Amerikaanse economie wordt onstuimiger

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie wordt onstuimiger

Amerikaanse economie wordt onstuimiger

18 juli 2019
Consumptie blijft op peil, maar de arbeidsmarkt verslechtert.

Consumptie blijft op peil, maar de arbeidsmarkt verslechtert.

 

In het kort:

  • Consumptie blijft uitermate sterk, investeringen meer onder druk
  • Meer haarscheurtjes in de robuuste Amerikaanse arbeidsmarkt
  • Bedreigingen voor Amerikaanse economie nemen toe

Recente signalen over de Amerikaanse economie (consumptie, productie, werkgelegenheid) wijzen op steeds grotere contrasten. Dat maakt beeldvorming over de daadwerkelijke groei van de Amerikaanse economie lastiger. De optelsom van de plussen en minnen houdt ons bij het standpunt dat de Amerikaanse centrale bank Fed eind deze maand besluit om de beleidsrente met 0,25% te verlagen. Bovendien zou het intrekken van de eerder gedane rentebelofte het vertrouwen in de Fed flink schaden en mogelijk een (kortstondige) stevige reactie op de financiële markten geven.

Wij rekenen erop, dat de Amerikaanse economie ietwat gas terugneemt maar vooralsnog dit jaar voldoende blijft groeien tegen de 2,0%. Maar de bedreigingen voor economische groei worden talrijker.

 

Plussen en minnen

De grote positieve verrassing waren de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juni. De stijging van 0,7% op maandbasis en de opwaartse bijstelling van de voorgaande maanden brengt de consumptieve groei in het tweede kwartaal mogelijk zelfs dichtbij de 4% op jaarbasis. Omdat de consumptie bijna voor 70% de Amerikaanse economie bepaalt, blijft die voldoende op peil in het afgelopen kwartaal.

Bij de industriële activiteiten in Amerika verloopt het minder soepel. Wij voorzien dat de industriële productie in het tweede kwartaal zal dalen met iets meer dan 1,2% op jaarbasis. Een vervelende constatering daarbij is dat de bezettingsgraad van de productiecapaciteit in juni opnieuw terugliep tot 77,6%. Vorig jaar juni stond dit cijfer nog op 78,6%. Er komt dus minder behoefte om te investeren en die afname van investeringen zet de komende tijd door.

Verder lokt de slechtere bezetting van de productiecapaciteit prijsconcurrentie uit wat de al zwakke inflatie in de VS meer en meer ondermijnt. Beide factoren zijn overtuigend genoeg voor de Fed om de beleidsrente naar beneden te schroeven.

De arbeidsmarkt is eveneens een puzzel. Het aantal nieuwe banen in juni was wederom verrassend sterk en dan vooral in de dienstensector. Echter, in de industrie begint de werkgelegenheid af te koelen. In het woensdag gepubliceerde Beige Book van de Fed zien we dat bedrijven in het noordoosten van de VS starten met personeelsreducties. Onderliggend zien we de indicatoren voor de arbeidsmarkt verslechteren. Tot op heden blijven de wekelijkse initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nog stabiel laag wat voor ons een belangrijke arbeidsmarktindicator is.

Een cijfer van boven de 300.000 stuks per week indiceert een afname van banen. 

 

Wekelijkse aanvragen werkloosheidsuitkering VS (per 1000) / voortschrijdend 4-weeksgemiddelde

(Bron : Capital Economics)

 

We willen ook James Foote, topman van de grote spoorwegonderneming CSX in de VS, nog aanhalen. Hij heeft in zijn veertigjarige carrière in het spoorvervoer nog nooit dergelijke wispelturige marktomstandigheden gezien. In juni en begin juli daalden de vrachtvolumes plotsklaps sterk waarbij de Foote weinig verbetering op de korte termijn zag. Dat noopte CSX woensdag tot het geven van een omzetwaarschuwing, net als tal van andere transporteurs deze week. De handelsvete met China en de VS speelt hierbij een overduidelijke rol.     


Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel