Amerikaanse economie blijft op koers

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie blijft op koers

Amerikaanse economie blijft op koers

06 juni 2019
Economische groei op voldoende niveau om koersen Amerikaanse aandelen te ondersteunen.

Economische groei op voldoende niveau om koersen Amerikaanse aandelen te ondersteunen.

 

In het kort: 

  • Orderinstroom in industrie en dienstensector zwelt aan
  • Meer banen in industrie en dienstensector
  • Koopkracht Amerikaanse burger blijft op peil

De laatste macro-economische gegevens uit de Verenigde Staten over de maand mei laten een gemengd beeld zien. De ontwikkeling van de ISM-inkoopmanagersindices voor de industrie en de dienstensector loopt meer uiteen. Opvallend sterk presteert de dienstensector waar ondernemers meer vertrouwen in de economie hebben. In de industrie daarentegen nam de activiteitengroei af wat leidde tot minder vertrouwen bij inkoopmanagers. Het arbeidsmarktrapport over mei van salarisstrokenverwerker ADP viel tegen met een marginale aanwas van nieuwe banen.

Wij vinden dat de Amerikaanse economie nog voldoende sterk presteert waarbij we wijzen op diverse lichtpunten. De economische groei zal in 2019 vertragen tot iets boven 2,0%, waar die in 2018 nog 2,9% was. Maar het groeicijfer is voldoende hoog en steunt de koersen van Amerikaanse aandelen. 

 

Meer orders en aantrekkende werkgelegenheid

De industriële inkoopmanagersindex over mei zakte in tot 52,1 indexpunten en dat was licht tegenvallend. Met name de productiecomponenten in de index, die meer de actuele situatie beschrijven, deden het slecht. Positief was dat de instroom van (export)orders vorige maand juist aantrok.

De werkgelegenheidscomponent zocht het eveneens hogerop en dat indiceert de komst van 15.000 nieuwe banen in de industrie. Wij zijn niet blind voor de zwakkere mondiale marktomstandigheden waarmee de Amerikaanse industrie kampt, maar de noodklok luiden is overbodig.

De meer op het binnenland gerichte dienstensector is het feitelijke trekpaard van de Amerikaanse economie met een aandeel van circa 80% in het bruto nationaal product. De inkoopmanagersindex in deze sector sprong onverwachts flink hoger naar 56,9 indexpunten. De sterkhouders zijn ook hier de veel hoger dan verwachte instroom van nieuwe orders en toenemende werkgelegenheid.

We merken op dat de consument in de VS zich weinig aantrekt van de bozere buitenwereld. Zo lang de werkgelegenheid op peil blijft en de lonen groeien met 3% op jaarbasis blijft het consumentenvertrouwen goed. Nieuwe bijkomstige voordelen voor de burgers zijn de afnemende inflatiedruk door een lagere olieprijs en door lagere rentelasten. Dat zijn zaken die de koopkracht van de Amerikaanse burger verbeteren en daarbij compensatie bieden voor de hogere importtarieven die president Trump invoert.

 

Zwak banenrapport ADP geen spelbreker 

Het zwakke banenrapport van ADP liet voor mei een banengroei in de private sector van slechts 27.000 zien, terwijl 180.000 nieuwe banen werden verwacht. Dat cijfer werd verstoord door diverse eenmalige negatieve factoren. Wij tillen daarom niet al te zwaar aan de misser. Vrijdagmiddag staat het officiële banenrapport over mei op de rol, waar 180.000 nieuwe banen worden verwacht.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel