Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Economie eurozone koelt verder af
Discrepantie tussen positief aandelensentiment en stand van economie wordt groter en groter.
In het kort:
- Industriële inkoopmanagersindices Duitsland en Frankrijk dalen scherp in juli
- Activiteitenniveau dienstensector eurozone blijft op niveau
- Beleggen in aandelen wordt uitdagender
De voorlopige uitslagen van de inkoopmanagersindices (PMI) in de eurozone in juli duiden op een verdere verzwakking van de economische groei en een dalend prijsniveau. De inkoopmanagersindices geven het vertrouwen van inkoopmanagers in de economie aan.
Voor de Europese centrale bank (ECB) is de afnemende groei van de economie reden genoeg om de geldkraan verder open te gaan draaien. ECB-president Mario Draghi zal donderdag bij de ECB-beleidsvergadering hinten op een ruimer monetair beleid.
Het is vooral de industrie in de eurozone die onthutsend slecht presteert. Het activiteitenniveau van de Duitse industrie bevindt zich zelfs op laagste punt in zeven jaar. Hoewel Draghi monetaire brandstof levert voor de aandelenmarkt en daarmee het positieve aandelensentiment voedt, mag de economische groei niet al te fors verslechteren. Verdere neerwaartse winst- en omzetbijstellingen zullen niet ongestraft blijven. Dat maakt beleggen in aandelen uitdagender.
Sterke daling Duitse industrie
Het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (van de industrie- en dienstensector) in de eurozone in juli daalde tot een niveau van 51,5 punten, waar economen 52,1 punten hadden verwacht. Dat correspondeert met een economisch groeitempo van 0,2% op kwartaalbasis en dat is onder het normale 'kunnen' van de eurozone-economie. Het derde kwartaal kent daarmee een zwakke start. De dienstensector, die meer door de interne Europese markt en consumptie gedreven wordt, houdt zich nog goed staande. De industrie daartegen, die meer op de export is gericht, zakt verder weg in het economische moeras met een PMI-cijfer van 46,4. Dat betekent een behoorlijke krimp van de activiteit.
De productie van de Duitse industrie daalde in juli op maandbasis het sterkst sinds begin dit jaar. Nieuwe exportorders liepen terug met de hoogste snelheid in de afgelopen tien jaar. Het gewone orderboek en de werkgelegenheid waren eveneens sterk op hun retour. De Duitse industrie gaat een uiterst lastig derde kwartaal tegemoet. De aanhoudende politieke onrusten (Brexit en handelsvete tussen China en de VS) gedragen zich als een sluipmoordenaar en schakelen de groei van de wereldhandel uit.
In Frankrijk, de andere industriële grootmacht in de eurozone, liet de industrie dezelfde dalende trend zien. Met dien verstaande dat het activiteitenniveau daar nog niet krimpt.
Dienstensector weert zich kranig
De belangrijke dienstensector in de eurozone geeft nog geen groeikrimp en het consumentenvertrouwen verbeterde zich zelfs in juli. Op basis van de huidige stand van dat vertrouwen voorzien we een consumptiegroei van 1,5% op jaarbasis en dat houdt de economische groei enigszins op peil. We maken een kanttekening dat het Duitse consumentenvertrouwen wel een tik opliep. De draai in de arbeidsmarkt, het invoeren van personeelstops en (massaal) ontslaan van werknemers is uiteindelijk dodelijk voor de consumptiegroei.
In de Verenigde Sten en Japan zien wij hetzelfde beeld bij de industrie. Het vertrouwen van Amerikaanse industrie-ondernemers (PMI-cijfer) balanceert inmiddels ook op de 50-puntengrens, de scheidslijn tussen groei en krimp. Eveneens een minder cijfer dan voorzien. De industrie heeft het de komende tijd wereldwijd taai.
Ontwikkeling inkoopmanagersindices van de ontwikkelde landen
(Bron: Capital Economics)
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie