Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Fed sorteert voor op afkoeling Amerikaanse economie
Wij zien risico’s voor aandelen toenemen en verhogen onze waakzaamheid.
In het kort:
- Fed bereidt financiële markten versneld voor op meer economische tegenwind
- Eerste renteverlaging Fed bijna voldongen feit
- Winstprojecties bedrijven komen mogelijk meer in het gedrang
Fed-voorzitter Jerome Powell wond er woensdag tijdens de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden geen doekjes om. Een eerste neerwaartse rentestap van de Amerikaanse centrale bank van 0,25% eind juli is praktisch een voldongen feit. Dat was op te maken uit zijn woorden. Dat rentecadeau is nu beloofd aan de financiële markten en zoals we weten maakt belofte schuld.
Wij zijn minder enthousiast over de inhoud van de boodschappen van Powell en de Fed. Die bereiden ons versneld voor op meer economische tegenwind. Dat brengt extra risico's mee voor aandelenkoersen. Een vertraging van de groei van de wereldeconomie zal de winstvooruitzichten voor 2019 en 2020 temperen.
Fed-notulen doorspekt met duiventaal
De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, die woensdag openbaar werden, bevatten de nodige 'duiventaal' en gaven sterke indicaties voor een renteverlaging eind juli. Veel Fed-leden willen al op voorhand de geldkraan verder openzetten als verzekering tegen mogelijk mondiale economische schokken. En ze deden daarbij nadrukkelijk de 'toezegging' voor meer toekomstige renteverlagingen.
De Amerikaanse economie vertraagt wat, maar de groei is nog voldoende robuust. De Fed verwacht dit jaar een expansie van 2,1% en daarmee lijkt er geen vuiltje aan de rentelucht. In ieder geval is er geen reden om er met een dermate gestrekt rentebeen in te gaan.
De Fed-notulen lijken voor te sorteren op naderend onheil. De neerwaartse economische risico's zijn sterk toegenomen volgens veel Amerikaanse centrale bankiers. Die plakken een grotere waarschijnlijkheid op negatieve uitkomsten. Er is vooral meer bezorgdheid over de alsmaar minder presterende economieën van China en Europa. Daar wordt ook geen snelle verbetering voorzien en de negatieve effecten openbaren zich prominenter in de Amerikaanse economie.
Powell wees op de wegkwijnende inflatie (consumentenprijzen) in de VS. Die is momenteel 1,6% en dreigt meer en meer van het doel van 2% af te raken. Powell wil koste wat het kost voorkomen dat de inflatie in Amerika net als in Japan en Europa sterk inzakt en de economische groei dwarsboomt. Dat is een uitermate lastige opdracht in een wereldwijde economische omgeving met inzakkende prijzen.
Meer alertheid geboden bij aandelen
De pro-activiteit van de Fed om de Amerikaanse economie met renteverlagingen aan te zwengelen is toe te juichen. Maar de vraag is hoe effectief dat rentewapen nog is? Daarnaast geven de renteverlagingen ook weer brandstof voor de aandelenmarkten.
Echter, de redenen en snelheid van deze reuze-ommezwaai van de Fed naar een (sterk) verruimende geldpolitiek baart ons meer zorgen. Blijkbaar moet ook de VS al rap weer aan het geldinfuus om de economische groei te onderstutten. Maken we de vertaling naar de aandelenmarkten dan komen de winstverwachtingen van bedrijven meer in het gedrang. Voor 2019 stellen analisten hun winstprojecties nog steeds neerwaarts bij. Voor 2020 wordt gerekend op een stevige winstgroei, maar komen afwaarderingen meer in het vizier. Dat is een toenemend risico voor de mondiale aandelenmarkten die vooral kijken naar de VS. Wij verhogen onze waakzaamheid voor aandelen en benadrukken daarbij onze huidige licht onderwogen positie.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie