Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Opleving Chinese economie voedt aandelen opkomende markten
Wij houden onze overwogen positie in aandelen uit opkomende landen aan.
In het kort:
- Chinese economische groeit boven verwachting tot 6,4% op jaarbasis
- Steeds meer signalen dat de massale en onconventionele stimulering doeltreffend is
- Opkomende landen en Europa profiteren van groei Chinese economie
China prikkelt zijn economie wederom succesvol door een strak geleide en massale stimuleringspolitiek. Het is een voorbeeld van volharden in een overtuigende strategie met een goede tactische uitvoering. Dat de Chinese staatsschuld verder oploopt is blijkbaar van latere zorg.
Toenemend momentum Chinese economie
De Chinese economie - de tweede grootste van de wereld na de Verenigde Staten - groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,4% op jaarbasis. Dat was een tikkeltje boven de verwachting van economen van 6,3%.
Nog belangrijker vinden wij de krachtige macro-economische indicatoren in maart, die wijzen op een toenemend economisch momentum. De industriële productie maakte met 8,5% groei op jaarbasis zelfs de sterkste groei door sinds medio 2014 en verpulverde de raming van economen van 5,9%. Het is positief dat het herstel zich in alle industriële sectoren voordeed.
Chinese consument trekt portemonnee
De Chinese consument draagt ook zijn steentje bij aan de economische groei. Fiscale stimulering heeft de koopkracht vergroot. In het eerste kwartaal nam het beschikbare inkomen van de Chinees met 6,8% op jaarbasis toe. De detailhandelsverkopen namen in maart stevig toe met 8,7% op jaarbasis. Dat is een versnelling van de 8,2% in de eerste twee maanden van het jaar.
Verlaging van de BTW die per 1 april is ingegaan, zorgt voor extra impulsen. De Chinese personenautobranche voorziet dat afnemende verkopen, in maart nog 5,2% op jaarbasis, medio dit jaar tot stilstand komen. In augustus of september wordt weer groei voor de automarkt voorzien en dat is een goed vooruitzicht voor de Duitse autobouwers.
De afgelopen weken zagen wij al meerdere groene scheuten opkomen in de Chinese economie. Exportcijfers waren sterker dan verwacht en de verlening van nieuwe kredieten in maart was krachtig. Het is een opstapelende bewijslast dat de Chinese economie op het juiste groeispoor blijft.
Aziatische opkomende markten en Europa profiteren
Wij zien dat de voorspelllende economische indicatoren voor opkomende landen in Azië sinds maart flink aantrekken. Dat is niet verwonderlijk, want deze landen zijn veelal hofleverancier van China en zijn voor hun economie afhankelijk van het land.
Een economisch herstel in de Aziatische opkomende landen zal uiteindelijk ook effect hebben op de Europese economie in de vorm van meer investeringen in kapitaalgoederen en een oplopende consumptie in de opkomende landen. Dat effect heeft wel een vertraging van één tot twee kwartalen. Het eerder door analisten gepredikte economische herstel van de Europese economie in de tweede helft van dit jaar blijft levendig.
Wij denken dat een economisch herstel van China in eerste instantie vooral positieve effecten oplevert voor aandelen in de opkomende markten. Hernieuwde winstgroei in combinatie met de relatief lage waardering van aandelen en ruimer monetair beleid zijn de drijvende krachten. Dat is voor ons reden om een overwogen aandelenpositie in opkomende landen aan te houden (zie afbeelding beleggingsportefeuille).
Positionering neutrale beleggingsportefeuille Van Lanschot (zonder alternatieve beleggingen)
Jack Horvest is investment specialist.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie