooral Duitsland blijft onderhuids zwakker presteren. Het samengestelde PMI-cijfer voor de eurozone correspondeert met een economisch groeitempo van 0,2% op kwartaalbasis. Het derde kwartaal draait hiermee uit op een zwakke economische groei.
Duitse industrie krimpt al 8 maanden op rij
Het samengestelde PMI-cijfer voor Duitsland herstelde zich met 0,5 indexpunt tot 51,4 maar daar hechten we niet al te veel waarde aan. Het aparte inkoopmanagersindexcijfer voor de industrie was ook in augustus bedroevend slecht met 43,6 punten. De industriële activiteit in Duitsland is al acht maanden aan het krimpen en daar komt helaas nog geen einde aan.
De meer vooruitkijkende componenten in de PMI zoals het aantal nieuwe orders dook in augustus fors omlaag door de nog steeds afzwakkende (mondiale) vraag. Ook de werkgelegenheidscomponent in de industrie begint stevig af te brokkelen en maakte de grootste maanddaling door sinds juli 2012. Dat laatste kan het consumentenvertrouwen en in het verlengde daarvan de bestedingen van consumenten gaan aantasten.
Een laatste minpunt zijn de prijsontwikkelingen in de industrie. Zowel aan de input- als aan de outputkant staan prijzen onder forse druk. Dat is bepaald geen teken van kracht en duwt de inflatie omlaag.
Voor de Duitse dienstensector zagen we een vergelijkbaar, maar gematigder beeld. Exportorders die krimpen, werkgelegenheidsgroei die verder verzwakte en een economisch vertrouwen onder dienstverleners dat op het laagste niveau sinds oktober 2014 staat.
Consumentenvertrouwen eurozone daalt
Het vertrouwen bij de consument in de eurozone onderging in augustus een lichte verslechtering, wat overigens conform verwachting was. We zien wel verschillen tussen landen optreden als het om consumentenvertrouwen gaat: Spanje en Italië lieten zwakke cijfers zien, terwijl de Franse consument optimistischer werd. De toename van de huishoudelijke bestedingen in de eurozone, de kurk waar de economische groei op drijft, boet wat aan kracht in.
Het is belangrijk om de komende tijd de arbeidsmarktontwikkelingen te volgen, met name in Duitsland. Een kleinere groei van de werkgelegenheid en zelfs ontslagrondes zijn funest voor het consumentenvertrouwen en de consumptiegroei. De gevaren voor de eurozone-economie verschuiven sterk naar de onderkant.
ECB moet aan de bak
De Europese bank ECB zal de economie in de eurozone moeten stimuleren en bankpresident Mario Draghi zal ons daarbij niet teleurstellen. In september komt er zeer waarschijnlijk een verlaging van de beleidsrente van 0,1%, gevolgd door een herstart van het inkoopprogramma voor obligaties in oktober of november.
De ECB zal monetaire brandstof leveren voor de aandelenmarkt en daarmee het positieve aandelensentiment willen voeden. Echter, de economische groei mag niet al te fors verslechteren. Verdere neerwaartse winst- en omzetbijstellingen door bedrijven zullen niet ongestraft blijven op de beurs. Dat maakt beleggen in Europese aandelen uitdagender en vandaar onze forse onderweging in aandelen uit deze regio in onze asset allocatie.
Jack Horvest is investment specialist.