Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Amerikaanse arbeidsmarkt verslapt niet
Hoge werkgelegenheid steunt Amerikaanse consumptie, positief signaal voor de aandelenmarkten.
In het kort:
- Aantal nieuwe banen in april veel sterker dan verwacht
- De loongroei is bescheiden maar voldoende hoog voor koopkrachtstijging
- Onverwacht sterke productiviteitsstijging houdt inflatie onder controle
Met 263 duizend nieuwe banen in april was de werkgelegenheidsgroei in de Verenigde Staten veel beter dan verwacht. Economen gingen uit van een plus van 190 duizend banen. Daarmee is het gemiddeld aantal nieuwe banen in de afgelopen zes maanden stevig boven de 200 duizend. Dat is een prima arbeidsmarktrapport, zeker in samenhang met de stijgende arbeidsproductiviteit in de VS.
De kurk van de Amerikaanse economische groei is de consumptie en die blijft door de goede werkgelegenheid onverminderd drijven. Dat is een sterk positief signaal voor de aandelenmarkten. Dat meer Amerikanen aan het werk zijn kan de consumptie naar een hoger niveau tillen.
Hogere arbeidsproductiviteit
Een bijkomend voordeel van de banengroei is dat de deze vooral optrad in de beter betalende sectoren in de dienstverlening. De sterke ontwikkeling in de dienstensector wijst op een voortgaande sterke binnenlandse vraag. In de industrie bedroeg de toename van het aantal arbeidsplaatsen slechts vierduizend, een trend die zich vanwege de zwakke mondiale groei zal voortzetten.
De goede werkgelegenheid in de VS gaat bovendien gepaard met een aanzienlijke productiviteitsgroei per gewerkt uur. In het eerste kwartaal was die groei 2,4% (op jaarbasis). Terugkijkend over de afgelopen vijf jaren werd er slechts gemiddeld 1% bijgeplust. De invoering van nieuwe technologieën zoals cloud computing, artificial intelligence en mobiele telefonie duwen de arbeidsproductiviteit omhoog. Stel dat de productiviteit in de VS structureel rond de 2% kan uitkomen, dan is een jaarlijkse economische groei van 3% realistisch.
Beperkte loongroei
Een ander opmerkelijk fenomeen is de beperkte loongroei ondanks de krappere arbeidsmarkt. In april stegen de lonen gemiddeld met 0,2%. Dat is uiterst tam en dat brengt de jaarlijkse loongroei op 3,2%.
Maar de beperkte loongroei is voldoende om de koopkracht van burgers te verbeteren. De inflatie blijft op zijn beurt zeer gematigd met 1,95 op jaarbasis. De hoge productiviteitsgroei drukt de prijzen voor de burgers. Kortom, zo is het cirkeltje weer rond.
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie