Fed houdt beleggers een renteworst voor

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed houdt beleggers een renteworst voor

Fed houdt beleggers een renteworst voor

20 juni 2019
Amerikaanse centrale bank effent pad voor renteverlaging(en), wij denken in september.

Amerikaanse centrale bank effent pad voor renteverlaging(en), wij denken in september.

 

In het kort:

  • Fed houdt rente voorlopig onveranderd
  • Economische groei in VS voldoende hoog, onzekerheden nemen toe
  • Wij voorzien een renteverlaging in september

De Amerikaanse centrale bank (Fed) liet het beleidsrentetarief woensdag onveranderd op 2,25% tot 2,50%. Dat was een alom verwachte uitkomst van de beleidsvergadering. Meer aandacht kreeg de toelichting van Fed-baas Jerome Powell op het monetaire beleid. Die was meer gematigd, lees 'dovish' van toon, dan voorzien. Het maakt de kans op een aanstaande renteverlaging(en) groter en dat gaf een positieve reactie van beleggers. Vooralsnog houdt Powell beleggers een renteworst voor en afgezien van economische calamiteiten is dat positief voor de - vooral Amerikaanse - aandelencasus.

De financiële markten zien de toelichting van Powell min of meer als een 'belofte' van de Fed dat eind juli de beleidsrente met 0,25% naar beneden gaat. Daarmee voldeed Powell voor nu aan de verwachtingen van de financiële markten en die van Trump. De handelsbesprekingen tussen China en Verenigde Staten zullen wel een grote impact hebben op wat de Fed gaat doen. Bij voortgaande onderhandelingen en geen verdere escalatie is een renteverlaging minder urgent. Wat een escalatie van het handelsconflict teweegbrengt op financiële markten en in de economie is nog maar de vraag.

 

Afzwakken Amerikaanse economie aanstaande

De Fed verwijderde de zinssnede 'geduldige houding' uit zijn toelichting. Nee, de centrale bankiers wachten niet af en gaan direct acteren ofwel de rente verlagen bij een wegzakkende groei van de economie. De economische onzekerheden stijgen volgens de centrale bank. Die beoordeelde de huidige groei van de Amerikaanse economie en passant als “matig” en dat is een tikkeltje minder dan de vorige kwalificatie “solide”. Die term “matig” correspondeert overigens nog steeds met een fraaie groei van 2% of meer op jaarbasis.

Het is maar de vraag of Powell zijn kruit eind juli wil verschieten. Dan moeten er plotseling heel veel donkere wolken voor de economische zon schuiven. De bedrijfswinsten zouden dan ook onherroepelijk op scherp komen te staan en dat geeft meer deining op Wall Street.

Bij een uitstel van de renteverlaging in juli reageren financiële markten mogelijk kort teleurgesteld. Maar als het geloof bij marktkenners in voldoende economische groei in de VS (iets boven de 2%) gehandhaafd blijft, dan is het uitstel van verlaging toch verteerbaar. Dan hobbelt het ‘goldilock’ scenario vrolijk verder, iets wat aandelenbeleggers aanbidden.

 

Renteverlaging in september

Wij achten de kans aannemelijk dat Fed-baas Powell eind juli  beleggers opnieuw een renteworst voorhoudt en vervolgens in september de rente verlaagt. Signalen dat de economie al snel verslechterd zien we momenteel niet.

Het is voor de Fed momenteel vooral spelen met verwachtingen en politieke en economische onzekerheden. Voor Powell een uitdagende omgeving met een Amerikaanse president die in zijn nek hijgt. Trump vindt nu ook al de Amerikaanse dollar te duur ten opzichte van andere valuta’s van landen die een ruimer monetair beleid voeren. De druk is op Powell hoog om te verlagen.

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel