Luc Aben laat zich niet omverblazen door Amerikaanse economie

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben laat zich niet omverblazen door Amerikaanse economie

Luc Aben laat zich niet omverblazen door Amerikaanse economie

29 april 2019
De economische groei in de VS behoeft enige nuancering, maar zonder pessimistisch te worden.

De economische groei in de VS behoeft enige nuancering, maar zonder pessimistisch te worden.

 

En verder:

  • Lage verwachtingen voor economische groei eurozone
  • Chinese economische scheuten moeten nu groeien
  • Bedrijven komen met beter dan verwachte kwartaalcijfers

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 3,2% (op jaarbasis). Met zo’n groeicijfer lijkt ze de twijfelaars omver te blazen, want vooraf rekenden economen gemiddeld op een groei van slechts rond de twee procent.

Toch moeten we één en ander nuanceren bij de Amerikaanse economische groei. Zo leverde de buitenlandse handel (export minus import) een opvallend grote bijdrage. Wellicht zijn deze cijfers ‘vervuild’ door de handelsoorlog. Anticiperend op nieuwe of hogere invoertarieven kochten Amerikaanse ondernemers vorig jaar alvast extra voorraad in, zodat ze in de eerste drie maanden van dit jaar minder hoefden in te slaan en de import een duik van 3,7% maakte. Dit effect zal uitdoven.

Daarnaast is er in de Verenigde Staten al enige tijd een opvallende toename van de voorraden merkbaar. Die duwen de economische groei naar omhoog, maar zullen de komende maanden eerst de deur uit moeten voordat nieuwe productie voor nieuwe groei zorgt.

Halen we deze handels- en voorraadeffecten uit het groeicijfer, dan blijkt de Amerikaanse binnenlandse vraag slechts 1,4% hoger te zijn in de eerste drie maanden van het jaar. Het is dit cijfer over de thuismarkt dat het beste beeld geeft van de economische dynamiek.

 

Federal Reserve maakt pas op de plaats

Het verschil tussen het ruwe groeicijfer en de onderliggende details zal ook de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve natuurlijk niet ontgaan. De centrale bankiers hebben bij hun beleidsvergadering deze week geen reden om hun afwachtende beleid voor eventuele renteverhogingen bij te sturen. 

De nuanceringen willen niet zeggen dat we regelrecht pessimistisch moeten worden over de Amerikaanse economie. Zo verwachten we komende vrijdag opnieuw een degelijk arbeidsmarktrapport over de maand april. Ook het ondernemersvertrouwen blijft ruim op een niveau dat overeenkomt  met aanhoudende economische groei. We krijgen deze week nieuwe ISM-indices uit de industrie en dienstensector die iets zeggen over het ondernemersvertrouwen bij inkoopmanagers.

 

Lage verwachtingen voor eurozone

In de eurozone is de economische dynamiek een stuk minder positief in vergelijking met de VS. Als we dinsdag een eerste inschatting krijgen van de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar, dan zou een toename van 0,2% ten opzichte van het kwartaal al een soort van opluchting zijn. Tegenover een jaar geleden zou dat overeenkomen met 1,1% groei.

Samen met de matige economische groei blijft ook de inflatie in de eurozone hardnekkig onder de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank. Nieuwe cijfers over de inflatie in april zullen donderdag geen verandering brengen in dat beeld.

 

Chinese scheuten moeten groeien

Dat de vooral de Europese industrie het moeilijk heeft hangt gedeeltelijk samen met de groeivertraging van de Chinese economie. In vergelijking met de Amerikaanse economie is de economie van de eurozone veel meer op de rest van de wereld gericht.

Uit China komen sinds vorige maand een aantal voorzichtig positieve economische signalen. Die suggereren dat de stimulerende maatregelen van de beleidsmakers hun vruchten beginnen af te werpen. Als die gunstige ontwikkeling zich doorzet, dan sijpelt dat uiteindelijk ook door naar onze contreien.

Toch maakt één zwaluw nog geen zomer. De hoopgevende Chinese signalen vragen om bevestiging. Misschien komt die de komende dagen met een reeks nieuwe PMI’s (ondernemersvertrouwen). Als indicatie voor de wereldwijde economische polsslag, is hierbij vooral het industriële vertrouwen relevant.

 

Eerste bedrijfscijfers boven verwachting

De kwartaalcijfers van ondernemingen die tot nu toe zijn gepubliceerd zijn beter dan verwacht. In de VS rapporteerde al ongeveer een derde van de bedrijven hun resultaten. De winst (per aandeel) nam gemiddeld met vijf procent toe tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tenminste, als we de energie- en grondstoffensectoren eruit halen. Maar daarvan was al bekend dat ze kampen met winstdalingen. Kijk maar naar het prijsverloop van hun producten de laatste twaalf maanden.

De stijging van de winst per aandeel met vijf procent is beter dan verwacht. Iets van driekwart van de Amerikaanse ondernemingen overtreft ook de verwachtingen van analisten. In Europa is dat een kleine helft, waarbij de gemiddelde winsttoename (per aandeel) vier procent bedraagt. Ook dat is beter dan gehoopt.

Bemoedigend is de vaststelling dat niet enkel de winsten maar ook de omzet beter uitvalt dan verwacht. Dat duidt erop, dat de wereldwijde economie weliswaar is vertraagd maar niet stilvalt. Bij dit alles past wel de bedenking dat dit slechts de eerste resultaten zijn. Er komen nog heel wat kwartaalcijfers aan. Bovendien waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen waren. De lat voor de kwartaalcijfers lag laag.

Maar in een wereld met een aanhoudend lage rente en waarin beleggers op zoek zijn naar rendement, bieden de - vooralsnog – beter dan verwacht kwartaalcijfers toch enige steun voor aandelenkoersen. Het is nu wachten op een stabilisering of zelfs opleving van de wereldwijde economische groei om ook in de komende kwartalen degelijke bedrijfsresultaten te kunnen neerzetten. Want voor de tweede helft van het jaar zijn de verwachtingen wél hooggespannen. Hierdoor is er weinig ruimte voor ontgoocheling na de beursrally in de afgelopen maanden.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 29 april tot

en met 3 mei

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Maa

0,4%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Maa

0,7%

 

Eurozone

Kredietgroei YoY

Maa

3,3%

 

 

M3-geldgroei YoY

Maa

4,2%

 

 

EC Business Confidence

Apr

0,49

Dinsdag

Eurozone

BBP-groei QoQ (1ste schatting)

1Q19

0,3%

 

 

Werkloosheid

Maa

7,8%

 

China

NBS Manufacturing PMI

Apr

50,5

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Apr

54,5

Woensdag

VS

ISM Manufacturing

Apr

55,0

 

 

FED-beleidsbijeenkomst

 

 

Donderdag

China

Caixin Manufacturing PMI

Apr

51,0

Vrijdag

VS

Banengroei

Apr

180K

 

 

Uurlonen YoY

Apr

3,4%

 

 

Werkloosheid

Apr

3,8%

 

 

ISM Non-Manufacturing

Apr

57,0

 

Eurozone

CPI-inflatie YoY

Apr

1,6%

 

 

CPI kern-inflatie YoY

Apr

1,1%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel