Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Economie eurozone staat verder op de rem
Aanhoudend zwakkere economie levert groter gevaar op voor aandelenbeleggers.
In het kort:
- Economisch sentiment (ESI-index) duikt in juni flink omlaag
- Sentiment in Duitse industrie toont geen herstel
- Aandelencasus steunt steeds meer op de verruimende rol van centrale bankiers
De onverwachts sterke daling van de ESI-index, een belangrijke indicator voor het economisch sentiment in de eurozone, wijst op een verder afbrokkelende economische groei. Het niveau van de ESI-index is met 103,3 inmiddels aanbeland op grofweg het laagste punt in drie jaar.
De zwakkere eurozone-economie prikkelt de Europese centrale bank ECB om de geldkraan verder open te draaien. Het is niet meer de vraag óf maar wánneer en in welke mate de ECB aan de bak moet. Financiële markten beginnen al een renteverlaging van 0,1% in september in te prijzen. Op 27 juli is er een ECB-vergadering waar bankpresident Mario Draghi moet leveren, lees: alvast hinten op een komende renteverlaging. Want beleggers klampen zich meer en meer vast aan de reddingsboei die centrale bank heet.
Industrie blijft in recessiemodus
Economen rekenden al op een lichte verzwakking van de ESI-index, van 105,2 indexpunten naar een stand van 104,6. Maar de val tot een niveau van 103,3 was een koude douche. Tellen we daarbij andere voorspellende sentimentsindicatoren voor juni bij op (onder andere de voorlopige inkoopmanagersindices en het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo-index)) dan becijferen we een economisch groeitempo van rond de 1,0 % op jaarbasis. Dat is ondermaats.
Opvallend was de sentimentsverslechtering in de industrie in de eurozone in juni. De Duitse industrie, die sterk afhankelijk is van export, zit vast in de recessiemodus door de aanhoudende mondiale handelsonzekerheid. Nu er geen directe verbetering gloort, neemt de kans op verlies van werkgelegenheid toe. Dat laatste kan het nog immer sterke consumentenvertrouwen aanvreten en economische afkoeling aanjagen.
Zover is het nog niet en wij kijken ook stiekem naar de Duitse overheid voor aanvullende fiscale stimulering om de economische groei op peil te houden. Iets wat positief zal worden ontvangen door financiële markten omdat er genoeg ruimte is. De altijd al behoudende Duitse centrale bank presenteerde begin juni een economische groeiverwachting van 0,6% voor dit jaar en voor 2020 een licht herstel tot 1,2%. Het zijn bepaald geen gillers.
Hete beleggingszomer in aantocht
Tegen de achtergrond van een wegzakkende economische groei rekenen beleggers steeds meer op het verruimende beleid van de centrale banken om de aandelendroom in stand te houden. Dat is logisch, want bij de extreem lage rentestand zijn er eenvoudig weg weinig alternatieven en dat zorgt voor een voortkabbelend positief sentiment. Toch is het een steeds gevaarlijker pad want uiteindelijk is het economische groei die aandelenkoersen moet ondersteunen en juist daar nemen de vraagtekens in Europa toe, maar ook meer in de VS. Ook daar hint de centrale bank Fed op het verder opendraaien van de geldkraan.
Tegenvallende bedrijfscijfers over tweede kwartaal en vooral voorzichten voor de rest van het jaar, een snellere afzwakking van de economie of het niet leveren van de gewenste monetaire stimulering door de Fed en de ECB eind juli maken aandelen kwetsbaar voor correcties. Al met al redenen om deze zomer toch een extra vinger aan de pols te houden.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie