Luc Aben blikt terug op de G20-top

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben blikt terug op de G20-top

Luc Aben blikt terug op de G20-top

01 juli 2019
Uitkomsten G20 voor beleggers voorlopig positief, het is nu wachten op boter bij de vis.

Uitkomsten G20 voor beleggers voorlopig positief, het is nu wachten op boter bij de vis.

 

En verder:

  • Geen groot vertrouwen onder Amerikaanse industrie-ondernemers
  • Niet uitgesloten dat vertrouwen in  dienstensector daalt
  • Europese economie blijft op consument rekenen

Trump en Xi Jinping legden hun handelsvete op de G20-top bij. Althans, de onderhandelingen over een handelsakkoord worden opgepikt. De Verenigde Staten zullen voorlopig geen nieuwe tarieven invoeren. Dat er geen datum is geprikt waarop die nieuwe onderhandelingen resultaat moeten opleveren, geeft ademruimte.

Een andere uitkomst van de G20-top is dat Rusland en Saoedi-Arabië de OPEC-deal willen verlengen die beperking van de olieproductie voorstaat. En in de marge van de top in Japan maakten de Europese Unie en de Mercosur-landen (een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) bekend dat ze een handelsakkoord sloten. Na twintig jaar onderhandelen.

Voor beleggers is de afdronk van deze G20 positief. Dat China en de VS weinig concreet zijn  over een verdere oplossing van hun handelsoorlog, of dat er over aanpak van de klimaatverandering grote meningsverschillen blijven bestaan, zal beleggers op korte termijn niet deren. Toch zal er, na de ronkende politieke verklaringen, op enig moment boter bij de vis moeten komen. Het wereldwijde economische groeitempo moet omhoog.

 

Macro-economische agenda

Amerikaanse industrie verder onder druk?

De belangrijkste macro-economische cijfers komen deze week uit de VS. Maandagmiddag wordt met de ISM Manufacturing het economisch vertrouwen van ondernemers in de industriesector bekendgemaakt. In april en mei kwam deze barometer onder druk. Ook in Amerika laat de groeivertraging van de wereldeconomie zich voelen. Daarnaast speelt de sterke dollar mee, die maakt Amerikaanse producten duur en bemoeilijkt de export.

Wij verwachten opnieuw geen sterk vertrouwen onder Amerikaanse industrie-ondernemers in juni. De afgelopen dagen kwam al een aantal regionale vertrouwensindicatoren uit en die waren zwak. Bijgevolg is het niet helemaal uitgesloten dat de ISM Manufacturing tot onder de kritische grens van 50 daalt en dat betekent krimp.

 

Ondernemersvertrouwen dienstensector zeker zo relevant

De industriële sector is belangrijk voor de VS, maar tegelijk maken diensten meer dan 80% van de Amerikaanse economie uit. Het economisch vertrouwen ban ondernemers in de dienstensector (ISM Non-Manufacturing) is zeker zo relevant. Dat cijfer komt woensdag. In mei hield de ISM Non-Manufacturing zich nog goed. Dit meer op het binnenland gerichte segment van de Amerikaanse economie profiteert onder meer van een gul spenderende consument. De consumentenuitgaven steunt op zijn beurt al maanden op de sterke arbeidsmarkt.

Toch moeten we woensdag uitkijken of de degelijke vertrouwensscore in de dienstensector kan worden vastgehouden. Zo wijst de Markit Services PMI, een soortgelijke vertrouwensbarometer, op aankomend zwaarder weer. Daarnaast suggereren de meest recente cijfers over de arbeidsmarkt dat het allemaal wat minder begint te worden. Eind deze week weten we hoeveel nieuwe banen er in juni bijkwamen. Een nieuwe tegenvaller zoals vorige maand zou vervelend zijn.  

Minder ondernemersvertrouwen in de sectoren industrie en diensten en minder nieuwe banen betekent niet onmiddellijk dat er in de VS een recessie komt. Maar de handelsspanningen, het uitdovende effect van de belastingverlaging en de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank Fed in de afgelopen jaren laten het groeimomentum niet onberoerd.

 

Na de woorden de daden

Met uitzondering van de slechte maand mei hebben aandelenbeleggers de meer behoudende signalen uit de Amerikaanse economie grotendeels naast zich neergelegd. Blij als ze waren met het soepelere monetaire beleid dat de Fed (en ook de ECB) in het vooruitzicht stellen. De vraag is of dat zo blijft. Het zou in ieder geval geen kwaad kunnen dat er eens een paar beter dan verwachte conjuncturele cijfers tevoorschijn komen. De mooie woorden op de G20-top moeten uiteindelijk ook tot resultaat leiden.

Gegeven de ‘breedte’ van het handelsdossier - in essentie gaat het over de toekomstige technologische en geostrategische wereldorde - belooft het ‘daden na woorden’ een moeizaam proces te blijven. Tenzij zelfverklaard deal maker Trump met het oog op de verkiezingen van 2020 tevreden is met een meer oppervlakkig akkoord. Zodat alles tijdelijk naar de achtergrond verdwijnt.

 

Eurozone leunt op consument

Voor de eurozone krijgen we donderdag de detailhandelsverkopen over de mei. De afgelopen maanden leunde de Europese economie grotendeels op de consument. Zolang een groeiversnelling van de wereldeconomie niet in zicht is, moeten we ook voor de komende maanden op die consument blijven rekenen. Gegeven diens afbrokkelend vertrouwen is dat echter geen vanzelfsprekendheid.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 1 juli tot

en met 5 juli

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Kredietgroei YoY

Mei

3,4%

 

 

Werkloosheid

Mei

7,6%

 

VS

ISM Manufacturing

Juni

51,0

Woensdag

VS

ISM Non-Manufacturing

Juni

56,0

 

 

Fabrieksorders MoM

Mei

-0,5%

 

China

Caixin Services PMI

Juni

53,0

Donderdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Mei

1,6%

Vrijdag

VS

Banengroei

Juni

158K

 

 

Werkloosheid

Juni

3,6%

 

 

Uurlonen YoY

Juni

3,2%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel