Jack Horvest ziet Chinese economie voorzichtig opveren

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Jack Horvest ziet Chinese economie voorzichtig opveren

Jack Horvest ziet Chinese economie voorzichtig opveren

15 juli 2019
Consumentenvertrouwen, arbeidsmarkt en vastgoedmarkt in China vertonen stabilisatie.

Consumentenvertrouwen, arbeidsmarkt en vastgoedmarkt in China vertonen stabilisatie.

 

En verder:

  • Financiële markten zijn voorbereid op afzwakkende Amerikaanse economie
  • Inflatie eurozone blijft ver verwijderd van doelstelling van 2%
  • Japanse bedrijven zullen terughoudend blijven over economie

Het tempo van de Chinese economische groei was in het tweede kwartaal 6,2% op jaarbasis. Het was een cijfer dat 'keurig' voldeed aan de verwachtingen van economen. Niks bijzonders. Meer hoopvol zijn de onderliggende trends in industriële productiegroei, detailhandelsverkopen en private investeringen in kapitaalgoederen in juni. Het duidt er voorzichtig op, dat de grootschalige fiscale en monetaire stimulering door de Chinese overheid  - eindelijk en verlaat - aanslaat.

Een goed voorbeeld van het aantrekken van de Chinese economie zijn de belangrijke detailhandelsverkopen die in juni met een krachtige 9,8% opveerden op jaarbasis. Meer dan de 8,5% die economen verwachtten. De massale fiscale stimulering voor burgers – de laatste rond bedroeg $ 300 miljard – begint nu door te werken in de consumentenuitgaven. Het consumentenvertrouwen, de arbeidsmarkt en de belangrijke vastgoedmarkt vertoonden alle drie stabilisatie.

Wij benadrukken dat de Chinese economische groei grotendeels bepalend is voor de totale wereldwijde economische groei. Daarbij komen we onvermijdelijk uit bij het zich voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Wij zien keer op keer dat ‘rust’ aan het front zich direct positief vertaalt in de ontwikkeling van de economie.

Het is enerzijds bemoedigend dat de wereldeconomie meteen positief reageert op rust in de handelsvete. Maar anderzijds is het beangstigend dat China en de wereldeconomie afhankelijk blijven van de onberekenbare handelspolitiek uit het Witte Huis. Die onzekerheid zorgt nog steeds voor verdere afbrokkeling van mondiale economische activiteit.

 

Macro-economische agenda

Een drukke week in de VS

Uit de VS komen diverse rapporten die inzicht geven in de richting van de Amerikaanse economie. En daarmee direct de casus voor een renteverlaging meer onderstrepen. Fed-voorzitter Jerome Powell stelde een eerste neerwaartse rentestap van 0,25% voor eind juli in het vooruitzicht. Dat rentecadeau is nu beloofd aan de financiële markten en inmiddels uitgepakt. Nu nog daadwerkelijk leveren, mijnheer Powell.

De Empire State Index, een graadmeter voor de industriële activiteit in de regio New York voor de maand juli, komt maandagmiddag naar buiten. In juni zakte deze index zwaar door zijn hoeven met de grootste daling ooit. Daarbij werd de index midscheeps geraakt door een zwaar tegenvallende nieuwe orderinstroom en zwakkere ontwikkeling van de werkgelegenheid. Wij rekenen op een gedeeltelijk herstel sinds juni.

Woensdag publiceert de Amerikaanse centrale bank Fed zijn Beige Book. Dat is het eigen onderzoek van de Fed naar de Amerikaanse economische vooruitgang in de afgelopen zes weken. Fed-baas Jerome Powell schaafde de economische groei van de VS de afgelopen paar weken al regelmatig bij van het niveau ‘solid’ naar ‘moderated’. Naar onze mening zijn de financiële markten al voorbereid op een verdergaande afzwakkende groei in de VS. Wel kijken we uit naar de impact van de afkoelende industriële sector op de omvangrijke dienstensector. Een eventuele verdere besmetting is fnuikend voor de economische groei.

Op vrijdag krijgen we een indicatie hoe de Amerikaanse burger zich houdt onder het mindere economische klimaat. Wij denken dat het moraal nog hoog blijft. De arbeidsmarkt is robuust, loongroei zet door en inflatie is onder controle. Vooralsnog zijn er weinig zorgen voor de Amerikaanse consumentenbestedingen.

 

Europese inflatiecijfers

In Europa is het deze week minder enerverend. Dinsdag staat de ZEW-index op de rol die het sentiment onder Duitse financiële experts meet. Bij de juni-versie zagen we een forse verslechtering optreden. De verwachting is dat experts niet veel beter gemutst zullen zijn.  Later in de week krijgen we de definitieve inflatiecijfers voor de eurozone over juni. Een verwachte 1,1% op jaarbasis is ver verwijderd van de doelstelling van 2,0% van de ECB. Dat is voor de Europese centralen bank een signaal om de geldkraan verder op te draaien.

 

Japan

In Japan komt het Tankan-rapport (Reuters) over de maand juli naar buiten waarbij het sentiment onder de grote Japanse bedrijven wordt gemeld voor het lopende kwartaal. De verwachting is dat bedrijven terughoudend gestemd blijven.

Daarnaast komen de inflatiecijfers over juni naar buiten waarbij een stijging van 0,7% op jaarbasis wordt voorzien. Dat is te laag en in combinatie met een afkoelende economische groei voor 2019 tot 0,7%  noopt het de centrale bank Bank of Japan (BoJ) om een extreem ruim geldbeleid te blijven voeren. Eind juli zal de BoJ bevestigen dat de rente langer laag blijft, in ieder geval tot de tweede helft van 2020.  De relatief sterke yen ten opzichte van de dollar is een bijkomend probleem wat een extreem ruim monetair beleid vereist.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 15 juli tot

en met 19 juli

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

China

Detailhandelsverkopen YoY

Juni

+8,3%

 

 

Industriële productie YoY 

Juni

+5,2%

 

 

Economische groei   YoY

      Q2

+6,2%

 

VS

NY Empire State Manufacturing idx  

Juli

+0,5

Dinsdag

Duitsland

ZEW-sentimentsindex

Juni

2,7%

 

VS

Detailhandelsverkopen MoM

Juni

0,3%

Woensdag

Eurozone

CPI Inflatie YoY

Juni

1,1%

 

VS

Fed Beige Book

Juni- Juli

 

Donderdag

Japan

Tankan-rapport 

Juli

+6

Vrijdag

Japan

CPI Inflatie YoY

Juni

+0,8%

 

VS

Consumentenvertrouwen UvM

Jul

98

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel