Groene obligatie van Nederland in de maak

Ellen Engelhart - Van Lanschot
Ellen Engelhart
Specialist obligaties
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Groene obligatie van Nederland in de maak

Groene obligatie van Nederland in de maak

09 april 2019
Eerste groene euro-obligatie van AAA-land, lening voldoet aan onze criteria.

Eerste groene euro-obligatie van AAA-land, lening voldoet aan onze criteria.

 

In het kort:

  • Nederlandse Staat wil circa € 5 miljard ophalen met groene obligatie
  • Opbrengst gaat naar financiering van duurzame projecten
  • Geplande looptijd is 20 jaar, lage couponrente

De Nederlandse Staat treft voorbereidingen om op 21 mei zijn eerste groene obligatie uit te geven. Met de lening wil de overheid tussen de € 4 en € 6 miljard ophalen bij investeerders en de opbrengst de komende jaren gebruiken voor de financiering van duurzame projecten. De overheid noemt hierbij onder meer hernieuwbare energieproductie, isolatie van huurwoningen en uitgaven aan de spoorinfrastructuur. De overheid zal periodiek rapporteren over de allocatie van de middelen en de bereikte impact.

 

Kenmerken obligatielening

De groene obligatielening heeft een looptijd van 20 jaar. Ook andere landen kozen eerder voor langlopende groene obligaties, zoals Frankrijk tot 2039, België tot 2033 en Ierland tot 2031. Nederland is in de eurozone het eerste land met de hoogste kredietwaardigheid (AAA) die een groene obligatie uitgeeft. Binnen enkele jaren zal de Nederlandse Staat de omvang van deze lening verder ophogen richting € 10 miljard.

Wij verwachten op basis van de huidige rentes in de kapitaalmarkt dat de Nederlandse overheid zich heel goedkoop kan financieren. De indicatieve vergoeding op een reguliere tienjaars Nederlandse staatslening bedroeg op 8 april slechts 0,02%. En een twintigjarige Nederlandse lening geeft slechts om en nabij 0,6%. Als de marktomstandigheden tot medio mei niet veranderen denken we dat de couponrente van de uit te geven groene obligatie in de buurt van de 0,6% zal uitkomen. De vraag van beleggers naar dit soort groene obligatieleningen is zo groot dat de uitgevende instelling nauwelijks meer iets extra’s hoeft te betalen ten opzichte van een reguliere obligatielening om investeerders te lokken.

De Nederlandse groene obligatie is gecertificeerd door het Climate Bonds Initiative en voldoet daarmee aan concrete klimaatcriteria. Daarnaast past de lening binnen het zogenaamde Green Bond Framework. Duurzaamheidsbeoordelaar Sustainalytics heeft dit raamwerk beoordeeld en geconstateerd dat het geloofwaardig en betekenisvol is en in lijn is met de kernelementen van de Green Bond Principles (bron: Rijksoverheid). Deze GBP zijn opgesteld door een groep financiële instellingen waaronder de Wereldbank om greenwashing te voorkomen (een bedrijf of instelling doet zich duurzamer of groener voor dan het is). Er bestaan namelijk (nog) geen harde, wettelijke criteria voor groene obligaties.

Recent pleitten Nederlandse en Franse toezichthouders AFM en AMF voor extra informatie in het prospectus van groene obligaties. De toezichthouders ondersteunen daarmee Europese voorstellen die ervoor moeten zorgen dat de transparantie rond groene obligaties toeneemt. Ook zij willen hiermee greenwashing voorkomen. (bron: AFM).

 

Lening voldoet aan onze criteria

Voor zover we nu kunnen inschatten voldoet de geplande groene obligatie van de Nederlandse overheid aan onze criteria. Zo worden de Green Bond Principles gevolgd en wordt dit beoordeeld door een onafhankelijke externe partij. Daarnaast rapporteert de overheid over de allocatie van de middelen en de impact. Verder beschikt de Nederlandse Staat over een hoge ESG-rating (AA).

We informeren u in mei verder over de uitgifte van de groene Nederlandse staatslening.

 

Lees meer over groene obligaties en bekijk ons opinierapport over de kredietwaardigheid van Nederland.

 

Ellen Engelhart is specialist obligaties.

Ellen Engelhart - Van Lanschot
Ellen Engelhart
Specialist obligaties
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel