Luc Aben snakt naar positief economisch nieuws

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben snakt naar positief economisch nieuws

Luc Aben snakt naar positief economisch nieuws

03 juni 2019
Economische cijfers zullen deze week nervositeit bij beleggers bevestigen of ontkrachten.

Economische cijfers zullen deze week nervositeit bij beleggers bevestigen of ontkrachten.

 

En verder:

  • Valt ondernemersvertrouwen industrie- en dienstensector VS opnieuw tegen?
  • Aantal nieuwe banen in VS kan voor opluchting zorgen
  • Voorwaarden ECB-stimuleringsprogramma voor kredietverstrekking

Beleggers verlangen naar opbeurend nieuws. De Economic Sentiment Indicator (ESI) van de Europese Commissie kwam vorige week iets boven verwachting uit. Europese bedrijven en consumenten hebben wat meer vertrouwen in de economie gekregen. Dat gold ook voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.  Maar daarmee hebben we de positieve nieuwtjes wel gehad. De Chinese NBS Manufacturing PMI (purchasing managers' index) viel tegen. Chinese bedrijven zijn niet gerust op de economische ontwikkelingen voor hun land. En president Trump begon weer met nieuwe importtarieven te zwaaien, dit keer richting Mexico.

Het is afwachten of Trump zijn dreigement van invoerheffingen op Mexicaanse goederen kan doorzetten. Maar louter het feit dat handelstarieven een wapen kunnen zijn in discussies die niets met handel te maken hebben, helpt niet echt voor het internationale economische vertrouwen. Financiële markten zijn dan ook onrustig. Deze week krijgen we enkele belangrijke macro-data die deze nervositeit kunnen bevestigen of ontkrachten.

 

Macro-economische agenda

Hoe gaat het met de VS?

In de Verenigde Staten worden deze week twee belangrijke indices gepubliceerd die het ondernemersvertrouwen meten. Maandagmiddag de ISM-index voor de industrie (manufacturing) en woensdag voor de dienstensector (non-manufacturing).

Soortgelijke vertrouwensindices zoals de Markit PMI’s vielen recent tegen. Waarbij met name de plotselinge verzwakking van het ondernemersvertrouwen in de dienstensector opviel. Deze sector vertegenwoordigt méér dan 80% van de Amerikaanse economie. Een nieuwe ontgoocheling door de ISM Non-Manufacturing is zonder meer een vervelend signaal.

Verder is er het Amerikaanse banenrapport over de maand mei, dat vrijdag naar buiten komt.  Dat financiële markten zich zorgen maken over de Amerikaanse economie blijkt nog niet uit de verwachtingen voor de arbeidsmarkt. De consensus van analisten gaat uit van 180.000 nieuwe banen in mei, zonder versnelling van de loongroei. Mocht deze verwachting uitkomen, dan betekent dit voor beleggers een opluchting. Toch lijkt het risico ‘aan de onderkant’ te liggen. Met andere woorden: het zou best kunnen dat de creatie van nieuwe banen wat minder blijkt te zijn.

 

Zal de ECB verder terugkrabbelen?

In de eurozone staat een bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) op de rol. We verwachten nieuws over de voorwaarden van de nieuwe TLTRO’s (Targeted Long Term Refinancing Operation, een stimuleringsprogramma dat banken aanspoort meer kredieten aan bedrijven en consumenten te verstrekken).
ECB-president Mario Draghi kondigde al aan, dat er zo’n nieuw rondje goedkope bankfinanciering aankomt. Komende donderdag komt hij misschien met meer details. Gegeven het afbrokkelende groeimomentum in de eurozone en de aanhoudend aarzelende ontwikkeling van de inflatie (nieuwe cijfers dinsdag) zullen de voorwaarden wellicht genereus zijn.

Daarnaast zou het ons niet verbazen als de ECB een eerste verhoging van de beleidsrente nogmaals uitstelt tot minstens de zomer van 2020. Nu is het officiële discours nog dat zo’n verhoging vanaf begin 2020 mogelijk is.

De Europese Commissie spreekt zich uit over de Italiaanse financiën. Dat is een delicate politieke oefening, vooral omdat Lega-voorman Matteo Salvini zich door het verkiezingsresultaat gesterkt voelt in zijn kritiek op de Europese begrotingsregels. Bovendien is de Italiaanse tienjaarsrente de afgelopen dagen opgelopen tot 2,66%, maar ze bevindt zich nog ver onder het ‘kritische niveau’ van 4%. Dat geeft Salvini ruimte om zich af te zetten tegen de Europese begrotingsregels. De geschiedenis leert dat de Italiaanse politici inbinden als de tienjaarsrente oploopt tot 4%.

 

China trapt af volgens verwachting

We kijken woensdag uit naar de PMI (purchasing managers' index) voor de Chinese dienstensector zoals het private marktonderzoeksbureau Caixin die meet. Voor de industrie was deze Caixin PMI maandagochtend zwak, maar niet slechter dan de verwachtingen. Dat was dan toch al iets om de nieuwe week mee te beginnen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 3 juni tot

en met 7 juni

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Manufacturing

Mei

53,0

Dinsdag

VS

Fabrieksorders MoM

Apr

-1,0%

 

Eurozone

Werkloosheid (flash)

Mei

7,7%

 

 

CPI Inflatie YoY (flash)

Mei

1,3%

 

 

CPI Kerninflatie YoY (flash)

Mei

0,9%

Woensdag

VS

ISM Non-Manufacturing

Mei

55,5

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen YoY

Apr

1,6%

 

China

Caixin Services PMI

Mei

54,4

Donderdag  

Eurozone  

BBP-groei YoY (3de schatting)  

1Q19

1,2%

 

 

ECB Beleidsvergadering

 

 

Vrijdag

VS

Banengroei

Mei

180K

 

 

Uurlonen YoY

Mei

0,3%

 

 

Werkloosheid

Mei

3,6%

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel