Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Chinese economie verliest vaart in april
Maatregelen die China kan nemen om economie te stimuleren en handelsoorlog hoofd te bieden.
In het kort:
- Industriële productie, detailhandelsverkopen en investeringen vielen bitter tegen
- Meer fiscale en monetaire stimulering in aantocht
- Beleggers hebben meer oog voor handelsonrust dan voor matige economische cijfers
Uit China kwamen woensdagochtend tegenvallende economische cijfers over de maand april. Dat deed aandelenbeleggers echter niet bij de pakken neerzitten. De CSI 300-aandelenindex (een index met de 300 grootste Chinese A-aandelen die worden verhandeld op de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange) pluste er zelfs 2,2% bij, wat overigens gepaard ging met een beperkte omzet.
Financiële markten rekenen voor de komende maanden duidelijk op aanvullende monetaire en fiscale stimulering door de Chinese overheid om de economie te steunen. Daarvoor is genoeg ruimte en die maatregelen houden de economische groei stabiel, dat wil zeggen iets boven 6% op jaarbasis. Maatregelen om de economie te steunen voedt normaliter de beleggingscasus voor aandelen in het betreffende land, maar daar komt voor China de vermaledijde escalatie van de handelsoorlog met Amerika bij. Dat maakt de Chinese economische zaak op (de korte) termijn instabieler en kan leiden tot een aantal maanden van mindere prestaties. Dat is negatief voor de financiële markten.
Detailhandelsverkopen zwaar onder de maat
De detailhandelsverkopen in China stegen in april met slechts 7,2% ten opzichte van april 2018. Het is de zwakste stijging sinds 2003 en is ruim onder de verwachting van analisten van 8,6%. Het geeft aan dat de Chinese binnenlandse vraag het taaier heeft. Vooral de lagere- en middeninkomens schroeven hun bestedingen terug waarbij de duurzame consumentengoederen (meubels, elektronische apparatuur en smartphones) de pineut zijn.
De personenautoverkopen in China daalden in april met 17,7% jaar-op-jaar. Dat geeft aan, dat de Chinese automarkt het ook in het tweede kwartaal moeilijk blijft houden. Voor dit kwartaal wordt juist gerekend op een stabilisatie van de verkopen met een lichte groei in het tweede jaarhelft. Die gedachte wordt wankeler en dat is negatief nieuws voor Duitse autobouwers die wie China een belangrijke afzetmarkt is.
De groei van de investeringen in China was eveneens ondermaats, vooral de private sector liet het afweten terwijl de overheidssector hier juist wel gas gaf. De industriële productie bleef met 5,4% groei op jaarbasis eveneens achter bij de voorspelling van 5,4% waarbij er een teruggang over een breed front was. Eerder deze maand zagen we al een onverwachtse negatieve exportgroei in april.
Goed gevulde economische gereedschapskist
Welke maatregelen China vermoedelijk neemt om zijn economie te stabiliseren en de tarievenoorlog met de Verenigde Staten het hoofd te bieden? De koopkracht van de lagere- en middeninkomens moet op peil blijven dus lagere belastingtarieven en/of additionele BTW-verlagingen liggen in het verschiet. De investeringsgroei op gang brengen kan door verlaging van de verplichte kasreserves van banken bij de Chinese centrale bank waardoor de kredietruimte wordt vergroot. Deze stap wordt mogelijk geflankeerd door renteverlagingen.
Een derde mogelijkheid is een gecontroleerde daling van de Chinese munt. Dat geeft een tijdelijk exportvoordeel en mitigeert de hogere Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen. Het is een stap die de Amerikaanse president Trump uiteraard niet toejuicht. De Chinese gereedschapskist is gevuld maar het kost zeker enige tijd voordat de effecten van de stimuleringsmaatregelen zichtbaar zijn.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie