Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Economisch sentiment EU trekt eindelijk weer eens aan
Wij blijven terughoudend voor Europese aandelen, vandaar onze lichte onderweging.
In het kort:
- Industriële activiteit in de Eurozone krabbelt op
- Frankrijk en in mindere mate Italië tonen economische veerkracht
- Kredietgroei blijft op peil in eurozone, dat is positief voor toekomstige groei
De Economische Sentiment Indicator van de Europese Unie (ESI-index) klom in mei licht omhoog tot een stand van 105,1 indexpunten. Dat was een stukje boven de indexstand van 104,0 punten die economen en analisten verwachtten. Het is hoopgevend dat de vooral in de industriesector het economisch vertrouwen weer aansterkte na de toch wel erg povere sentiment in april. Ook het vertrouwen bij de autobouwers trok eindelijk weer eens aan. De ESI-index bereikte de hoogste stand sinds januari 2019.
Het ESI-index rapport bevestigde de voorlopige inkoopmanagers-indicescijfers over de maand mei die eveneens een licht beter beeld schetsten voor de industriële activiteiten in de eurozone. De Duitse industrie houdt het overigens lastig, mede door zwakke exporten als gevolg van de mindere wereldhandel.
Frankrijk deed het erg goed. Ook in dat land was de industrie de gangmaker. Het negatievere sentiment bij de Franse consument, ontstaan door de Gelehesjesbeweging, is weer hersteld tot het niveau voordat deze actiegroep actief werd. Overigens zagen we het sentiment bij consument in de hele EU licht aantrekken. In Italië, daar was eveneens sprake van een verbetering.
Kredietgroei eurozone blijft op peil
De kredietgroei in de eurozone bij zowel de consument als bij bedrijven (exclusief financiële sector) trok in april aan tot 3,4% op jaarbasis. Dat was prima, in maart werd nog een groei van 3,2 % opgetekend en de verwachting van economen voor april kwam niet verder dan 3,3%. Het geeft aan dat bedrijven blijven investeren en consumenten blijven spenderen en dat is een absolute voorwaarde om de economische groei op peil te houden.
De huidige stand van de ESI-index komt overeen met een groeitempo van de eurozone-economie van 1,2% tot 1,4% op jaarbasis. Dat voldoet aan de verwachtingen van economen. Gelukkig lijkt de glijbaan van continu wegzakkende macro-economische cijfers op het oude continent tot een eind te zijn gekomen. Dat maakt ons wat geruster.
Wij zien dat er in de EU de nodige dynamiek is die de economische groei ondersteunen. De consumenten blijven spenderen en landen als Frankrijk, Spanje en in mindere mate Italië trekken de economische kar. Maar we moeten toch stellen dat de (politieke) bedreigingen voor Europa nog steeds groot zijn. En dat maakt ons nog steeds terughoudend voor aandelenbeleggingen in Europa, vandaar onze lichte onderweging in Europese aandelen.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie