Luc Aben zet vraagtekens bij ommekeer centrale banken

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben zet vraagtekens bij ommekeer centrale banken

Luc Aben zet vraagtekens bij ommekeer centrale banken

24 juni 2019
Hogere aandelenkoersen hebben meer nodig dan alleen renteverlaging.

Hogere aandelenkoersen hebben meer nodig dan alleen renteverlaging.

 

En verder:

  • Ondernemersvertrouwen in Duitsland zal laag blijven
  • Geen hoge verwachtingen van sentiment Europese consument
  • Bedrijfsinvesteringen worden belangrijker voor Amerikaanse economie

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) zetten hun bocht alsmaar scherper in. Beide banken hebben weliswaar nog niet concreet ‘geleverd’ op renteverlagingen, maar draaien steeds meer van ‘verkrapping en normalisering van het monetaire beleid’ naar ‘verruiming en opnieuw soepeler monetair beleid’.

 

Hogere bedrijfswinsten zullen aandelenkoersen moeten gaan stutten

 

Beleggers knikten de afgelopen dagen goedkeurend bij deze ommekeer in monetair beleid. Maar op enig moment moet de economische groei toch echt een tandje hoger om die beleggers tevreden te houden. Uiteindelijk is simpelweg winstgroei bij bedrijven noodzakelijk om hogere aandelenkoersen te stutten en niet alleen maar – het vooruitzicht op – een renteverlaging(en).

 

Politieke ontwikkelingen

De benodigde economische groei hangt op zijn beurt in belangrijke mate af van politieke ontwikkelingen. Met de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China als één van de belangrijkste hete hangijzers. Op de G20-top in Japan (28 – 29 juni) zullen de presidenten Trump en Xi elkaar hierover spreken. De afgelopen dagen voerden delegaties uit beide landen al onderhandelingen. Het is wachten op wat er uit de bus komt.

Een allesomvattende doorbraak in het handelsgeschil tussen Amerika en China lijkt onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de tegenstellingen te groot. Zoals we al vaker aanhaalden: het gaat over veel meer dan handel. De opkomst van grootmacht China in technologie en het brede geostrategische domein zal de komende jaren onvermijdelijk regelmatig tot conflicten leiden.

 

Tegenstellingen te groot voor allesomvattend akkoord VS en China

 

Beleggers zullen al tevreden zijn als de gesprekken in Japan niet tot een verdere escalatie van de handelsoorlog leidt (geen nieuwe importtarieven) en dat beide partijen met elkaar in gesprek blijven. Zodat de hoop op een uiteindelijk akkoord rond handel in ieder geval aanwezig blijft. Dat scenario zou enige onrust (tijdelijk) wegnemen voor aandelenbeleggers.

 

Macro-economische agenda

 

Europa moddert voort

Wij kijken maandag uit naar de Duitse IFO-indicator, die het economisch vertrouwen onder ondernemers meet. Als exportnatie ontvangt Duitsland de klappen van de wereldwijde economische groeivertraging. Dat bleek vorige vrijdag nog een keer: de Markit Manufacturing PMI (ondernemersvertrouwen in de industrie) kwam weliswaar iets boven verwachting uit, maar blijft met een score van 45,4 in de krimpzone. Dat is nu al vijf maanden het geval zonder noemenswaardige verbetering. Wij verwachten eenzelfde beeld bij de IFO.

Ook voor de ESI (Economic Sentiment Indicator) die de Europese Commissie donderdag publiceert, zijn onze verwachtingen niet hooggespannen. Net zomin als voor de eerste inschatting van de inflatiecijfers in juni die vrijdag worden bekendgemaakt.

Uit de eurozone verwachten wij niet meteen signalen die de ECB van gedachten doen veranderen. Sterker nog, de uitspraken van ECB-baas Mario Draghi vorige week wezen eerder op een verdere verzwakking van de eurozone-economie. Bij beleggers heerst steeds sterker de overtuiging dat er in september een renteknip aankomt.

 

Investeringen moeten fakkel overnemen in VS

In de Verenigde Staten zijn er woensdag de mei-cijfers van orders voor duurzame goederen. Hierbij zijn vooral de orders voor kapitaalgoederen relevant. Die geven een beeld van de investeringsbereidheid bij Amerikaanse ondernemingen. In de maanden maart en april was die bereidheid matig.

Om de opgaande economische cyclus in Amerika intact te houden, zijn investeringen cruciaal. Hoewel een relatief gesloten economie zijn ook de VS immers niet immuun voor de wereldwijde economische groeivertraging. Zo mag de directe impact van importheffingen relatief beperkt zijn, het verhoogt wel degelijk de onduidelijkheid. Dat werkt in op investeringsplannen van bedrijven, die gezien hun lange looptijd per definitie om zo veel mogelijk transparantie en (rechts)zekerheid vragen. Daarnaast brokkelt de capaciteitsbezetting in de Amerikaanse industrie af. Ook dat vermindert voorlopig de noodzaak van nieuwe investeringen.

Uiteindelijk moeten investeringen het stokje overnemen van consumptie om de groei van de Amerikaanse economie op peil te houden. Die consumptie kreeg in 2018 een duw in de rug door de belastingverlaging en de steeds verder aantrekkende arbeidsmarkt. Maar beide effecten doven geleidelijk uit. Toch blijven de meest recente cijfers over de private bestedingen vooralsnog goed. De nieuwe data over het verloop van het persoonlijke inkomen en de bestedingen zullen dat vrijdag naar verwachting bevestigen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 24 juni tot

en met 28 juni

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Duitsland

IFO-indicator

Juni

97,3

Dinsdag

VS

CB Consumentenvertrouwen

Juni

132,0

Woensdag

VS

Orders duurzame goederen

Mei

0%

Donderdag

Eurozone

Economic Sentiment (ESI)

Juni

0,23

Vrijdag

Eurozone

CPI Inflatie YoY (flash)

Juni

1,2%

 

 

CPI Kern-Inflatie YoY (flash)

Juni

1,0%

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Mei

0,3%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Mei

0,5%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel