Jack Horvest ziet een duif op het ECB-nest landen

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Jack Horvest ziet een duif op het ECB-nest landen

Jack Horvest ziet een duif op het ECB-nest landen

08 juli 2019
Christine Lagarde op hoogste post Europese Centrale Bank is geruststellend voor aandelenmarkten.

Christine Lagarde op hoogste post Europese Centrale Bank is geruststellend voor aandelenmarkten.

 

En verder:

  • Wij verwachten dat Fed-Baas Powell zijn rentekruit niet wil verschieten
  • Europese economische cijfers niet spectaculair, maar ook niet alarmerend
  • In China wordt duidelijk of de geldkraan verder open gaat

Het altijd lastige rondje benoemingen voor Europese topposities is afgerond. Belangrijk voor beleggers is de voordracht van Christine Lagarde, de huidige chef van het IMF, voor de post van president van de Europese Centrale Bank (ECB). Net als de aftredende Mario Draghi is Lagarde een groot voorstander van een ruim monetair beleid om de economie van de eurozone aan te jagen.

Met ‘duif’ Lagarde wordt een koerswending van de ECB voorkomen en blijft een door de aandelenmarkten gevreesde 'havik' buiten het ECB-nest. Een ander pluspunt is dat Lagarde naast het monetaire ook het politieke spel tot in de finesses beheerst. De komende tijd is dat een broodnodige eigenschap met politieke dossiers als de Italiaanse staatsbegroting en de Brexit. De aanstelling van Lagarde is op alle fronten een geruststellende keuze voor aandelenmarkten.

De financiële markten zullen richting de machtswisseling bij de ECB eind oktober aftasten wat Lagarde daadwerkelijk gaat brengen, lees in welke mate ze de Europese economie gaat stimuleren. Ze is standvastig en dat kan mogelijk meer botsen met de marktopvattingen in de toekomst.

 

Fed eist de aandacht op

In de Verenigde Staten zijn deze week de ogen gericht op de centrale bank Federal Reserve (Fed). Op woensdag komen de notulen van de laatste beleidsvergadering naar buiten. Op woensdag en donderdag houdt Fed-baas Jerome Powell zijn Testimony voor commissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. We kijken of deze commentaren en de vraag- en antwoordsessies wijzen op een renteverlaging eind deze maand. Of in ieder geval hinten op stevige rente-actie in september. Daarover heerst verdeeldheid bij economen. Wij denken dat Powell niet al te snel zijn kruit wil verschieten, wat mogelijk licht teleurstellend is voor financiële markten die voor eind juli al volledig een neerwaartse rentestap van 0,25% in prijzen.

De huidige macro-economische signalen uit de VS geven een gemengd beeld. Het vorige week vrijdag gepubliceerde banenrapport over juni was boven verwachting sterk met 224.000 nieuwe banen en een robuuste loongroei van 3,1% op jaarbasis. Tegenover de gunstige werkgelegenheidscijfers zien we dat de inkoopmanagersindices van de industrie- en dienstensector duidelijke vermoeidheidsverschijnselen vertonen.

Deze week wordt het belangrijke ondernemersvertrouwen van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf (NFIB-index) over juni gemeld. Economen voorzien een lichte daling. Het rapport over mei was verrassend sterk ondanks de handelsperikelen tussen Amerika en China. De MKB'ers hadden vooral meer zin om te investeren en personeel aan te nemen. Een ander ijkpunt is het JOLTS-banenrapport over mei. Dat vermeldt het aantal openstaande vacatures in de VS. Voor de Fed is het rapport een relevante variabele voor zijn beleid. Wij zien nog weinig haperingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt optreden en dat zal de economische groei in de VS voldoende op peil houden.     

 

Europese economie sukkelt voort

De Europese economische cijfers deze week zijn minder spannend dan in de Verenigde Staten. Maandagochtend werden Duitse handelscijfers over mei gemeld met een export die conform verwachting was gegroeid (1,1% op maandbasis). Vrijdag staat de industriële productie van de Europese Unie over de meimaand op de rol. Op maandbasis wordt een herstel van 0,2% voorzien.

Wij zien al langere tijd dat de Europese industrie voortsukkelt en daarin wordt geen snelle verbetering voorzien. Net zoals de economie van de eurozone die nu groeit met een snelheid van 1,0% of iets daarboven. Niet spectaculair, maar ook niet alarmerend.

 

Chinese kredietgroei

Chinese inflatiecijfers over juni komen woensdag naar buiten, waar de economen een inflatie van 2,7% verwachten. De inflatie bepaalt mede hoever de Chinese overheid de geldkraan kan openzetten om de economie te stimuleren. Vooralsnog schatten wij in dat die kraan ‘ver’ open kan.

Vrijdag worden er cijfers gepubliceerd over de (nieuwe) kredietverlening in juni. Die zijn een duidelijke indicator voor de evolutie van de Chinese economische groei. Met man en macht probeert de Chinese overheid de economische groei boven 6% op jaarbasis te houden.

Op vrijdag worden er ook cijfers over de Chinese handelsbalans in juni bekendgemaakt. Economen voorzien een afname van de export van 2,0% (op jaarbasis) en een krimp van de import met 3,0%. Bij tegenvallende cijfers kunnen we nieuwe fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen tegemoet zien.

Een ander puntje van aandacht in China zijn de autoverkopen. Op donderdag komen er verkoopaantallen over juni. In mei zagen we nog een afname van de verkopen van voertuigen van 16,4%. De grote Duitse autofabrikanten rekenen op een flink herstel van de Chinese automarkt in de tweede helft van het jaar. Maar de enorme Chinese automarkt toont nog weinig tekenen van herstel.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 8 juli tot

en met 13 juli

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

Ondernemersvertrouwen MKB

Juni

103,3

 

 

JOLTS- banenrapport (openstaande vacatures) 

Mei

7,5 miljoen

Woensdag

VS

Fed-Notulen

Juni

 

 

 

Testimonium Powell

 

 

 

China

Consumentprijsinflatie YoY

Juni

2,7%

Donderdag

VS

Consumentprijsinflatie YoY  (kern)

Juni

2,0%

Vrijdag

EU

Industriële productie

Mei

158K

 

China

Kredietgroei YoY

Juni

13,4%

 

 

Handelsbalans

Juni

+$ 45 miljard

 

 

 

 

 

 

 


In verband met de afwezigheid van Luc Aben, schrijft Jack Horvest deze week de vooruitblik.
Jack Horvest is investment specialist bij Van Lanschot Kempen.

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel